Sukkerrør gør cement mere miljøvenlig
Dansk forskning har bevist, at aske fra afbrændingen af sukkerrør gør cement stærkere. Samtidig nedsættes energiforbruget i cementproduktionen ved tilsætningen af aske fra sukkerrørene.
Cubanerne har vidst det i årevis, og nu er det også videnskabeligt bevist. Når man blander aske fra afbrænding af sukkerrør i cement, bliver cementen mere stærk. Det skriver dr.dk.
Forskerne bag det videnskabelige bevis kommer fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, hvor cand.scient. Johan Jacobsen og lektor Heloisa Bordallo har påvist, at asken binder vandet i cementen. Det betyder, at cementen tåler højere tryk og er mindre tilbøjelig til at smuldre.
Læs også: Forskning afslører de største CO2-udledere
Foruden den gavnlige effekt i cementen, gavner anvendelse af sukkerrørs-aske også miljøet. Ved at benytte aske fra afbrændingen af sukkerrør i cementproduktion bruges der mindre energi. Det nedsætter energiforbruget og dermed CO2-udledningen fra en ellers energitung industri.
Kendt effekt manglede videnskabelig dokumentation
I lande med sukkerrørsproduktion, som Brasilien og Cuba, har man i mange år tilsat aske fra sukkerproduktionen i cementproduktionen. Det har man gjort, fordi man kunne se effekten.
Men den videnskabelig dokumentation kan nu overbevise cementfabrikkerne om, at aske gavner både cementen og miljøet. Asken har samtidig været svær at komme af med for sukkerrørsproducenterne. Den nye forskning åbner derfor op for et nye potentialer.
Læs også: Danisco vil bruge sukkerroer til ethanol
I fremtiden skal forskes endnu mere i sukkerrørsasken, som blandt andet kan indeholde jern, der også forbedrer cementen, det skriver dr.dk. Det kan få betydning for u-landene, der producerer store mængder sukkerrør.
Afrika, Asien og Sydamerika vil i fremtiden blive mere industrialiserede, og derfor bliver der brug for meget cement, og der kan der være meget at hente miljømæssigt, siger Johan Jacobsen til dr.dk.
-TK