Sukkerrør gør cement mere miljøvenlig

Dansk forskning har bevist, at aske fra afbrændingen af sukkerrør gør cement stærkere. Samtidig nedsættes energiforbruget i cementproduktionen ved tilsætningen af aske fra sukkerrørene.

Cementproduktion står for fem procent af CO2-udledningerne globalt på grund af kravet til de høje temperatur ved produktionen. Foto: Thinkstock. .

27.03.2014

CSR.dk

Cubanerne har vidst det i årevis, og nu er det også videnskabeligt bevist. Når man blander aske fra afbrænding af sukkerrør i cement, bliver cementen mere stærk. Det skriver dr.dk. 

Forskerne bag det videnskabelige bevis kommer fra Niels Bohr Institutet på Københavns Universitet, hvor cand.scient. Johan Jacobsen og lektor Heloisa Bordallo har påvist, at asken binder vandet i cementen. Det betyder, at cementen tåler højere tryk og er mindre tilbøjelig til at smuldre. 

Læs også: Forskning afslører de største CO2-udledere

Foruden den gavnlige effekt i cementen, gavner anvendelse af sukkerrørs-aske også miljøet. Ved at benytte aske fra afbrændingen af sukkerrør i cementproduktion bruges der mindre energi. Det nedsætter energiforbruget og dermed CO2-udledningen fra en ellers energitung industri. 

Kendt effekt manglede videnskabelig dokumentation
I lande med sukkerrørsproduktion, som Brasilien og Cuba, har man i mange år tilsat aske fra sukkerproduktionen i cementproduktionen. Det har man gjort, fordi man kunne se effekten. 

Men den videnskabelig dokumentation kan nu overbevise cementfabrikkerne om, at aske gavner både cementen og miljøet. Asken har samtidig været svær at komme af med for sukkerrørsproducenterne. Den nye forskning åbner derfor op for et nye potentialer. 

Læs også: Danisco vil bruge sukkerroer til ethanol

I fremtiden skal forskes endnu mere i sukkerrørsasken, som blandt andet kan indeholde jern, der også forbedrer cementen, det skriver dr.dk. Det kan få betydning for u-landene, der producerer store mængder sukkerrør. 

”Afrika, Asien og Sydamerika vil i fremtiden blive mere industrialiserede, og derfor bliver der brug for meget cement, og der kan der være meget at hente miljømæssigt”, siger Johan Jacobsen til dr.dk. 

-TK

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

24.04.2025Mind Energy

Sponseret

Energi Danmark konsoliderer sig på tværs af Norden

23.04.2025CSR.dk

Fra mælkekarton til byggemateriale: Skånsk virksomheder fordobler kapaciteten

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle