Svensk virksomhed får EU-støtte til vindmølletårn i træ

Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er blevet bevilliget knap 50 mio. kr. i støtte fra EU til bl.a. at bygge det første kommercielle og ikke mindst CO2-neutrale vindmølletårn i træ. En prototype kom på plads i april, og folkene bag ser store muligheder.

Modvion fik rejst sit først trætårn i slutningen af april og nu har virksomheden så fået støtte fra EU til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet, hvor man kan arbejde henimod det første kommercielle tårn, der skal stå klar i 2022. Foto: Modvion.

15.06.2020

CSR.dk

Vindmøllestrøm er en meget direkte vej til at få fjernet noget CO2 fra sit fodaftryk, hvis man ellers har kørt på fossil energi tidligere, og nu kan selve vindmøllen også blive endnu mere klimavenlig. Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er således langt fremme med mølletårne af træ i stedet for stål.

Læs også: Investorer vil have havvindmøller - ikke kul

"Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger adm. direktør Otto Lundman om betydningen af EU-støtten. Foto: Modvion.

Det Göteborg-baserede selskab har således netop meldt ud, at man er blevet bevilliget 6,5 mio. euro (knap 50 mio. kr.) i støtte fra EU-programmet EIC Accelerator, som er en del af det Europæiske Innovationsråds pilotprogram for banebrydende innovationer.

”Støtten fra EU er en tydelig anerkendelse af det enorme potentiale for vindmølletårne i træ og hjælper os med at udvikle virksomheden endnu hurtigere. Nu er vi et stort skridt tættere på at kunne tilbyde kommercielle, klimaneutrale vindmølletårne i træ”, siger CEO for Modvion, Otto Lundman.

Modvion er kommet igennem lidt af et nåleøje for at få støtte fra EIC Accelerator, som i denne omgang kun valgte at godkende bevillinger til 72 selskaber ud af et felt på 3.969 ansøgere. I sin begrundelse nævner EU-Kommissionen specielt muligheden for kraftigt at mindske omkostningerne forbundet med vindkraft via Modvions teknik.

Det ”kvalitetsstempel”, som Otto Lundman kalder det, sætter man selvsagt pris på i det svenske, hvor planen er at bruge midlerne til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet.

”Finansieringen skaber tryghed for os, vores samarbejdspartnere og potentielle investorer. Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger Otto Lundman.

Træ reducerer og lagrer CO2
Det tårn, som skal være omkring 110 meter højt, har man allerede en aftale med Varberg Energi om at rejse i 2022, og derudover har man underskrevet en hensigtserklæring med Rabbalshede Kraft om ti tårne på mindst 150 meters højde.

Træets lavere vægt sammenlignet med stål gør det betydeligt nemmere at transportere de store tårne på normale veje. Foto: Modvion.

Disse kommer til at bygge videre på erfaringerne fra Modvions første trætårn, der i slutningen af april blev rejst på Björkö uden for Göteborg. Tårnet, der er 30 meter højt og skal bruges til forskningsformål, blev bygget i samarbejde med entreprenøren Moelven, der også står bag verdens højeste træbygning i Norge.

Ved åbningen af testtårnet fortalte Otto Lundman om de mange fordele og perspektiver ved at bygge træ fremfor stål eller beton. Eksempelvis bliver den CO2, der absorberes af træer, når de vokser, lagret i trætårnene, hvilket betyder, at vindmøllerne er klimaneutrale lige fra starten af.

”Lamineret træ er stærkere end stål med samme vægt, og ved at bygge i moduler kan vindmøllerne blive højere. Ved at bygge i træ reducerer vi også CO2-udledningen i produktionen og lagrer i stedet CO2 i konstruktionen”, sagde han.

Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?

Derudover peger Modvion på, at træets lavere vægt og modulkonceptet gør det muligt at bygge højere tårne, der kan transporteres på offentlige veje. Endelig er trætårnene også betydeligt billigere end tårne i stål, hvilket selvsagt reducerer produktionsomkostningerne for vindkraftselektriciteten.

-AK

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V