Svensk virksomhed får EU-støtte til vindmølletårn i træ

Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er blevet bevilliget knap 50 mio. kr. i støtte fra EU til bl.a. at bygge det første kommercielle og ikke mindst CO2-neutrale vindmølletårn i træ. En prototype kom på plads i april, og folkene bag ser store muligheder.

Modvion fik rejst sit først trætårn i slutningen af april og nu har virksomheden så fået støtte fra EU til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet, hvor man kan arbejde henimod det første kommercielle tårn, der skal stå klar i 2022. Foto: Modvion.

15.06.2020

CSR.dk

Vindmøllestrøm er en meget direkte vej til at få fjernet noget CO2 fra sit fodaftryk, hvis man ellers har kørt på fossil energi tidligere, og nu kan selve vindmøllen også blive endnu mere klimavenlig. Den svenske ingeniørvirksomhed Modvion er således langt fremme med mølletårne af træ i stedet for stål.

Læs også: Investorer vil have havvindmøller - ikke kul

"Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger adm. direktør Otto Lundman om betydningen af EU-støtten. Foto: Modvion.

Det Göteborg-baserede selskab har således netop meldt ud, at man er blevet bevilliget 6,5 mio. euro (knap 50 mio. kr.) i støtte fra EU-programmet EIC Accelerator, som er en del af det Europæiske Innovationsråds pilotprogram for banebrydende innovationer.

”Støtten fra EU er en tydelig anerkendelse af det enorme potentiale for vindmølletårne i træ og hjælper os med at udvikle virksomheden endnu hurtigere. Nu er vi et stort skridt tættere på at kunne tilbyde kommercielle, klimaneutrale vindmølletårne i træ”, siger CEO for Modvion, Otto Lundman.

Modvion er kommet igennem lidt af et nåleøje for at få støtte fra EIC Accelerator, som i denne omgang kun valgte at godkende bevillinger til 72 selskaber ud af et felt på 3.969 ansøgere. I sin begrundelse nævner EU-Kommissionen specielt muligheden for kraftigt at mindske omkostningerne forbundet med vindkraft via Modvions teknik.

Det ”kvalitetsstempel”, som Otto Lundman kalder det, sætter man selvsagt pris på i det svenske, hvor planen er at bruge midlerne til at etablere en udviklingsfabrik i Göteborgsområdet.

”Finansieringen skaber tryghed for os, vores samarbejdspartnere og potentielle investorer. Nu kan vi fokusere på at ansætte flere medarbejdere, bygge en ny udviklingsfabrik og på at bygge det første fuldskala-vindmølletårn i træ”, siger Otto Lundman.

Træ reducerer og lagrer CO2
Det tårn, som skal være omkring 110 meter højt, har man allerede en aftale med Varberg Energi om at rejse i 2022, og derudover har man underskrevet en hensigtserklæring med Rabbalshede Kraft om ti tårne på mindst 150 meters højde.

Træets lavere vægt sammenlignet med stål gør det betydeligt nemmere at transportere de store tårne på normale veje. Foto: Modvion.

Disse kommer til at bygge videre på erfaringerne fra Modvions første trætårn, der i slutningen af april blev rejst på Björkö uden for Göteborg. Tårnet, der er 30 meter højt og skal bruges til forskningsformål, blev bygget i samarbejde med entreprenøren Moelven, der også står bag verdens højeste træbygning i Norge.

Ved åbningen af testtårnet fortalte Otto Lundman om de mange fordele og perspektiver ved at bygge træ fremfor stål eller beton. Eksempelvis bliver den CO2, der absorberes af træer, når de vokser, lagret i trætårnene, hvilket betyder, at vindmøllerne er klimaneutrale lige fra starten af.

”Lamineret træ er stærkere end stål med samme vægt, og ved at bygge i moduler kan vindmøllerne blive højere. Ved at bygge i træ reducerer vi også CO2-udledningen i produktionen og lagrer i stedet CO2 i konstruktionen”, sagde han.

Læs også: Hvad skal der ske med de danske skove?

Derudover peger Modvion på, at træets lavere vægt og modulkonceptet gør det muligt at bygge højere tårne, der kan transporteres på offentlige veje. Endelig er trætårnene også betydeligt billigere end tårne i stål, hvilket selvsagt reducerer produktionsomkostningerne for vindkraftselektriciteten.

-AK

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

15.01.2025CSR.dk

Tøjretur fører til massive mængder affald

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J