03.07.2018  |  Strategi & ledelse

Tag CSR alvorligt eller bliv straffet økonomisk

Den moderne virksomhed er nød til at betragte CSR som andet end velgørenhed for på den måde at mindske risikoen for skandaler, lyder det fra CBS-professor Andreas Rasche.

CSR skal ikke bare betragtes som ’nice to have’ for virksomhederne. CSR er ramme økonomisk alvor og en opgave, som skal tages alvorligt. 

Det budskab vil professor i Business in Society på CBS, Andreas Rasche, gerne give videre til de studerende på kurset ”Leading Responsible Corporations”, hvor han er blandt underviserne. For den moderne virksomhedsleder er det bydende nødvendigt at lære af eksempler som eksempelvis den kæmpe korruptionsskandale, der i 2006 og 2007 ramte elektronikgiganten Siemens.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Læs også: CBS kårer Lise Kingo til årets Æresalumne 2018

Virksomheden havde i en årrække brugt gigantiske summer til at bestikke sig til nye ordrer. Skandalen endte i et forlig, som kostede Siemens én milliard euro. Men kunne Siemens have undgået, at det gik så vidt? Og hvad kan man som leder i en nutidig virksomhed egentlig lære af sagen?

”Det handler om selvregulering,” siger Andreas Rasche til cbs.dk.

”Ved at introducere CSR- og bæredygtige initiativer til virksomheden, mindskes risikoen for, at virksomheden pludselig finder sig selv som centrum for en mediestorm eller korruptionsskandale som Siemens-eksemplet. Virksomhederne bliver nødt til at regulere dem selv”, understreger han.

”Lovgivningen er ikke altid tilstrækkelig – især hvad angår bæredygtighed, som ofte lader noget tilbage at ønske. Så virksomhederne er nødt til at træde til der, hvor det politiske system enten ikke er stand eller villige til at regulere”, tilføjer han.

Unilever som godt eksempel på nye muligheder
Mens Siemens-sagen er et eksempel på en virksomhed, som ikke når at selvregulere i tide, viser kurset blandt andet, hvordan CSR kan være en driver til at skabe nye markeder og dermed nye muligheder for indtjening. Andreas Rasche nævner dagligvarekoncernen Unilever som et eksempel.

Sammen med to andre forfattere har han skrevet den prisvindende case ”Sustainability as Opportunity: Unilever’s Sustainable Living Plan” om netop Unilevers håndtering af CSR – en case, som også indgår i kurset.

”Unilever-eksemplet viser, hvordan en virksomhed vælger at se CSR og bæredygtighed som en strategisk mulighed til at skabe konkurrencefordele. Ved at udvikle nye bæredygtige produkter, skaber de nye markeder og optimerer derved virksomhedens mulighed for indtjening. Det diskuterer vi ud fra casen,” forklarer Andreas Rasche.

Han understreger samtidig, hvordan det er vigtigt, at virksomheder ikke bare tænker i CSR, fordi det er godt for virksomhedens økonomi, men at man også skal mene det.

Læs også: Gigantisk økonomisk gevinst i at begrænse den globale opvarmning

”Når alt kommer til alt, er CSR og bæredygtighed op til den enkelte. Meget handler om forretning – man integrerer CSR i virksomheden, fordi det er godt for virksomhedens økonomi, men det kan ikke kun begrænses til det. Det går ikke, hvis vi siger, at vi kun taler om beskyttelse af menneskerettigheder, hvis det er godt for virksomhedens bundlinje. Det er ikke noget argument”, siger Andreas Rasche og fortsætter:

”Derfor er min udgangsreplik til deltagerne, at der vil komme øjeblikke i deres karrierer, hvor de støder ind i sager, hvor CSR ikke betaler sig finansielt. Men det burde ikke altid begrænse dem. I de tilfælde må de tænke på deres egne værdier, og de værdier, som de gerne vil have, at virksomheden står for.”

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere