Teknologi-løft til 35 år gammelt værk

Omfattende investeringer i blandt andet nye anlæg til transport af slagge, vandkølede slidzoner og bedre rensning af røg, skal forbedre arbejdsmiljøet og nedbringe udledningen af skadelige stoffer fra det alderstyngede Amagerforbrænding.

10.10.2008

CSR.dk

Af Peter Jürgensen

Alderen er begyndt at sætte sine spor på Amagerforbrænding. Hvis værket bag Kløvermarken var blevet opført i dag, ville det være mindre vedligeholdelseskrævende, ovnene ville være langt mere stabile og der ville være væsentligt færre uplanlagte driftsstop. Endelig ville den miljøteknologiske udvikling, som har fundet sted siden begyndelsen af 1970’erne, medføre, at et nyt værk udledte langt færre skadelige stoffer i atmosfæren.

Når politikerne derfor engang - i en forhåbentlig ikke alt for fjern fremtid - giver grønt lys til opførelse af et helt nyt forbrændingsanlæg på samme matrikel, vil det blive langt mere driftsikkert, det vil udnytte energien bedre, og det vil være mere miljøvenligt.

Med fire ovnlinier, der hver brænder 15 tons affald i timen, genanvendes dette til el og fjernvarme. Den producerede energi svarer til ca. 70.000 husstandes årsforbrug af el og 120.000 husstandes årlige forbrug af fjernvarme.

Hvert år bliver der brugt store summer på at forbedre teknologien. Senest har Amagerforbrænding investeret 37 millioner kr. i et nyt specialudviklet anlæg til transport af slagge under alle fire ovnlinier.

Værket producerer 85.000 tons slagge om året, og det gamle anlæg fra 1992 var efterhånden nedslidt. En arbejdsgruppe besluttede at finde en løsning, der tog mest mulig hensyn til arbejdsmiljøet. Valget faldt på såkaldte ”slagge-skubbere”.

”Tidligere havde vi set os tvunget til at afskærme anlægget, for at undgå, at medarbejderne kom til skade,” forklarer driftschef og maskinmester Poul Bach Olsen.

”Problemet var, at den 700-800 grader varme slagge i det gamle anlæg faldt ned i et vandkar, og varm aske, der havde hobet sig op på de indvendige sider af ovnene, risikerede derfor at falde ned i vandet og medføre en meget kraftig opkogning. I det nye anlæg benytter vi derfor ikke et vandkar, men derimod en slæde, som skubber slaggen frem og som via dyser afkøler den med koldt vand. Herefter presses slaggen ud i mindre enheder, som derpå sendes videre via et transportbånd.”

Ingen risiko for skoldning
Transporten af slagge i det nye anlæg foregår i øvrigt via gummibånd i stedet for - som tidligere – med vibrerende render af metal.

”I vores branche har der været en vis skepsis med hensyn til, om gummibånd kunne holde til de høje temperaturer, som slaggen har, når den kommer ud af ovnen. Bekymringen viste sig imidlertid at være ubegrundet”, siger Poul Bach Olsen.

Anlægget har nu været i drift i et år, og det har heldigvis fungeret, som det skulle - og i øvrigt betydet væsentlige arbejdsmiljøforbedringer for medarbejderne. Risikoen for skoldning ved eksplosiv dampudvikling, når slagge og aske faldt ned i det gamle vandkar, er nu helt fjernet”.

Bedre rensning af røg
Gennem de senere år har Amagerforbrænding ligeledes - blandt andet som en konsekvens af skærpede EU-krav vedrørende miljøbelastning, investeret i mere effektiv rensning af røgen. Disse forbedringer er målrettet mod sure røggasser. Samtidig arbejdes der på at skille røggassen i flere fraktioner, som herefter kan genanvendes.

Ydermere er kranerne på forbrændingsanlægget blevet automatiske - og dermed ubemandede. De frigjorte medarbejdere er i stedet blevet uddannet til at varetage overvågning og andre tekniske funktioner i kontrolrummet.

”På ønskesedlen over kommende forbedringer står blandt andet to-trins-rensning af røggasser. For at imødekomme EU-miljøkravene, vil vi ligeledes inden for det kommende år, etablere støtte- og opstartbrænder,” fortæller Poul Bach Olsen.

Vandkølede slidzoner
Hans kollega, seniorprojektleder Niels Møller Pedersen, har ledet implementeringen af en ti meter lang vandkølet slidzone langs ristetæppet i hver af de fire ovne. Det sker som led i kulilte-handlingsplanen, der skal nedbringe udledningen af kulilte gennem skorstenen. Kulilte er én af de miljøværdier, som Amagerforbrænding har svært ved at overholde. En væsentlig årsag er slagge, der sætter sig fast på siderne af ovnen lige over ristetæppet. Når dette lag bliver tykkere, forstyrres transporten af affald gennem ovnen, og forbrændingen bliver uregelmæssig. Til sidst må ovnen stoppes for at slaggen kan blive fjernet.

”Slidzonerne er lavet som en integreret del af selve kedlen og vi forventer et varmeoptag i disse zoner på halvanden mW. Formålet med slidzonerne er ikke mindst at reducere antallet af uforudsete driftsstop i anlægget - og disse driftsstop vil fremover blive langt færre”, siger Niels Møller Pedersen.

Sidste år ved denne tid måtte man konstatere, at Amagerforbrænding på otte måneder havde haft fem-seks uforudsete driftsstop som følge af fastbrændt slagge.

”De nyeste miljøkrav er udformet med udgangspunkt i den miljøteknologi, som nye værker er udstyret med. Og her kan vi ikke være med”, erkender driftschef Poul Bach Olsen.

”Planen er derfor, at vi vil bygge et helt nyt værk, når de nødvendige tilladelser er klar. Tidshorisonten for et sådant projekt er endnu uvis. I mellemtiden må vi foretage gradvise forbedringer. Men det er en meget stor teknisk udfordring at indføre ny miljøvenlig teknologi i et 35 år gammelt værk. Samtidig er det rasende dyrt. Til trods for at Amagerforbrænding efterhånden er et ældre værk, er det imidlertid lykkedes os at gøre det mere miljøvenligt - takket være investeringer i tidssvarende teknologi. Udledningen af støv blev således sidste år reduceret med 60 procent i forhold til året før, og det er jo slet ikke så ringe,” siger Poul Bach Olsen.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

25.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

EU siger farvel til tekstilafbrænding

25.04.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nyt tekstilprojekt vil øge cirkulariteten for industritekstiler

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Nyt skridt mod et mere bæredygtigt EU – Due Diligence-direktiv godkendt af Europa-Parlamentet

25.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

NEKST – Farvel til gas i danske hjem

24.04.2024DAKOFA

Sponseret

Endnu et ”ja tak” til genbrugsemballagerne

24.04.2024Klimakampen ApS

Sponseret

Få klimavenlige shoppingvaner

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

SUSTAINX ApS
Webinar
Hvordan lykkes man som ESG-ansvarlig?

Et indblik i opgaver, processer og strategier

Dato

30.04.2024

Tid

11:00

Sted

Teams

Aros Business Academy
Kursus
Klimaregnskabet i praksis – få styr på jeres CO2-beregninger!

Få tal på jeres bæredygtighedsindsats og CO2-udslip – helt simpelt og uden forkundskaber inden for regnskab. Og brug klimaregnskabet til at se, hvor I nemt og effektivt kan sætte ind for at mindske jeres CO2-udledning.

Dato

30.04.2024

Sted

Aros Konference, København

HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB
Konference
Bæredygtig finansiering – det skal du vide

Omstillingen til en bæredygtig fremtid kræver kapital – meget kapital. Kom med til debatten, hvor vi med sustainability linked finansiering som omdrejningspunkt giver dig indblik i ESG performance og transformation af virksomheder.

Dato

02.05.2024

Tid

15:30

Sted

Philip Heymans Allé 7, 2900 Hellerup