30.10.2020 | Klima, miljø og energi
Træ kan komme til at spille en vigtig rolle for CO2-reduktion i danske byggerier
Øget fokus på klimaaftryk i dansk byggeri får regeringen til at kigge til vores nordiske nabolande, hvor man i højere grad benytter træ til byggerier. Samtidig viser rapport træets klimavenlige fordele.
Boligminister Kaare Dybvad (S) indledte i onsdags konferencen Building Green med at dele regeringens visioner for fremtidens byggeri, som skal i en grønnere retning.
Tilbage i maj lancerede Boligministeriet en frivillig bæredygtighedsklasse med det formål at give branchen et enkelt og lettilgængeligt grundlag at opføre bæredygtigt byggeri efter. Bæredygtighedsklassen bygger blandt andet på byggeriets klimaaftryk, totaløkonomi og et godt indeklima.
Bæredygtighedsklassen var da også omdrejningspunktet i boligministerens åbningstale:
”Det er det, der gør, at vi kan føre klimapolitik i forhold til byggeriet, og derfor er den super-vigtig. Nu er den frivillig halvandet år endnu, og så bliver den obligatorisk, og så har vi ligesom et redskab til også at sikre, at vores byggeri går i en grønnere retning”.
Læs også: Mere grønt byggeri med ny frivillig bæredygtighedsklasse
Konkrete tiltag kom han dog ikke med, men udtalte at regeringen har fundet inspiration i vores nabolande, særligt de nordiske, hvor træ spiller en større rolle i byggeri generelt.
Ny rapport vider da også, at netop træ kan spille en vigtig rolle i fremtiden bæredygtige byggeri. Træ optager som bekendt store mængder CO2 under væksten, som bliver i træet, når det bruges i byggeriet.
Rapporten viser at klimaaftrykket fra dansk byggeri, kan nedbringes markant ved at benytte mere træ.
”Vores beregninger viser, at hvis vi bygger 6.310 boliger i 2030 som træbyggeri i stedet for konventionelt tungt byggeri kan vi i forhold til 2019 spare 800.000 ton CO2”, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD Aalborg Universitet, som er en af forskerne bag rapporten.
Forskerne har også undersøgt, hvordan politiske initiativer, f.eks. handlingsplaner og ændringer i regulering, er anvendt for at fremme brugen af træ i bl.a. Finland, Østrig, Sverige, Tyskland, Norge og Canada.
Heraf kan man se, at gode eksempler på træbyggeri er nødvendige for at fremme brugen, og at den slags kan tilvejebringes, ved at det offentlige vælger at gennemføre fyrtårnsbyggerier i træ og dele viden om de økonomiske, praktiske, design- og udførelsesmæssige erfaringer med byggebranchen.
- MTN
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Strategi & ledelse

Nu får Danfoss hjælp til cirkulær økonomi af anerkendt netværksfond
Danfoss er i dag blevet annonceret som nyt medlem af Ellen MacArthur Foundations netværk – det skal hjælpe arbejde med cirkulær økonomi.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi

Virksomheder bruger kritiserede certifikater til at skære i klimatal
Selvom de er stærkt udskældte på markedet, bruger flere danske virksomheder stadig certifikater for grøn strøm. Ifølge selskaberne findes der nemlig ikke bedre alternativer.