30.10.2020  |  Klima, miljø og energi

Træ kan komme til at spille en vigtig rolle for CO2-reduktion i danske byggerier

Øget fokus på klimaaftryk i dansk byggeri får regeringen til at kigge til vores nordiske nabolande, hvor man i højere grad benytter træ til byggerier. Samtidig viser rapport træets klimavenlige fordele.

Boligminister Kaare Dybvad (S) indledte i onsdags konferencen Building Green med at dele regeringens visioner for fremtidens byggeri, som skal i en grønnere retning.

Tilbage i maj lancerede Boligministeriet en frivillig bæredygtighedsklasse med det formål at give branchen et enkelt og lettilgængeligt grundlag at opføre bæredygtigt byggeri efter. Bæredygtighedsklassen bygger blandt andet på byggeriets klimaaftryk, totaløkonomi og et godt indeklima.

Annonce: (Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bæredygtighedsklassen var da også omdrejningspunktet i boligministerens åbningstale:

”Det er det, der gør, at vi kan føre klimapolitik i forhold til byggeriet, og derfor er den super-vigtig. Nu er den frivillig halvandet år endnu, og så bliver den obligatorisk, og så har vi ligesom et redskab til også at sikre, at vores byggeri går i en grønnere retning”.

Læs også: Mere grønt byggeri med ny frivillig bæredygtighedsklasse

Konkrete tiltag kom han dog ikke med, men udtalte at regeringen har fundet inspiration i vores nabolande, særligt de nordiske, hvor træ spiller en større rolle i byggeri generelt.

Ny rapport vider da også, at netop træ kan spille en vigtig rolle i fremtiden bæredygtige byggeri. Træ optager som bekendt store mængder CO2 under væksten, som bliver i træet, når det bruges i byggeriet.

Rapporten viser at klimaaftrykket fra dansk byggeri, kan nedbringes markant ved at benytte mere træ.

”Vores beregninger viser, at hvis vi bygger 6.310 boliger i 2030 som træbyggeri i stedet for konventionelt tungt byggeri kan vi i forhold til 2019 spare 800.000 ton CO2”, siger Torben Valdbjørn Rasmussen, seniorforsker, BUILD Aalborg Universitet, som er en af forskerne bag rapporten.

Forskerne har også undersøgt, hvordan politiske initiativer, f.eks. handlingsplaner og ændringer i regulering, er anvendt for at fremme brugen af træ i bl.a. Finland, Østrig, Sverige, Tyskland, Norge og Canada.

Heraf kan man se, at gode eksempler på træbyggeri er nødvendige for at fremme brugen, og at den slags kan tilvejebringes, ved at det offentlige vælger at gennemføre fyrtårnsbyggerier i træ og dele viden om de økonomiske, praktiske, design- og udførelsesmæssige erfaringer med byggebranchen.

- MTN

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere