Tre gode råd til SMV’ers bæredygtighedsrapportering
Har din SMV lavet en særligt god bæredygtighedsrapport? Den 2. juni er sidste chance for at indsende din COP-rapport (Communication on Progress) til SMV COP 2020. Initiativet hylder god rapportering på samfundsansvar fra mindre virksomheder.
Sidste år blev der indsendt 38 rapporter, og på baggrund af dem kom FSR – danske revisorers CSR-udvalg frem til tre gode tommelfingerregler for bæredygtighedsrapportering i alle slags SMV’er. Dem kan du læse mere om herunder i en blog, vi lavede i forbindelse med sidste års offentliggørelse af SMV COP-listen. Her løb GrønlandsBANKEN, e-Boks A/S, MP Pension, BITZER Electronics A/S, Vandcenter Syd A/S og Danish Energy Management A/S med hæderen for særligt gode rapporter.
Læs mere om SMV COP 2020 og indsend din rapport.
Formålet med SMV COP - et initiativ vi har startet med FSR - danske revisorer - er blandt andet at inspirere andre SMV’er i arbejdet med at rapportere på Global Compacts 10 Principper om ansvarlighed og verdensmålene. Men hvad er god rapportering egentlig, når man er en mindre virksomhed med begrænsede ressourcer? Og hvor mange kræfter skal man lægge i det?
Det var nogle af de spørgsmål, der blev rejst til sidste års arrangement, hvor vi løftede sløret og for de rapporter, der fortjente særlig anerkendelse. Mens flere af de fremhævede virksomheder berettede om, hvordan en god bæredygtighedsrapport kan have stor værdi for eksempelvis interessenter, brand og den interne arbejdskultur, blev det også klart, at rapporteringen hurtigt kan blive en tids -og ressourcekrævende affære. Og nogle gange også en affære, der kræver hjælp fra eksterne partnere.
Som medlemsvirksomhed skal man årligt rapportere på Global Compacts 10 principper og genbekræfte medlemskabet og forpligtelserne på topledelsesniveau, men der er ikke specifikke krav for omfanget af en COP-rapport. Dette afhænger for eksempel af virksomhedens størrelse og hvor moden den er i sit bæredygtighedsarbejde. Alligevel er FSR – danske revisorers CSR-udvalg kommet frem til tre gode tommelfingerregler for bæredygtighedsrapportering i alle slags SMV’er baseret på de 38 rapporter, som blev sendt ind under SMV COP 2019. Dem gennemgår vi her med gode eksempler fra de seks særligt udvalgte COP-rapporter.
Tre huskeregler til bæredygtighedsrapportering i SMV’er
1. Fortæl hvem I er – og forklar jeres forretningsmodel – så dem, der læser jeres rapport, kan sætte rapportens informationer og data ind i en klar kontekst. Det letter læsevenligheden og er med til at sikre en bedre forståelse af rapportens fokus og oplysninger.
Blandt de seks rapporter fremhæver CSR-udvalget blandt andet COP-rapporten fra VandCenter Syd for dens logiske struktur og tilføjer, at ”særligt beskrivelsen af forretningsmodellen på side fire er let forståelig, og grafikken går igen og skaber genkendelighed for læseren” Også MP Pensions oversigt på side fire og fem giver et hurtigt overblik over virksomheden og de væsentligste bæredygtighedsinformationer, mens oversigten over kerneaktiviteter og værdiskabelse på side syv i e-Boks’ rapport også får ros af udvalget.
Læs de to andre råd og resten af bloggen på Global Compact Network Denmarks hjemmeside.