Tre klassikere, en overraskelse og en opsang

Mærsk vandt hovedprisen, de administrerende direktører var stolte af deres virksomheders indsats og SMV’erne skal også med på verdensmålene. Lyder det bekendt? Det var det også. Men så var det alligevel helt anderledes, da vi var til CSR-konferencen anno 2019.

Sådan ser et udsnit af CSR-Danmark ud, når Katherine Richardson giver rygklapperiet en opsang. Foto: Carsten Lundager/Dansk Erhverv.

01.11.2019

Eva Harpøth Skjoldborg, CSR.dk

Det virkede som om, alt var som det plejede, da CSR-Danmark mødtes til den årlige CSR-konference i den gamle børssal i Børsbygningen i København d. 31. oktober. Her havde Dansk Erhverv, FSR – danske revisorer og Erhvervsstyrelsen nemlig for sjette år i træk inviteret til CSR-konference. Men det viste sig, slet ikke at være rigtigt. 

En minister med en grøn plan
For det første kom der en erhvervsminister med et helt klart budskab og et nyt initiativ, han gerne ville engagere virksomhederne i:

Læs også: Erhvervsministeren vil styrke virksomhedernes CSR-rapportering

”Virksomhederne skal opføre sig ordentligt – betale deres skat, ikke svindle, forbedre medarbejdernes vilkår, gøre fremskridt på miljø og klima – også i deres leverandørkæder. Til gengæld skal vi som politikere levere det bedste erhvervsklima. Det er den samfundskontrakt vi har, og den er mit vigtigste pejlemærke,” sagde erhvervsminister Simon Kollerup.

Pointen med samfundskontrakten er, at på den måde kan virksomhederne og Danmark komme ud og tjene ”de grønneste penge i verden”, som ministeren sagde. Og hvem vil ikke gerne det?

Det nye initiativ, som blev lanceret, er en undersøgelse af, om kravene til virksomhedernes rapportering om samfundsansvar kan gøres skarpere. Det vil ministeriet undersøge og har straks gjort det muligt for alle interesserede at give deres mening til kende gennem en helt åben høringsrunde

Erhvervsstyrelsens direktør, Katrine Winding, som rundede dagen af, forsikrede salen om, at de virkelig mente det.

”Sådan noget med en hjemmeside og en mailadresse kan godt se ud som om, det er lidt proforma. Men jeg kan garantere, at det er det ikke. Høringsinvitationen er virkelig ærligt ment. Vi har brug for masser af input – fra mindre pointer til de helt skæve,” sagde hun.

"Vi kan jo godt gå herfra og have klappet"
Det næste, der var helt anderledes end det plejer, var, at allerede i dagens første paneldebat i den første time af CSR-konferencen, var der en, der skældte ud. Det plejer vi ellers ikke at gøre.

Men Katherine Richardson, en af Danmarks førende klima- og verdensmålseksperter, kom midt i erhvervsledernes ellers gode refleksioner over det at have et purpose og kunder og medarbejderes krav til at skære en grimasse. Det blev opdaget, og hun fik ordet.

”Lever virksomhederne virkelig op til samfundskontrakten? Kernen i bæredygtighedsudfordringen er, at vi skaber velstand ved at bruge af de fælles globale ressourcer, så vi er nødt til indse, at samfundskontrakten ikke er noget vi har i Danmark, men noget globalt. Og den har vi slet ikke styr på i Danmark, hvis alle forbrugte som os, skulle vi bruge næsten fire planeter,” understregede hun.

”Vi kan da godt gå herfra og have klappet af hinanden. Men faktum er, at vi er lige så langt fra at nå verdensmålene som Burkina Faso, det er bare nogle andre udfordringer vi har. For virksomhedernes er opgaven ikke noget med at gøre godt for verden, det er at sikre menneskehedens overlevelse, og det betyder at den vigtigste opgave er, at producere med absolut minimal påvirkning af miljøet. Det handler ikke om rummet mellem politikere og virksomheder – det handler om rummet mellem mennesker og ressourcer,” fortsatte hun.

Det gav lidt uro i salen. Men også et par gode svar fra henholdsvis Jakob Riis fra Falck og Eva Berneke fra KMD, begge administrerende direktører.

”Jeg køber præmissen om ressourcerne, og vi arbejder på at gøre vores drift langt mere energieffektiv. Men jeg tror også, at Falcks største bidrag ligger i forhold til nye og bedre måder at levere sundhed på. Som sagtens kan ende med, at skabe gevinster for klimaet indirekte,” sagde Jakob Friis.

”Vi arbejder også med CO2-besparelser, men det vi helst vil er at få bæredygtighed ind i vores forretning, så vi kan udvikle løsninger, der f.eks. kan sørge for, at Falck skal køre meget mindre rundt i biler, for at levere sine løsninger,” sagde Eva Berneke.

Er bestyrelserne klar til opgaven?
Konferencens overordnede tema var ”Verdensmål og ansvarlighed i direktions- og bestyrelseslokalet”. For at komme helt tæt på den overskrift, var der et oplæg af Thomas Thune Andersen, som bl.a. er bestyrelsesformand i Ørsted og en efterfølgende paneldebat med andre bestyrelsesledere og en toprådgiver.

Bestyrelsesledere? Hvad er nu det? Det er hvad Thomas Thune Andersen opfordrede til, at vi skulle kalde dem, der i dag kaldes formænd. For en del af diskussionen kom til at handle om diversitet og kvinder i bestyrelserne. (Tilsyneladende fordi nogen havde en ny virksomhed, de gerne lige ville fortælle om. Jeg kigger på dig nu, Helle Thorning Schmidt. Som i dag er i gang med en ny karriere som bestyrelsesmedlem).

Den bredere diversitetsdebat gav dog god mening, for emnet for paneldebatten var, om danske bestyrelser har de kompetencer, der skulle til, for at hjælpe virksomheder med den transformationsopgave, der ligger foran dem. Til en fossilfri fremtid, altså.

Svaret på det spørgsmål var nej.

”Generelt set er de danske bestyrelser gode, men på bæredygtighedsområdet er der helt klart brug for en opprioritering. Man kan sammenligne det med behovet for kompetencer på det digitale område, som opstod for nogle år siden, men her er det lidt anderledes, fordi man også skal arbejde sig ind i en helt anden økonomisk model, hvor virksomhedernes opgave ikke bare er at tjene så mange penge som muligt,” sagde Henrik Mulvad, som er administrerende direktør for KPMG i Danmark.

Lars Frederiksen, som både er bestyrelsesleder i Matas og leder af Komiteen for god Selskabsledelse, kaldte det ”at have brug for at få en havkat i hyttefadet” og efterlyste mere tid til at diskutere ”de frække emner”.

Om fem år ser det helt anderledes ud
Løsningen er slet ikke så enkel, forklarede de erfarne bestyrelsesledere. For virkeligheden i bestyrelser er, at hovedparten af tiden går med at behandle emner, som falder under overskriften ”compliance”, fortalte Thomas Thune Andersen.

”Opgaven bliver jo ikke løst ved at vi inviterer nye og yngre kompetencer ind som medlem af bestyrelsen, hvis det, vi tilbyder, er at diskutere transformation og bæredygtighed mellem 14.10 og 14.50 fire gange om året,” sagde han.

Den erfarne bestyrelsesleder fortalte, at han forestiller sig, at bestyrelser og deres arbejde kommer til at ændre sig for at rumme og ramme denne opgave. Det kan handle om flere dele af en samlet bestyrelse, hvor én del har ansvar for transformation og en anden del for compliance-arbejdet, eller om advisory boards, hvor man ”virkelig kan få lov til at give den gas”.

”Man skal dog passe på, at man ikke får transformationsarbejdet for langt væk fra bundlinjen,” sagde Helle Thorning Schmidt.

”Det er vigtigt at et advisory board rådgiver virksomheden og ikke kun bestyrelsen. Det er jo hele virksomhedens ledelse, der har brug for at blive udfordret. Så jeg er meget enig, jeg tror også, at hele bestyrelsesarbejdets kontekst og arbejde vil ændre sig over de næste fem år,” sagde Lars Frederiksen.

Ikke et ansvar man tager
CSR-konferencen afsluttes altid med uddelingen af rapporteringsprisen for det pågældende år. Her var der ingen overraskelser. Mærsk vandt i kategorien for børsnoterede selskaber, mens Grundfos vandt i gruppen af ikke-noterede selskaber.

Læs også: Status på verdensmålene: Det går den gale vej med flere kritiske mål

Priserne uddeles af HKH Kronprinsesse Mary, som også holder en tale. Så lad os slutte med et citat fra denne. 

”Ansvaret for den fælles fremtid er ikke et vi kan vælge at tage – det er et vi har uanset hvad”.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

22.07.2024CSR.dk

Klimavenlige handlinger betaler kulturelle oplevelser i København

18.07.2024CSR.dk

EU's Taksonomi kan skubbe branchen i en mere bæredygtig retning

12.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til AVEVA World 2024

08.07.2024Schneider Electric

Sponseret

TALENTPROGRAM for elektriker-lærlinge 2024

05.07.2024CSR.dk

Rapport: Et fokus på medarbejdertrivsel er alfa og omega

02.07.2024Schneider Electric

Sponseret

Tilmelding til webinar om det kommende NIS 2-direktiv omkring cybersecurity

01.07.2024CSR.dk

Novo Holdings og DLG-koncernen indgår samarbejde om fremme af bæredygtig planteproduktion

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

Jobmarked

Se alle

Visma e-conomic A/S

Sustainability Manager

Har du erfaring med ESG, og vil du gøre en forskel i en virksomhed i rivende udvikling? Så er det måske dig, vi leder efter.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Roblon A/S

ESG-koordinator

Brænder du for at arbejde med bæredygtighed? Få et spændende job som ESG-koordinator hos Roblon A/S og bliv fagligt ansvarlig for ESG-rapportering i en international virksomhed i vækst

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

29.08.2024

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Webinar
Åben tilmelding: ESG Sommerskole

Få viden og værktøjer til at forbedre din virksomheds bæredygtige forretningsindsats med sommersmagsprøver fra den praktiske Sustainable Business Change Manager uddannelse.

Dato

07.07.2024

Tid

09:00

Sted

Online

2030 Builders
Møde
Sustainability Engagement Consultative call

Participate in an open discussion hosted by Mia Negru, co-founder of 2030 Builders. Engage in a dynamic dialogue focusing on the unique challenges and best practices in sustainability engagement. This session aims to foster a collaborative environment where you can exchange insights with fellow professionals, explore innovative solutions, and learn how to leverage technology to enhance human interactions within your company.

Dato

02.08.2024

Tid

12:00

Sted

Google Meet