28.07.2015  |  Supply chain

Tvangsarbejde i leverandørkæden kan bekæmpes i skyen

Ved hjælp af en omfattende database over tvangsarbejde vil e-handelsnetværket Ariba og organisationen Made in a Free World hjælpe virksomheder med at opdage og forhindre tvangsarbejde og menneskehandel i leverandørkæderne.

Der vurderes i dag at være mellem 20 og 30 millioner tvangsarbejdere i virksomhedernes globale supply chain.  Derfor er Ariba, der er et globalt cloud-baseret handelsnetværk, gået sammen med organisationen Made in a Free World, der råder over en omfattende database over tvangsarbejde. Sammen vil de skabe en løsning, der skal hjælpe virksomheder til at opdage og forhindre tvangsarbejde og menneskehandel langt ud i leverandørkæderne.

Læs også: Få styr på børnearbejde i familielandbrug

”Tvangs- og børnearbejde finder sted blandt leverandører over hele verden, men sådan behøver det ikke blive ved med at forholde sig”, siger Justin Dillion, der er grundlægger og CEO hos Made in a Free World, der er et netværk af personer, grupper og virksomheder, der samarbejder om at forhindre tvangsarbejde og slaveri.

”Vi lever i en digitalt forbundet og datadrevet økonomi, og vi har værktøjet og informationerne, der skal til for at afdække og afslutte tvangsarbejde og slaveri”, siger han.

Et ansvar og en forpligtelse
Og der er mange fordele ved at benytte de værktøjer, som de to aktører sammen stiller til rådighed, mener Charlotte Wedell-Neergaard, nordic sales director, Procurement & Cloud i SAP Danmark, der ejer Ariba.

“Ved at høste fordelene af forbindelserne og informationerne i et netværk som Ariba og Made in a Free World, giver vi virksomhederne det bedst mulige beslutningsgrundlag i deres arbejde med supply chain. Det gavner både forretningen og vilkårene for mange mennesker verden over. Det er langt mere end en oplagt mulighed, det er et ansvar og en forpligtigelse. Forretningsgange og produktion kan placeres hos leverandører uden for virksomheden, men det kan ansvaret ikke”, siger Charlotte Wedell-Neergaard.

Ifølge Ariba er Made in a Free Worlds FRDM-database den mest omfattende registrering af tvangsarbejde og menneskehandel.

Læs også: COOP: en ansvarlig supply chain for dåsetomater kræver fælles løsning

Databasen kortlægger indhold i utallige produkter og services helt ned til råmaterialer og arbejdsstyrke, mens Ariba Network er en cloud-løsning, der rummer mere end 16 års transaktioner, relationer og community-generet indhold. I én samlet løsning giver det virksomheder mulighed for at opnå indsigt og transparens, der blandt andet kan bruges til at:

  • Vurdere deres udgifter og supply chain op imod FRDM-databasen og få indsigt i områder, hvor der kan være risiko for tvangsarbejde.
  • Rette opmærksomheden mod fremtidige risici ved at sammenholde en masse forskellige inputs som eksempelvis leverandørernes performance ratings, betalingshistorik mv.
  • Identificere alternative kilder til leverancer, hvor der er transparens og fair arbejdsvilkår.
  • Få adgang til kategorispecifikke metoder til at opdage tvangsarbejde samt få skitseret, hvordan problemet bliver afhjulpet.

Læs mere om projektet her

-SSM

Mere fra Sarah

Sarah Stendorff Meier

Redaktionsassistent

Uddannelse: Bachelor i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet 2012-2015. Kandidatstuderende i journalistik og kommunikation ved Roskilde Universitet. Fokusområder: socialstof, arbejdsmiljø, installationsbranchen og festivaler. 

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere