25.11.2019  |  Klima, miljø og energi

To ud af tre grundvandsprøver er forurenet med sprøjtegift

Indhold fra partner Hvad er dette?

Antallet af vandprøver med rester af sprøjtegift er fordoblet på kun et år, viser nye tal. Danmarks Naturfredningsforening opfordrer miljøministeren til at stramme indsatsten over for sprøjtegift.

Desværre er forureningen af det danske grundvand langt mere omfangsrig end hidtil antaget. Det viser nye tal, som forskningsinstitutionen GEUS har lavet for Miljø og Fødevareministeriet, skriver Ingeniøren.

I 2018 blev der fundet rester af sprøjtegift i 63 procent af de 549 prøver, som blev analyseret. Det er næsten en fordobling i forhold til 2017, hvor der blev fundet rester i 33 procent af målingerne.

Mere end hver fjerde prøve i 2018 overskred endda grænseværdien på 0,1 mikrogram per liter. Året før var det overskredet i hver tiende.

Den store stigning i antallet af fund og overskridelser af grænseværdien kan forklares ved, at miljøstyrelsen efter flere opsigtsvækkende nye fund af sprøjtegift de senere år har udvidet listen over sprøjtegifte, som der bliver analyseret for:

- Vi vidste godt, at der ville være en større andel af fund og overskridelser i år, men ikke hvor mange, siger statsgeolog Claus Kjøller fra Geus til Ingeniøren.

Læs mere om sprøjtegift i drikkevandet

Svært at finde nye, rene drikkevandsboringer

Med de nye tal står det altså klart, at tilstanden i grundvandet er værre end i vandværkernes boringer. En tidligere undersøgelse fra i år viste, at der i vandværksboringer bliver fundet sprøjtegift-rester i fire ud af ti vandværksboringer.

Vandværksorganisationen Danva kalder over for Ingeniøren den nye opgørelse ”dybt foruroligende”.

- Nu bliver det svært at finde et sted til en ny boring, hvor grundvandet ikke også er forurenet med pesticider, siger seniorkonsulent Claus Vangsgaard til Ingeniøren.

Han påpeger, at mange vandværker allerede i dag er dybt afhængige af en enkelt boring. Hvis den bliver forurenet, så kan det blive vanskeligt at hente rent vand til borgerne op fra undergrunden.

Miljøminister Lea Wermelin siger i en skriftelig kommentar til Ingeniøren, at hun er dybt bekymret over de nye tal. Hun fremhæver, at regeringen er på vej med en lov, der vil stoppe sprøjtning i nærheden af drikkevandsboringer.

Skriv under for et forbud mod Roundup

DN ønsker en strammere indsats

Præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding kalder udviklingen for katastrofal.

- Det er en nedadgående spiral, hvor der dukker mere sprøjtegift op, hver gang man søger efter det. Det er katastrofalt for natur, miljø og mennesker, og vi mener, at ministeren må stramme indsatsen over for sprøjtegift gevaldigt, siger Maria Reumert Gjerding.

Hun understreger, at ministeren derfor bør stramme det lovforslag, der netop er i høring, om forbud mod sprøjtegift i nærheden af drikkevandsboringer. Ministerens lovforslag er målrettet erhvervsmæssig brug, og går derfor uden om en fjerdedel af de boringsnære beskyttelsesområder i Danmark, der fylder et areal på godt 20.000 hektar.

- Hvor mange drikkevandsboringer skal lukke, før regering og Folketinget for alvor kommer på banen? Hvor mange nye rester af sprøjtegifte skal afsløres i vores vand, før vores folkevalgte finder ud af at få beskyttet Danmarks nok mest værdifulde naturressource? Der er brug for handling, og det haster i den grad, siger Maria Reumert Gjerding.

Derudover bør regeringen indføre et forbud mod sprøjtegifte i de områder, hvor drikkevandet dannes – de såkaldte indvindingsoplande. Disse arealer er ikke fuldt kortlagte, men Danmarks Naturfredningsforening vurderer, at der er tale om et areal på 100.000 til 200.000 Hektar.

Mere fra Danmarks Naturfredningsforening

Danmarks Naturfredningsforening

www.dn.dk

  • dn@dn.dk
  • 39 17 40 00
  • Masnedøgade 20, 2100 København Ø

Danmarks Naturfredningsforening er Danmarks største grønne organisation. Vores mål er at Danmark bliver et bæredygtigt samfund med et smukt og varieret landskab, en rig og mangfoldig natur og et sundt og rent miljø.Vi er en demokratisk medlemsorganisation med 130.000 støttemedlemmer, 1.500 frivillige og 60 ansatte. Foreningen er uafhængig og privat, og modtager ikke økonomisk støtte fra det o…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere