13.03.2019 | Klima, miljø og energi
Udsatte i Aarhus bliver klædt på til at gå i kamp mod affaldet
Indhold fra partner Hvad er dette?
Ikke kun til vands – men også til lands – sejler Danmark i plast og forurenende affald, som vi smider fra os i byer og naturen. Men i Aarhus får de udsatte borgere nu betaling for at indsamle skraldet – og ny tøjdonation fra Berendsen klæder dem godt på
Affaldsmængder slår rekord i Danmarks største byer
9 ud af 10 danskere synes, det er meget forkert at smide affald fra sig i naturen eller på gaden – alligevel hober skraldet sig op i landets grønne områder og storbyer. Københavnerne smider nu mere affald på gaden end i skraldespandene – og i Aarhus, som er dén af landets 10 største kommuner, hvor afstanden er længst mellem skraldespandene, er byens affaldsmængde steget fra 79 tons i sommerperioden 2017 til over 100 tons i 2018. Og størstedelen af det henkastede, herreløse affald er svært nedbrydelige plastprodukter, som kan være til fare for naturens dyr og udlede mikroplast, der forurener drikkevandet. For to år siden stiftede Claus Pape den socialøkonomiske virksomhed LitterGo, der bl.a. engagerer lokalområders borgere i at indsamle affald – og efter de første succesprojekter i Aarhus har Claus Pape vakt så bred opmærksomhed, at han sidste år blev inviteret til at holde foredrag ved Kommunernes Landsforenings årsmøde.
”Jeg har talt med tusindvis af danskere om frivillig affaldsindsamling – og selvom 95 % siger, at det er et rigtig godt projekt, så er det kun nørderne som mig, der faktisk gør det. Men vi burde alle tage en affaldstang med på vores daglige gåture, for der kommer jo nyt skrald til hver dag – og hvis vi skal holde landet rent, er det ikke nok med den affaldsindsamling, som Danmarks Naturfredningsforening afholder én gang årligt. Hos LitterGo finder vi de steder, hvor skraldet samles, og hvor vinden og vandet bærer det hen – og her flyder Danmark i voldsomme mængder affald”, siger Claus Pape, Stifter af LitterGo.
Udsatte betales for at samle skrald – og Berendsen har doneret arbejdstøjet
På et tidspunkt fik Claus Pape den idé at rekruttere udsatte borgere til affaldsindsamlingerne, og i efteråret fik de udsatte deres første opgaver på en 2-kilometers rute i Aarhus med byggepladser og offentlige stier, hvor det flyder med bl.a. plastfolie, fastfood-emballage, flamingo og cigaretskod. Hver af de udsatte får en betaling på 100 kr. i timen fra Aarhus Kommune og en entreprenørvirksomhed, som ligger på ruten – og nu har Berendsen også doneret deres kasserede arbejdstøj til det miljøvenlige og sociale projekt, så de udsatte kan blive godt klædt på til at samle affald i alle årets fire årstider.
”Mange af de udsatte er unge med forskellige misbrug og udfordringer, som gør, at de er endt på kontanthjælp. Men de er ansvarlige, og sidste fredag indsamlede de 1.124 stykker nyt affald på den 2-kilometers rute, som de havde gået ugen før. Med det professionelle arbejdstøj fra Berendsen er de sikret bedre arbejdsforhold, og de kan beskytte deres eget tøj, når de indimellem kravler i buskadset. Og jeg er sikker på, at tøjet vil betyde, at de identificerer sig mere med at være miljøarbejdere, som er meget vigtigt for dem. Samtidig er det et stort plus, at det er kasseret tøj, som nu gør en forskel i stedet for at blive smidt ud – det er vigtigt, at virksomheder tænker i de baner, så vi ikke drukner i affald”, siger Claus Pape.
Berendsen har doneret mere end 2.000 stykker kasseret termotøj til landets Hus Forbi-sælgere, så de kan holde sig varme under gadesalget. Læs mere i artiklen her.
Tøjdonationer fremmer FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling
Sortimentet af kasseret tøj, som Berendsen donerer til alle de udsatte affaldsindsamlere, indeholder både jakker, poloer og bukser i den højeste kvalitet – og Berendsen står for at forsyne tøjet med professionelle LitterGo-logoer.
For Berendsen er dét at donere deres kasserede tekstiler væk til godgørende formål en del af virksomhedens målrettede indsats for FN’s verdensmål nr. 12 (Ansvarligt forbrug og produktion) og nr. 17 (Partnerskab for handling).
”Vi stræber efter at give vores tekstiler det længst mulige liv for at reducere vores forbrug og affald. Så vi er rigtig glade for, at vi ved at støtte projektet i Aarhus på én gang kan spare miljøet for, at vi kasserer tekstilerne – og hjælpe med at klæde indsamlerne fra LitterGo på til at fjerne alt det plast og affald, som er endt i den danske natur. Samtidig betyder det meget for os, at vi giver en håndsrækning til de udsatte affaldsindsamlere, som nu kan tjene lidt ekstra og opleve, at de bidrager til miljøet og samfundet. Vi ved fra vores samarbejde med I Tråd Med Verden, at overskuelige og meningsfulde opgaver er en god vej til at hjælpe udsatte ind på arbejdsmarkedet”, siger Henrik Luxhøj, Administrerende direktør hos Berendsen Danmark.
I 2018 underskrev Berendsen en samarbejdsaftale med den socialøkonomiske virksomhed I Tråd Med Verden, hvor udsatte kvinder syr genbrugstasker ud af virksomhedens kasserede arbejdstøj. Læs mere i artiklen her.
Fakta: Så lang tid tager det naturen at nedbryde henkastet affald
- Plastposer og -flasker: Op til 500 år
- Metalkapsler: Op til 100 år
- Tyggegummi: Op til 5 år
- Cigaretskod: 1-5 år
- Flasker og glas: Op til 1.000.000 år
- Ispinde: Op til 10 år
- Æbleskrog: 2 uger
Medarbejder

Medarbejderaktier: Elis anerkender de ansattes værdifulde indsats
Nu åbner Elis (tidl. Berendsen) igen for tilmelding til aktieprogrammet: Elis for All, hvor medarbejdere fra Elis’ landsdækkende afdelinger kan købe aktier i koncernen til favorable priser – og det seneste år har koncernens aktiekurs vist en flot stigning
Indhold fra partner
Medarbejder

Elis’ ledere hylder, at medarbejderne skifter stillinger internt
Når Elis’ (tidl. Berendsen) medarbejdere indenfor salg får nye karrieredrømme, tager de en åben samtale med deres leder. For i Elis er der utallige karriereveje, og lederne har fokus på medarbejdernes potentiale og hylder de interne jobskifter.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Milepæl: Elis-koncern løfter slør for SBTi-godkendte CO2-udledningsmål
Elis-koncernens mål for reduktion af CO2-udledning er blevet godkendt af Science Based Targets initiative – og nu præsenterer koncernen deres klimakøreplan og -ambitioner frem mod 2030.
Indhold fra partner
Medarbejder

Elis’ medarbejdere kommer til orde – til gavn for trivslen og forretningen
Elis (tidl. Berendsen) vil involvere medarbejderne i deres egen trivsel. Derfor sætter Elis nu fokus på 1-til-1-samtaler og spørger mere ind til god ledelse i medarbejdertilfredshedsundersøgelsen – og det styrker de mangfoldige ansatte og forretningen.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis og NewRetex: Nyt partnerskab sætter turbo på genanvendelsen af industribeklædning
Fremover vil Elis (tidl. Berendsen) sende størstedelen af deres kasserede industribeklædning til NewRetex, hvor robotter finsorterer fraktionerne så intelligent, at en stor del kan genanvendes mekanisk og spindes til nye garner.
Indhold fra partner
Klima, miljø og energi

Elis sender nu 100 % af klude og mopper fra SmartMop-konceptet til genanvendelse
Elis’ (tidl. Berendsen) nye mikrofiberklude indeholder 65 % genbrugspolyester – og fremover vil Elis sende alle kasserede klude og moppetekstiler fra SmartMop-konceptet til genanvendelse hos NewRetex.
Indhold fra partner