21.08.2012 | Strategi & ledelse
Uenighed om whistleblower-ordninger
Eksperter er uenige om, hvad whistleblower-ordningerne skal bruges til.
Skal en whistleblower-ordning også omfatte det psykiske arbejdsmiljø, eller bør de psykiske faktorer på en arbejdsplads ikke være en del af en sådan ordning? Foto: Photos.com
Whistleblower-ordninger, der gør det muligt for ansatte at klage anonymt over forhold på arbejdspladsen, bliver i stigende omfang indført i Danmark.
En række eksperter er imidlertid uenige om, hvornår der skal ”blæses i fløjten”: Er det eksempelvis nødvendigt, hvis man oplever mobning på arbejdspladsen, eller skal en whistleblower-ordning derimod tages i brug, hvis en medarbejder for eksempel oplever svindel i virksomheden?
Erhvervspsykolog: Tingende skal adskilles
Ifølge Erhvervspsykolog i CRECEA, Eva Gemzøe Mikkelsen, er whistleblower-ordninger ikke beregnet til at anmelde faktorer, der omhandler det psykiske arbejdsmiljø.
”Formålet med en whistleblower-ordning er at sikre, at der rapporteres om ting, som er uhensigtsmæssige i organisationen. Det er noget helt andet end at snakke om kvaliteten af det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Min opfattelse er, at det skal holdes under arbejdsmiljøorganisationen og ikke blandes sammen med produktion og service,” siger Eva Gemzøe Mikkelsen til Magasinet Arbejdsmiljø.
Læs også: Hvad er en whistleblower-ordning?
Hun peger på, at man i dag har mulighed for at henvende sig til en anonym hotline hos Arbejdstilsynet (AT), hvis der er tale om mobning på arbejdspladsen. Linjen, der har eksisteret siden 2012, får omkring 10-15 henvendelser om ugen.
Frygt for angiverkultur
Hun bliver bakket op af Anne-Louise Thon Schur, som har udviklet whistleblower-ordninger til en håndfuld virksomheder, og til daglig er partner i firmaet Allinfact.
”Jeg har erfaringer med, at folk bliver angste, når de hører om whistleblower-ordninger. Men det handler netop om ikke at bruge ordningerne i forbindelse med sager, hvor to kolleger er uvenner. Når man forklarer, hvad ordningen skal bruges til, og at det er praktisk redskab til at anmelde ting, der ikke er i orden - så kan folk godt forstå det,” siger Anne-Louise Thon Schur.
Læs også: Indspark: Tag whistleblower-ordninger alvorligt
Forsker er uenig
Rasmus Willing, der er lektor og sociolog ved RUC og leder et forskningsprojekt om offentligt- og privatansattes ytringfrihed, er af en anden opfattelse, og mener godt, at whistleblower-ordninger kan være meget brede og omhandle eksempelvis mobning.
”I princippet burde der ikke være de store begrænsninger. Hvis rigtig mange skriver ind om mobning, så tyder det på, at noget er galt, og så kan man måske lokalisere det,” siger han.
Indtil videre er det i høj grad store private virksomheder, der gør brug af ”fløjteblæsersystemet”.
Tal fra Datatilsynet viser, at der foreløbig er givet omkring 85 tilladelser til Whistleblower-ordninger i private virksomheder, mens endnu 60 er under behandling.
- OWG
Klima, miljø og energi

Svensk tekstilvirksomhed sikrer en transparent leverandørkæde igennem egne fabrikker
At have sine egne fabrikker og dermed mere kontrol over sin produktion er en stor fordel, når det kommer til arbejdet med bæredygtighed.
Klima, miljø og energi

Flyproducenten Boeing udvikler fly der kan flyve på ren bio-brændstof
Boeing bidrager til at flysektoren kan nå IATAs mål om reducere CO2-udledninger forårsaget af luftfart til halvdelen af 2005-niveauet inden 2050.
Kommunikation

Nye bæredygtighedskrav til finansielle virksomheder: EU’s taksonomi får store konsekvenser for byggeri og ejendomsinvesteringer
Første del af EU's klassifikationssystem for afrapportering af bæredygtige investeringer og aktiviteter har fokus på klima og CO2-reduktion. I første omgang er rapportering frivillig, men fra 1. januar 2022, er det et lovkrav for finansielle markedsaktører og store virksomheder at redegøre for deres investeringers indvirkning på miljøet. Ekspert i EU's taksonomi, Alexander Kaae Petersson fra Sweco, fortæller her om de nye krav til investeringer i nybyggeri og renovering, som EU håber, vil bidrage markant til den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Maersk indgår samarbejde med NGO i kampen mod plastik i verdenshavene
Det ultimative mål er at nå en reduktion på 90% af den havplast der flyder rundt inden 2040.
Strategi & ledelse

Det handler om at komme derhen hurtigt nok - ikke om hvem, der kommer først
Vanen tro offentliggjorde Corporate Knights sin årlige liste over verdens 100 mest bæredygtige virksomheder på Davos-mødets første dag.
Strategi & ledelse

JYSK sætter mål for mere bæredygtig bomuld
Ved udgangen af 2024 vil al bomuld til JYSKs tekstilprodukter enten være genanvendt eller indkøbt med større krav til bæredygtighed.