Uenighed om whistleblower-ordninger

Eksperter er uenige om, hvad whistleblower-ordningerne skal bruges til.

21.08.2012

CSR.dk

Skal en whistleblower-ordning også omfatte det psykiske arbejdsmiljø, eller bør de psykiske faktorer på en arbejdsplads ikke være en del af en sådan ordning? Foto: Photos.com .

Whistleblower-ordninger, der gør det muligt for ansatte at klage anonymt over forhold på arbejdspladsen, bliver i stigende omfang indført i Danmark.

En række eksperter er imidlertid uenige om, hvornår der skal ”blæses i fløjten”: Er det eksempelvis nødvendigt, hvis man oplever mobning på arbejdspladsen, eller skal en whistleblower-ordning derimod tages i brug, hvis en medarbejder for eksempel oplever svindel i virksomheden?

Erhvervspsykolog: Tingende skal adskilles
Ifølge Erhvervspsykolog i CRECEA, Eva Gemzøe Mikkelsen, er whistleblower-ordninger ikke beregnet til at anmelde faktorer, der omhandler det psykiske arbejdsmiljø.

”Formålet med en whistleblower-ordning er at sikre, at der rapporteres om ting, som er uhensigtsmæssige i organisationen. Det er noget helt andet end at snakke om kvaliteten af det psykiske arbejdsmiljø på arbejdspladsen. Min opfattelse er, at det skal holdes under arbejdsmiljøorganisationen og ikke blandes sammen med produktion og service,” siger Eva Gemzøe Mikkelsen til Magasinet Arbejdsmiljø.

Læs også: Hvad er en whistleblower-ordning?

Hun peger på, at man i dag har mulighed for at henvende sig til en anonym hotline hos Arbejdstilsynet (AT), hvis der er tale om mobning på arbejdspladsen. Linjen, der har eksisteret siden 2012, får omkring 10-15 henvendelser om ugen.

Frygt for angiverkultur  
Hun bliver bakket op af Anne-Louise Thon Schur, som har udviklet whistleblower-ordninger til en håndfuld virksomheder, og til daglig er partner i firmaet Allinfact.

”Jeg har erfaringer med, at folk bliver angste, når de hører om whistleblower-ordninger. Men det handler netop om ikke at bruge ordningerne i forbindelse med sager, hvor to kolleger er uvenner. Når man forklarer, hvad ordningen skal bruges til, og at det er praktisk redskab til at anmelde ting, der ikke er i orden - så kan folk godt forstå det,” siger Anne-Louise Thon Schur.

Læs også: Indspark: Tag whistleblower-ordninger alvorligt

Forsker er uenig
Rasmus Willing, der er lektor og sociolog ved RUC og leder et forskningsprojekt om offentligt- og privatansattes ytringfrihed, er af en anden opfattelse, og mener godt, at whistleblower-ordninger kan være meget brede og omhandle eksempelvis mobning.

”I princippet burde der ikke være de store begrænsninger. Hvis rigtig mange skriver ind om mobning, så tyder det på, at noget er galt, og så kan man måske lokalisere det,” siger han.

Indtil videre er det i høj grad store private virksomheder, der gør brug af ”fløjteblæsersystemet”.
Tal fra Datatilsynet viser, at der foreløbig er givet omkring 85 tilladelser til Whistleblower-ordninger i private virksomheder, mens endnu 60 er under behandling.

- OWG

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

31.03.2025CSR.dk

Milliarddyr klimasikringsplan møder skepsis fra eksperter

31.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Talent Management Accelerator

28.03.2025CSR.dk

Regionerne er foran i tidsplanen for den grønne omstilling

28.03.2025CBS Executive Fonden

Sponseret

Sustainable Finance and ESG Integration

28.03.2025Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

27.03.2025Comm2ig

Sponseret

Analyse: Er End User Devices it-forretningens største klima-potentiale?

27.03.2025CSR.dk

Kamp til stregen om eftertragtede puljepenge til CO2-fangst

27.03.2025Verdo

Sponseret

KlimaEnergi og Verdo Go Green indgår strategisk partnerskab om solcelleanlæg til erhvervslivet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Forår 2025 København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

25.03.2025

Tid

09:00

Sted

København

Dansk Industri
Kursus
Kommunikér troværdigt om bæredygtighed

Er du klar til at styrke din kommunikation om bæredygtighed? Undgå både greenwashing og greenhushing, og bliv skarp på, hvordan du kan kommunikere om virksomhedens grønne indsatser på en troværdig, effektiv og lovlig måde.

Dato

01.04.2025

Sted

Aarhus & København

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Human Rights & Environmental Due Diligence under the CSDDD

Join Poul Schmith Kammeradvokaten, The Footprint Firm, Danish Institute for Human Rights and UN Global Compact Network Denmark for an insightful webinar on Human Rights & Environmental Due Diligence under the Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD) and what it means for Danish businesses.

Dato

01.04.2025

Tid

14:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
Risk Management

Uanset din virksomheds type eller størrelse, vil du møde interne eller eksterne risici, som skal vurderes og håndteres således, at de ikke får uforudsete konsekvenser for din virksomhed - og derfor er risk management en forankret del af ISO-standarderne.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Fredericia

Aalborg Kongres & Kultur Center
Konference
Work Life - et fælles sprog for trivsel og tryghed

Work Life er en årlig tilbagevendende konference med fokus på arbejdsmiljø. Temaet for 2025 er ‘Et fælles sprog for trivsel og tryghed” – og temaet er ikke valgt uden grund, for tallene taler deres tydelige sprog.

Dato

02.04.2025

Tid

08:30

Sted

Aalborg Kongres & Kultur Center, Europa Plads 4 9000 Aalborg

UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom