Unboss - forfatteren går ind i debatten
CSR.dk's anmeldelser gav Lars Kolind og Jacob Bøtters nye bog "Unboss" seks stjerner, men var også kritisk. Nu svarer forfatteren på kritikken.
I Lars Kolind og Jacob Bøtters nye bog "Unboss" argumenterer de for, at virksomhederne skal være bevægelser. CSR er en selvfølgelighed i den type virksoheder, hvor medarbejderne i følge forfatterne skal have ejerskab. Men hvem scorer overskuddet, når medarbejderne involverer sig mere, spurgte CSR.dk's anmeldelser. Jacob Bøtter kommenterede direkte på CSR.dk. Her uddyber han sin læserkommentar:
- Hvem skal høste overskuddet, hvis virksomhederne bliver bevægelser?
Det skal dem, der er med til at skabe værdi! Værktøjsfabrikanten Unimerco var ejet af sine medarbejdere, da den fornylig blev solgt til japanske Kyocera. På Threadless.com får de brugere, som laver populære designs kontakt betaling for deres "tegninger". Og på Wikipedia får vi jo alle glæde af den viden, vi sammen deler!
Læs også: Unboss - også CSR
- Medarbejderne skal være medejere skriver I, men handler det ikke bare om at få folk til at arbejde hårdere?
Nej. Alt for mange "bosser" vil gerne gøre verden så simpel og sort/hvid, at det eksempelvis bare drejer sig om højere bonuser for at folk knokler mere. Mennesker er dog drevet af andet end penge. Vi mener ikke, at mennesker bør anskues som robotter, der bare skal indstilles bedre. Mennesker har værdier og kan motiveres af meget andet end pisk eller gulerod. Så simpel er verden heldigvis ikke.
- Hvad med aktionærer, de investerer jo der, hvor de kan få noget udbytte?
Aktionærerne i en unbosset organisation er forhåbentlig også aktivt med til at skabe værdi, fremfor blot at være en passiv iagttager. Og derfor får de et endnu større udbytte.
- Har jeres bog ikke de samme budskaber som i Jan Carlzons "Riv pyramiderne ned" bare fortalt på en anden måde?
Eller Simon Sinek's "Start with the Why". Eller Umair Haque's "The New Capitalist Manifesto". Sådan kunne vi blive ved :-)
UNBOSS er en bevægelse og ikke begrænset af blot at være en bog. Den har mange inspirationskilder, deriblandt også Jan Carlzons arbejde i 80'erne.
- Jeg er imponeret over alle de sprog, jeres hjemmeside er på: engelsk, fransk, spansk, portugisisk og ... Hvad er de sidste to?
Engelsk, fransk, spansk, portugisisk, japansk og russisk. Vi ønsker, at bevægelsen hurtigt spreder sig til resten af verden, vi mener nemlig, at behovet er langt større i eksempelvis brik-landene, hvor de ikke har samme tayloristiske levn som os, siger Jacob Bøtter, som har skrevet bogen sammen med erhvervsmanden Lars Kolind og 100 andre bidragsydere.