Undersøgelse: Brug af kemikalier presser kloden til det yderste

Et hold af forskere har netop offentliggjort et studie, der konkret viser, hvor meget vores brug af kemikalier belaster kloden.

I dag indgår kemikalier i en stor del af vores hverdagsprodukter. Det er katastrofalt for kloden, viser en ny undersøgelse. Arkivfoto..

19.01.2022

CSR.dk

Brugen af kemikalier er i dag et hverdagsforetagende – vi bruger kemikalier i alt fra medicin til spredning af pesticider på marken. Og det viser sig for at have katastrofale konsekvenser for kloden og dens økosystemer.

Det viser et nyt, banebrydende studie, som 14 forskere står bag. De har ikke kun fundet en af klodens ni planetære grænser, men også vurderet, at den grænse for længst er overskredet.

Læs også: Store virksomheder omlægger friserede græsarealer til biodiversitetsvenlige grønne åndehuller

I 2009 blev disse grænser først defineret og relaterer sig til klodens stabilitet, som den har befundet de sidste 10.000 år. Ozonlaget, biodiversitet, skove og ferskvand hører også ind under grænserne, hvor to har manglet; den ene omhandler brugen af kemikalier og den anden om aerosoler i atmosfæren.

Svært at måle
Det har været en udfordring for forskerne at måle koncentrationen af kemikaliebrug og konsekvenserne heri, da man ikke har haft nogle målemetoder at sammenligne med.

Derfor har de brugt en kombination, der inkluderer, hvor hurtigt kemikalier bliver produceret og i hvor høj grad, de kan findes i naturen. Og resultatet er ikke opmuntrende.

De vurderer nemlig, at omkring 350.000 forskellige typer af kemikalier er tilgængelige på markedet, hvor flere af dem er uregulerede og mange ender ude i naturen.

”Den hastighed, som man finder forureningskilder i naturen på, overskrider langt den kapacitet, som regeringer har til at vurdere den globale og regionale risiko - og i det hele taget til at håndtere eventuelle problemer”, siger en af medforfatterne til studiet, Bethanie Carney Almroth fra University of Gothenburg.

Uvisse konsekvenser
Derudover advarer forskerne om, at der stadig findes mange uvisheder når det kommer til konsekvenserne af kemikalier, som ender ude i naturen. Det kan vi blandt andet se ved brugen af plast, som de også har undersøgt i studiet.

Læs også: Danskerne har for lidt viden om biodiversitet

De har fundet, at plast nu fylder dobbelt som meget som massen af pattedyr, og omkring 80 procent af al plast, der er produceret, også ender i miljøet. Da plast indeholder flere typer af kemikalier, kan nedbrydningen i naturen skabe flere kemiske forbindelser, som kan skade miljøet på andre og nye måder.

For fremover at mindske brugen af kemikalier til ny produktion af blandt andet plast, mener forskerne, at vi har brug for at omstille samfundet til at være cirkulært.

"Det er virkelig vigtigt, at vi overgår til en cirkulær økonomi. Det betyder, at vi skal ændre vores materialer og produkter, så de kan genbruges frem for at blive smidt ud, at vi designer kemikalier og produkter til genanvendelse og laver en langt bedre screening af kemikaliers risici og bæredygtighed samt deres påvirkning på klodens systemer", siger Sarah Cornell, endnu en medforfatter af studiet.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online

DTU
Webinar
Bestyrelsesarbejde i MedTech og Life Science

Boost din bestyrelseskarriere i MedTech og Life Sciences. Deltag i dette gratis webinar, hvor vi dykker ned i, hvordan stærke bestyrelsesrelationer ikke kun styrker samarbejdet – men også åbner døre for din egen vej ind i bestyrelseslokalet. Skal du med?

Dato

08.04.2025

Tid

17:00

Sted

Online

FSR - danske revisorer
Webinar
Revisors erklæring på lovpligtig bæredygtighedsrapportering

Få en praktisk indføring i udarbejdelse af revisors bæredygtighedserklæring i henhold til CSRD.

Dato

09.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online