Undersøgelse: Brug af kemikalier presser kloden til det yderste
Et hold af forskere har netop offentliggjort et studie, der konkret viser, hvor meget vores brug af kemikalier belaster kloden.
Brugen af kemikalier er i dag et hverdagsforetagende – vi bruger kemikalier i alt fra medicin til spredning af pesticider på marken. Og det viser sig for at have katastrofale konsekvenser for kloden og dens økosystemer.
Det viser et nyt, banebrydende studie, som 14 forskere står bag. De har ikke kun fundet en af klodens ni planetære grænser, men også vurderet, at den grænse for længst er overskredet.
Læs også: Store virksomheder omlægger friserede græsarealer til biodiversitetsvenlige grønne åndehuller
I 2009 blev disse grænser først defineret og relaterer sig til klodens stabilitet, som den har befundet de sidste 10.000 år. Ozonlaget, biodiversitet, skove og ferskvand hører også ind under grænserne, hvor to har manglet; den ene omhandler brugen af kemikalier og den anden om aerosoler i atmosfæren.
Svært at måle
Det har været en udfordring for forskerne at måle koncentrationen af kemikaliebrug og konsekvenserne heri, da man ikke har haft nogle målemetoder at sammenligne med.
Derfor har de brugt en kombination, der inkluderer, hvor hurtigt kemikalier bliver produceret og i hvor høj grad, de kan findes i naturen. Og resultatet er ikke opmuntrende.
De vurderer nemlig, at omkring 350.000 forskellige typer af kemikalier er tilgængelige på markedet, hvor flere af dem er uregulerede og mange ender ude i naturen.
”Den hastighed, som man finder forureningskilder i naturen på, overskrider langt den kapacitet, som regeringer har til at vurdere den globale og regionale risiko - og i det hele taget til at håndtere eventuelle problemer”, siger en af medforfatterne til studiet, Bethanie Carney Almroth fra University of Gothenburg.
Uvisse konsekvenser
Derudover advarer forskerne om, at der stadig findes mange uvisheder når det kommer til konsekvenserne af kemikalier, som ender ude i naturen. Det kan vi blandt andet se ved brugen af plast, som de også har undersøgt i studiet.
Læs også: Danskerne har for lidt viden om biodiversitet
De har fundet, at plast nu fylder dobbelt som meget som massen af pattedyr, og omkring 80 procent af al plast, der er produceret, også ender i miljøet. Da plast indeholder flere typer af kemikalier, kan nedbrydningen i naturen skabe flere kemiske forbindelser, som kan skade miljøet på andre og nye måder.
For fremover at mindske brugen af kemikalier til ny produktion af blandt andet plast, mener forskerne, at vi har brug for at omstille samfundet til at være cirkulært.
"Det er virkelig vigtigt, at vi overgår til en cirkulær økonomi. Det betyder, at vi skal ændre vores materialer og produkter, så de kan genbruges frem for at blive smidt ud, at vi designer kemikalier og produkter til genanvendelse og laver en langt bedre screening af kemikaliers risici og bæredygtighed samt deres påvirkning på klodens systemer", siger Sarah Cornell, endnu en medforfatter af studiet.
- HCL