Undersøgelse: Sådan bliver bæredygtighed centralt for forretningen

Hvilke taktikker bruger verdens bæredygtige afdelingsledere, hvis der for alvor skal en grøn omstilling til i virksomheden? Dette har researchere fra Edinburgh Universitet undersøgt.

En undersøgelse giver fingerpeg på, hvordan individer implementerer bæredygtighed i virksomheder..

30.07.2020

CSR.dk

I dag varierer tilgangen og engagementet til bæredygtighed stadig fra virksomheden til virksomhed. Og i en tid, hvor det er nødvendigt at minimere CO2-udledningen, belaste jordens ressourcer, bekæmpe køb og smid væk-kulturen, er det essentielt at undersøge, i hvilken grad individer i virksomheder aktivt spiller en rolle i at opnå disse målsætninger. Det skriver Theconversation.dk.

En undersøgelse fra Edinburgh Universitet har gjort netop dette, og studeret 44 individuelle afdelingsledere inden for bæredygtighed i virksomheder flere steder i verden, med det formål at vurdere, hvorledes enkeltstående personer kan være med til at skabe forandring og gøre bæredygtighed til en kerneværdi i virksomheden.

Undersøgelsen har således opdelt ledernes tilgang til bæredygtighed i tre forskellige områder; assimilering, mobilisering og transition.

Dem, der benytter sig af assimilering har, ifølge undersøgelsen, fokuseret på at tilpasse bæredygtighed til virksomhedens eksisterende profit-orienterede mindset. Herunder, hvordan bæredygtighed kan bidrage til omkostningsbesparelser, effektivitet eller øget salg. Med denne strategi forblev bæredygtighed som et perifært område i forhold til virksomhedens kernestrategi.

Læs også: LEGO vil bæredygtigheds-certificere sine bygninger

Ved mobilisering bruger afdelingslederne i overvejende grad samme taktik som assimilering, men har samtidig bejlet flere områder virksomheden, såsom ”opvarmning” af CEO’er og igangsættelsen af bæredygtige pilotprojekter i samarbejde med f.eks. R&D. Disse har opnået en bedre integration af bæredygtighed end assimilering, ifølge undersøgelsen.

Tredje tilgang, transition, har, foruden de ovenstående metoder, fokuseret på at forme politikker, processer og attituder mod bæredygtige principper. Afdelingslederne har gjort dette gennem træning på tværs af organisationerne, kommunikation og rekruttering. Her blev en høj grad af integration opnået, hvorfor bæredygtighed er blevet et centralt element i forretningsmodellen.

Undersøgelsen fandt ultimativt frem til, at der ikke er tale om tre forskellige strategier, men nærmere bestemt et mønster af udvikling og fremgang. Her er støtte fra topledelsen den mest betydelige faktor for, at afdelingslederne kunne implementere bæredygtige principper.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

23.04.2025CSR.dk

Bilproducenter vender elbilen ryggen trods mange års indsats

23.04.2025CSR.dk

Jobopslag: Fagmedie eller jobportal – hvad virker bedst?

22.04.2025Lemvigh-Müller

Sponseret

Lemvigh-Müller er valgt som en af InstallatørGruppens foretrukne grossister

22.04.2025CSR.dk

Sol og vind står stærkest: Dansk superfond justerer kursen i det grønne investeringslandskab

22.04.2025Klimaklar

Sponseret

Mød os på LOOP Forum - og book 20 min gratis sparring med Klimaklar-rådgiver

18.04.2025CSR.dk

Mangfoldighed under pres: Danske erhvervsgiganter står fast

17.04.2025Vugge til Vugge ApS

Sponseret

Dansk Wilton Drives Innovation and Industry Change Through Certification

17.04.2025CSR.dk

Global klimaaftale for skibsfart: FN-landene vil være CO2-neutrale i 2050

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø

PwC Danmark
Webinar
Sustainability Reporting Beyond CSRD

- What and How

Dato

25.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online