30.07.2020 | Strategi & ledelse
Undersøgelse: Sådan bliver bæredygtighed centralt for forretningen
Hvilke taktikker bruger verdens bæredygtige afdelingsledere, hvis der for alvor skal en grøn omstilling til i virksomheden? Dette har researchere fra Edinburgh Universitet undersøgt.
I dag varierer tilgangen og engagementet til bæredygtighed stadig fra virksomheden til virksomhed. Og i en tid, hvor det er nødvendigt at minimere CO2-udledningen, belaste jordens ressourcer, bekæmpe køb og smid væk-kulturen, er det essentielt at undersøge, i hvilken grad individer i virksomheder aktivt spiller en rolle i at opnå disse målsætninger. Det skriver Theconversation.dk.
En undersøgelse fra Edinburgh Universitet har gjort netop dette, og studeret 44 individuelle afdelingsledere inden for bæredygtighed i virksomheder flere steder i verden, med det formål at vurdere, hvorledes enkeltstående personer kan være med til at skabe forandring og gøre bæredygtighed til en kerneværdi i virksomheden.
Undersøgelsen har således opdelt ledernes tilgang til bæredygtighed i tre forskellige områder; assimilering, mobilisering og transition.
Dem, der benytter sig af assimilering har, ifølge undersøgelsen, fokuseret på at tilpasse bæredygtighed til virksomhedens eksisterende profit-orienterede mindset. Herunder, hvordan bæredygtighed kan bidrage til omkostningsbesparelser, effektivitet eller øget salg. Med denne strategi forblev bæredygtighed som et perifært område i forhold til virksomhedens kernestrategi.
Læs også: LEGO vil bæredygtigheds-certificere sine bygninger
Ved mobilisering bruger afdelingslederne i overvejende grad samme taktik som assimilering, men har samtidig bejlet flere områder virksomheden, såsom ”opvarmning” af CEO’er og igangsættelsen af bæredygtige pilotprojekter i samarbejde med f.eks. R&D. Disse har opnået en bedre integration af bæredygtighed end assimilering, ifølge undersøgelsen.
Tredje tilgang, transition, har, foruden de ovenstående metoder, fokuseret på at forme politikker, processer og attituder mod bæredygtige principper. Afdelingslederne har gjort dette gennem træning på tværs af organisationerne, kommunikation og rekruttering. Her blev en høj grad af integration opnået, hvorfor bæredygtighed er blevet et centralt element i forretningsmodellen.
Undersøgelsen fandt ultimativt frem til, at der ikke er tale om tre forskellige strategier, men nærmere bestemt et mønster af udvikling og fremgang. Her er støtte fra topledelsen den mest betydelige faktor for, at afdelingslederne kunne implementere bæredygtige principper.
- HCL
Samfund

Due diligence-direktivet mangler nu kun et sæt forhandlinger
EU-parlamentets oplæg til direktivet er nu på plads, hvilket baner vejen for forhandlinger op til endelig vedtagelse.
Klima, miljø og energi

SAS sælger billetter til deres første elektriske flyvetur
Det danske flyselskab sælger snart billetter til deres første flyvning med elektrisk fly i 2028.
Supply chain

Kunstig intelligens sikrer tech-startup millioninvestering
En kunstig intelligens, der kan minimere ressourcespild ved at sortere og analysere affald, resulterer i en millioninvestering i virksomheden Aris Robotics.
Klima, miljø og energi

Aktører mangler rammer for investering i biodiversitet
15 erhvervsorganisationer efterspørger regler og definitioner for, hvordan man kan investere hensigtsmæssigt i projekter med fyldestgørende krav for biodiversitet.
Klima, miljø og energi

En halv milliard kroner til ny havnaturfond skal understøtte naturgenopretning på havet
Med en ny havnaturfond vil et bredt politisk flertal skabe viden om miljø og natureffekterne af udbygningen af vindenergi på havet og til naturgenopretning i havet. "Den nye havnaturfond er et vigtigt skridt i retning af at skabe en bedre balance i vores havmiljø,” mener miljøministeren.
Klima, miljø og energi

Rapport: Massiv eksport af brint kræver politiske handling nu
Grøn brint kan blive Danmarks næste vindeventyr – CIP Fondens nye rapport viser hvordan.