Usynlige kvinder i chokolade-industrien

Debatten om ligestilling fylder, men når det handler om den chokolade vi lægger i indkøbskurven, er der stadig lang vej igen. En ny rapport fra Fairtrade International viser, at tusindvis af kvinder lever under stærkt kritisable forhold i kakaoindustrien.

Usynlige kvinder i kakaoindustrien .

Kvinderne får en meget lille eller slet ingen løn, mange af dem er ”ejet” af deres mænd, og ofte har de ikke lov til at eje jord. En fuldstændig uholdbar situation, lyder det fra Fairtrade Danmark, der mener at virksomheder og indkøbere også har et ansvar.

Kvinders ret til lige løn og lige vilkår spiller en central rolle i FNs Verdensmål og er afgørende for at skabe et bæredygtigt verdenssamfund i 2030. Men mens der løbende er fokus på arbejdsforholdene på særligt kaffe- og bananfarme, så er det nye og nedslående oplysninger, Fairtrade International bringer frem om kvinders arbejde på kakaofarme.

Rapporten er netop udkommet og viser, at mange kvinder lever en skyggetilværelse, hvor de slet ikke får løn for deres arbejde. Og i verdens største kakaoproducerende land, Elfenbenskysten, er det kun 25 procent af de kvinder, der arbejder på kakaofarme, der ejer den jord de høster på. Det til trods for, at kvinder tegner sig for 68 procent af arbejdskraften i kakaoproduktionen.

”Vi har en kæmpe opgave her. Ikke alene bliver de her kvinder betalt en ussel løn i forhold til de mænd, de arbejder sammen med. De har praktisk taget ingen muligheder for hverken at øge deres indtjening eller komme til at eje bare et lillebitte stykke land. Det minder om den situation, som kvinderne stod i Danmark i 1800-tallet. Gifte kvinder var ægtemandens eje og de havde ikke stemmeret og ikke ret til at tjene deres egne penge. Det kan simpelthen ikke passe, at kvinder skal leve på den måde i 2020,” siger CEO i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

Flere arbejdsopgaver og lille eller ingen løn
Selvom kvinderne tegner sig for 68 procent af arbejderne i kakaoproduktionen, hæver de kun 21 procent af lønnen. Det viser oplysninger fra rapporten ”The invisible women behind our chocolate” – ”De usynlige kvinder bag vores chokolade”. Rapporten er netop udgivet og bygger på informationer fra Elfenbenskysten og Ghana, der tilsammen tegner sig for mere end halvdelen af verdens kakaoproduktion. Elfenbenskysten står alene for 40 procent af verdens samlede kakaoproduktion.

Det almindelige billede er, at landbrugsarbejde er fysisk hårdt, og at mænd derfor er en nødvendig arbejdskraft. Men når det gælder kakao er billedet faktisk omvendt. Rapporten viser, at det kun er få opgaver på farmene, der kun udføres af mænd. Til sammenligning står kvinder for alt fra forberedelse af jorden til høst og tørring og huslige opgaver. Desuden arbejder kvinderne op mod 30 procent flere timer end mænd.

Flerkoneri og ingen legitimation
Og det er der en årsag til. Mænd bliver traditionelt stadig betragtet som familiens overhoved, og medarbejderne er ofte familiemedlemmer, børn og ikke mindst bondens koner. Flerkoneri er fx stadig udbredt i visse kulturelle mindretal. Koner er oftest ulønnet arbejdskraft, og deres rettigheder bliver mindre, jo flere koner manden har. De senest ankomne koner bliver nærmest umyndiggjort.

På baggrund af rapporten opfordrer Fairtrade International derfor mændene til at uddele ”farmpas” til deres hustruer. Det er et dokument, der fortæller hvor de arbejder, og som fungerer som legitimation. Med det papir har de ret til at få overskud i høsten, uddanne sig, deltage i og stemme ved møder i for eksempel landbrugsorganisationer og i sidste ende købe jord. 

”Det minder jo om et kastesystem, så det er afgørende at de får den legitimation. Og det er derfor det er så vigtigt, at der findes projekter for kvinder. Når kvinder får adgang til land viser alle undersøgelser, at de driver en bæredygtig udvikling for hele samfundet. Kvinder er kollektivister, der laver fælles investeringspuljer og i det hele taget har et stærkt forretningsøje og får forretningen til at yngle. Det kan vi se i alle vores projekter,” siger CEO i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg.

Men der er store udfordringer med at få flere kvindelige jordejere, for mændene har generelt større farme. De 25 procent af kvinderne i Elfenbenskysten, der ejer deres jord, har ofte jordstykker, der ligger langt fra deres hjem og med vanskeligere jordforhold end store farme. Små jordejere har samtidig ikke råd til at lægge jorden brak for at give den næring. Det skaber en ustabil produktion, som gør det svært at skaffe kvalificeret arbejdskraft, og dermed er der lang vej til at opnå stordriftsfordele. 

Fairtrade kræver handling
Fairtrade International mener, at der skal øjeblikkelig handling til, hvis kvinder på kakaofarme skal opnå ordnede livs- og arbejdsvilkår og dermed leve op til FNs Verdensmål om ligestilling mellem kønnene. 

På baggrund af rapporten kommer Fairtrade International derfor med en række anbefalinger. Blandt andet ”farmpas” og at kvindernes vej til et bedre arbejdsliv sker i samarbejde med mænd, så mændene forstår, at opkvalificeringen ikke behøver at ske på bekostning af dem. Og så bør EU sikre, at de kakaoproducerende lande, der fører varer ind i EU, har programmer der har primært fokus på at sikre bedre forhold for de kvinder, der lever en skyggetilværelse. 

Men virksomhederne har også et ansvar, siger CEO i Fairtrade Danmark, Camilla Erika Lerberg:

”Folk ved, at det er vigtigt at se på, at der ikke bliver brugt børnearbejde, sprøjtemidler i produktionen og at der er ordnede arbejdsforhold. Men sørg nu for at få det som code of conduct, at I også beder om dokumentation for, at der bliver arbejdet med kvinders rettigheder. Med et fokus på kvinders rettigheder og beskyttelse af disse, åbner der sig et kæmpe potentiale for virkelig at skabe positiv forandringer,” siger Camilla Erika Lerberg. 


Fakta om Fairtrade

  • Fairtrade er en bæredygtig mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i Afrika, Asien, Syd- og Mellemamerika får bedre arbejdsvilkår og en fair pris for deres råvarer.
  • Uddannelse i bæredygtigt landbrug, omlægning til økologi og beskyttelse af den lokale biodiversitet er også en central del af Fairtrades arbejde. 
  • Der findes mere end 2.000 Fairtrade-mærkede produkter i Danmark, der dækker alt fra fødevarer som bananer, kaffe, te, chokolade, vin, sukker og nødder til roser, bomuld, guld og skønhedsprodukter
  • Fairtrade-mærket er kendt af 90 procent af de danske forbrugere
  • Salget af Fairtrade-mærkede varer er stigende. I 2018 rundede salget 1 milliard kroner i den danske handel

01.02.2024Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade og Lidl går sammen: Det behøver ikke at være dyrt eller svært at handle ansvarligt

28.09.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Kampagne: Fairtrade-mærket tager hensyn til både mennesker og miljø

05.07.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Ny analyse: Forbrugerne har taget Fairtrades miljøindsats til sig

09.06.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Fairtrade-mærket vækstede i 2022 trods et svært marked

01.03.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Forbrugerne skal gøre verdensmål til hverdagsmål med Fairtrade-mærket

14.02.2023Fairtrade Mærket

Sponseret

Køb Valentine's-roserne i dit lokale supermarked – det er bedre for både mennesker og miljø