Vandet kommer, danske byer investerer stort

Klimaforandringerne har de seneste år fået flere danske byer til at forberede sig mere grundigt på massive regnskyl, oversvømmelser og stormfloder. Der bliver brugt midler i millionklassen, og den politiske bevågenhed på området er solid. CSR.dk har set på nogle konkrete resultater.

Sankt Annæ Plads i det centrale København er blevet til en grøn skybrudsgade som et led i kommunens klimastrategi. Foto: Anders Kampmann.

23.05.2017

Anders Kampmann, CSR.dk

”De kraftigste storme vil blive endnu voldsommere. Vi vil få flere dage med ekstremnedbør, og de store begivenheder vil falde tættere. Det vi kalder en 10-års hændelse, vil i slutningen af dette århundrede indtræffe omkring hvert 6. år. Jo mere ekstrem en begivenhed, vi kigger på, jo klarere vil tendensen være til, at den forekommer hyppigere."

Sådan sagde seniorforsker ved forsknings- og udviklingsafdelingen Klima og Arktis under DMI, Ole Bøssing Christensen, ved et arrangement den 18. maj, hvor en gruppe CSR-folk fik lejlighed til at se nærmere på en lille håndfuld konkrete klimatilpasningsprojekter i netop hovedstadsregionen.

På den måde kridtede han banen op for en dag, hvor det hurtigt blev klart, hvor stor den politiske og erhvervsmæssige bevågenhed på området efterhånden er blevet, og hvordan de to elementer kan spille sammen for at forberede vores byer på fremtidens (u)vejr.

Midten af pladsen er sænket som en skål for at kunne opmagasinere regnvand og lede det mod havnen, når det er nødvendigt. Foto: Anders Kampmann.

Fra dårligt byrum til grøn skybrudsgade
I København anerkender man, at klimaforandringerne er en uundgåelig realitet, hvorfor man er klar med en omfattende stormflodsplan. Første stop på turen var da også Sankt Annæ Plads i den centrale den af byen, hvor projektleder i Rambøll, Brian Bryder Rasmussen, fortalte om tankerne og prioriteringerne bag det renoverings- og klimatilpasningsprojekt, der gennemført i området.

”Pladsen her havde længe fungeret dårligt som byrum, så kommunen ville gerne revitalisere den, og så besluttede man samtidig at klimasikre så vidt som muligt. Området ligger lavt og har tidligere været plaget af oversvømmelser, men nu er hele pladsen omlagt til det vi kalder skybrudsgade. Vi sløjfede en masse parkeringspladser, plantede nogle træer og såede noget græs, og så har gaden fået form som en skål med det laveste punkt i midten, hvorfra vandet hurtigt kan ledes væk ned mod havnen. Det har kostet 110 mio., men så skal det også gerne kunne håndtere i hvert fald 30-års hændelser, altså nogle ganske voldsomme regnskyl og lignende”, sagde han.

Med andre ord, så handler det i høj grad om at forebygge og være klar til de store vandhændelser, således at man kan undgå de massive ødelæggelser og efterfølgende million- eller milliardregninger, der har det med at knytte sig til den slags.

Det store bassin i Kilen-projektet i Solrød kan rumme ca. 2.000 m3 vand. Foto: Anders Kampmann.

Bassiner til vand, sport og undervisning
Det er også tankerne bag projektet Kilen i Solrød, hvor borgmester Niels Hörup fortalte om det netop indviede anlæg, som basalt set består at to bassiner, et stort og et mindre, der kan opsamle i alt ca. 3 mio. liter vand og dermed aflaste nærområdet og (efter planen) redde kældre og lignende.

Anlægget, der har et samlet budget på omkring 14,5 mio. kr., ligger desuden klods op af både et boligområde og byens gymnasium, og derfor har man tænkt rekreativt og indrettet bassinerne med både sport og undervisning i baghovedet.

”Det handler om rettidig omhu. Vi har ikke været hårdt ramt af oversvømmelser i Solrød, men vi har en ambitiøs klimaplan, der også omfatter en solid reduktion af vores CO2-udslip, og hvor forebyggelse er et centralt element. Her har vi så valgt at kombinere klimasikring med nogle faciliteter, der vil give noget værdi til borgerne i området, også når der ikke er behov for vandopsamling”, sagde Niels Hörup, der anslår at de rekreative elementer har lagt ca. to mio. oven i budgettet, men at man får ”meget merværdi” for de penge og at det derfor ikke var nogen svær beslutning.

Nybyggerierne i Søndre Havn i Køge er forpligtet til at kunne lede regnvand væk, hvilket flere steder bliver udnyttet kreativt. Foto: Anders Kampmann.

Store hændelser har sat klima på agendaen
Lidt længere sydpå, i Køge, har man gennem årene, bl.a. i 2011, oplevet større problemer, når vandet er kommet væltende fra oven eller ude fra bugten. Derfor er klimasikring også her et centralt element i den udvikling, der i disse år sker på Søndre Havn i byen, hvor boliger, erhverv og kulturtilbud skyder op i de gamle industriområder.

Også her har Rambøll været involveret og sammen med et rådgiverteam udviklet en totalløsning, der klimasikrer området mod både oversvømmelser fra den nærliggende kyst, og mod ekstremregn. Ligesom i Solrød har det ikke været svært at sætte klimadagsordenen, men sådan har det ikke altid været.

Læs også: Rambøll skal gøre New York skybrudsklar

”Vi kan tydeligt mærke, at klimaet er kommet på agendaen på en anden måde de sidste fem års tid. De store hændelser har klart påvirket myndighederne, som tidligere har været præget af en del træghed, når det kom til at inddrage de her parametre omkring fx regnvandshåndtering. Men nu er bygherrerne her forpligtet til at nybyggerierne skal kunne lede regnvand væk, på samme måde som de skal være mangfoldige i størrelser og priser”, forklarede Global Service Line Leader, Climate Adaptation and Flood Risk Management i Rambøll, Christian Nyerup Nielsen.

Sillebro Ådal byder på 80 ha klimasikring i storskala, det hele pakket ind i natur med snoet å, stier, mountainbikeruter og meget andet. Foto: Anders Kampmann.

Kæmpe spildevandsteknisk installation pakket ind i å og park
I Frederikssund, der fik en del vand, da stormen Bodil strøg forbi i december 2013, har man valgt en mere naturpræget tilgang til at adressere klimaforandringerne. Med den 80 ha store Sillebro Ådal har man et af Danmarks arealmæssigt største klimatilpasningsprojekter, der omfatter 16 regnvandsbassiner, den reetablerede Sillebro å komplet med sving, plante- og dyreliv samt stier og rekreative anlæg.

Derudover er der gravet en anseelig mængde infrastruktur ned i ådalens muld. Spildevandsledninger, drikkevandsrør, lyslederkabler til telefoni og internet, høj- og lavspændingskabler, gasledninger og lignende. Dermed er området et godt eksempel på, hvordan en anlægsløsning kan komme både myndigheder, erhvervsliv og borgere til gode i samme moment, fortalte projektleder i Frederikssund Kommune, Troels Karlog.

”Selvom der var usikkerhed i planlægningsfasen, så er området blevet taget rigtig godt i mod af stort set alle indbyggere i byen og oplandet. Og det er jo de færreste, der tænker over, at de faktisk bevæger sig rundt i en kæmpemæssig spildevandsteknisk installation, men det var så absolut den bedste løsning, både finansielt og samfundsmæssigt. Skulle vi have lavet betonreservoirer under jorden havde det kostet 20 gange så meget pr. kubikmeter vand”, sagde han.

Ådalen, der i øvrigt strækker sig helt ud til bydelen Vinge, hvor bæredygtighed er centralt i planlægningen, kostede omkring 6,5 mio. at anlægge. At midlerne er godt givet ud, skal der ifølge Troels Karlog på ingen måde herske tvivl om. Udover at masser af borgere benytter de rekreative muligheder, så er huspriserne langs arealet også steget betragteligt efter indvielsen i 2014, fortalte han.

Få det bedste ud af det ekstreme vejr
Således demonstrerede de fire lokationer på hver sin måde, hvordan truslen fra klimaforandringerne kan vendes til noget positivt og være med til at skabe bedre byrum, naturområder og boliger, og gode investeringsmuligheder for både myndigheder og private virksomheder.  

Læs også: Københavnsk klimaindsats åbner op for dansk eksporteventyr

Og som klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) har sagt: ”Ekstremt vejr ligner noget, vi i højere grad skal til at vænne os til, og derfor er det vigtigere nu end nogensinde før, at vi arbejder målrettet på at forberede os til fremtidens vejr.” Så kan man jo lige så godt få det bedste ud af det.

Rundturen var arrangeret af innovationsnetværket Vand i Byer.

Dansk Standard

Sponseret

Psykisk arbejdsmiljø - introduktion til standarden DS/ISO 45003:2021

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

24.04.2024CSR.dk

Cigaretproducenter skal betale mere for opsamling af skod

24.04.2024CSR.dk

Kunstig intelligens kan bane vej for mere resiliente og regenerative værdikæder

24.04.2024Lübech Living ApS

Sponseret

Hvorfor håndlavede produkter?

24.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Vil du Wake Up ⏰ med os?

23.04.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Investér i et bæredygtigt arbejdsmiljø

22.04.2024CSR.dk

Carlsberg Group og WWF Verdensnaturfonden vil sammen beskytte vådområder i Kina og Laos

22.04.2024Vestforbrænding

Sponseret

Nyt projekt: bedre sortering af affaldet i etageboliger

17.04.2024HORTEN ADVOKATPARTNERSELSKAB

Sponseret

Stor interesse for opførelse af bæredygtige anlæg på fast ejendom

Jobmarked

Se alle

DEMANT

ESG Reporting Controller

ESG Reporting Controller - this is the opportunity you have been waiting for! You will have one of the most important roles in our ESG journey.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

09.05.2024

DELL A/S

Graduate Account Manager – Join the EMEA Sales Graduate Program!

When you join as a Graduate Account Manager not only will you be embarking on a rewarding career at the heart of technology. You will also be gaining an exceptional all-round experience that will contribute to shaping the future of our business. The program is aimed at building the organization’s future sales leaders with many opportunities to network globally through training and events. Lessons in leadership will also be provided from executives with the possibility to interact and connect with them.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.05.2024

Daka Denmark A/S

Studiejob i en af Danmarks største genanvendelsesvirksomheder

Studerer du kommunikation eller markedsføring, og har lyst til at udfordre dine kompetencer i et studierelevant job. Så tilbyder vi et studejob på 15 timer om ugen, med mulighed for at arbejde med hele værktøjskassen inden for markedsføring og kommunikation.

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Biodiversitetsspecialist til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at fremme biodiversitet i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du et solidt fagligt grundlag og indsigt i den jura, som knytter sig til naturforvaltning?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, menneskerettigheder og sociale forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre menneskerettigheds-due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Andel

Due diligence manager, miljømæssige forhold til investeringer i vedvarende energi

Vil du være med til at sikre miljømæssig due diligence i udbygningen af vedvarende energiproduktion? Har du blik for den forretningsstrategiske værdiskabelse, som due diligence kan bibringe?

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

05.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

04.05.2024

BESTSELLER

SENIOR ENVIRONMENTAL IMPACT SPECIALIST

Are you passionate about making a difference in the apparel and textiles industry by measuring and communicating environmental impacts? At BESTSELLER, we are committed to accelerating our journey towards a more sustainable future for our industry. Join us on this exciting journey!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

01.05.2024

Etisk Handel Danmark

Rådgiver i bæredygtig udvikling og handel

Vi søger en erfaren rådgiver i bæredygtig udvikling og handel til sekretariatet i Etisk Handel Danmark.

Ansøgningsfrist

04.05.2024

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

16.04.2024

Tid

08:30

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - onlineforløb i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

17.04.2024

Tid

09:00

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Efteruddannelse
Sustainability Management i praksis - Forår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

23.04.2024

Tid

08:30

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V

Klappir Nordic ApS
Konference
MEET US AT LOOP FORUM

We have a complete solution for your ESG compliance work, and we would love to discuss opportunities with you!

Dato

24.04.2024

Tid

09:30

Sted

Lokomotivværkstedet - Otto Busses Vej 5A, 2450 København

Byggeriets Samfundsansvar
Seminar
Få styr på ‘S’ i ESG (Aarhus)

Social bæredygtighed bliver i ny international bæredygtighedslovgivning sidestillet med den miljømæssige. Det vil sige, at menneskerettigheder og arbejdstagerrettigheder bliver en lige så vigtig del af byggeriets tilgang til bæredygtighed. En helhedsorienteret tilgang er altså helt afgørende, når vi omstiller vores økonomi og aktiviteter mod fremtidens marked. På dette seminar kan du blive klogere på, hvordan du kan igangsætte initiativer inden for dit ”S” i ESG, der gør dig i stand til at møde den konstante udvikling i markedet. Seminaret udbydes i samarbejde med Bygherreforeningen.

Dato

25.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gav

Dato

29.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus