Varme CSR-tendenser i 2013

Compliance, skat & csr, ordentlige arbejdsforhold på danske virksomheders fabrikker i udlandet og grøn økonomi i transportsektoren bliver nogle af de varme CSR-emner her i 2013, vurderer en række eksperter, som Erhvervsmagasinet CSR har talt med. Læs eksperternes bud her.

19.02.2013

CSR.dk

Hvilke tendenser kommer til at præge CSR-området i 2013?

Sune Skadegaard Thorsen, CEO, Global CSR

Vi vil få mere opmærksomhed på complience, mener Sune Skadegaard Thorsen, CEO Global CSR.

Det helt store emne er i mine øjne, at compliance, med UN Guiding Principles, er blevet en del af CSR. Det er der enighed om i FN, i OECD, i EU og i Danmark. Så nu skal virksomhederne have arbejdstøjet på og implementere de nødvendige processer. For nu kræver det noget at påstå, at man er samfundsansvarlig. Det bliver den helt store CSR-udfordring for alle virksomheder af alle størrelser i 2013.

Kravene er de samme for alle, men forventningerne til det ”apparat”, virksomhederne skal have for at implementere retningslinjerne, er selvfølgelig større til de store virksomheder og mindre til de små virksomheder.

Der er næppe nogen store danske virksomheder, som arbejder med samfundsansvar, som ikke i øjeblikket sidder og vurderer, hvordan de skal implementere de her retningslinjer. Det er dog ikke nogen let opgave, og jeg vil vurdere, at det vil tage op til to år for en større virksomhed at få implementeret retningslinjerne fuldt ud.

Læs også: CSR skal bevise sin værdi for forretningen

Peter Neergaard, CSR-ekspert, CBS Centre for Corporate Social Responsibility

Skat & CSR vil blive diskuteret, mener Peter Neergaard, CSR-ekspert på CBS..

Skat og CSR bliver et tema, der får mere vægt i 2013. Diskussionen har været en smule oppe at vende i 2012, og jeg tror, der kommer mere fokus på problemstillingen i 2013. Baggrunden er, at mange virksomheder proklamerer ansvarlighed, mens de undlader at betale skat eller betaler meget lidt i skat. Det rejser selvfølgelig spørgsmålet, om man kan være samfundsansvarlig og samtidig spekulere i skatte-minimering? Og med åbningen af skattelisterne er det blevet nemt for medierne at konstatere, hvilke virksomheder, der bidrager til statskassen i Danmark og hvem, der ikke gør. Man kan også forestille sig, at enkelte NGO’er vil interessere sig for området.

En anden tendens bliver, at der kommer yderligere fokus på, om CSR-rapportering skal være lovpligtig eller frivillig. I Danmark har vi, som et af de få lande i verden, et rapporteringskrav (paragraf 99a), som pålægger virksomhederne at rapportere, hvis de arbejder med samfundsansvar eller fortælle, hvis de ikke gør. I øjeblikket bliver der i EU ført diskussioner om CSR-rapportering og herunder graden af frivillighed. Hele den diskussion vil vi høre mere til i 2013.

Esben Rahbæk, CSR-ekspert, CBS Centre for Corporate Social Responsibility

Vi kommer til at tale mere omvirksomheder, der benytter fabrikker i Cambodja og Bangladesh, mener Esben Rahbæk..

På det seneste har vi set flere sager om tekstilvirksomheder som H&M og Bestseller, der benytter fabrikker i Cambodja og Bangladesh, hvor de ansatte får en løn, de reelt ikke kan leve for. Man kunne godt forestille sig, at den diskussion også kommer op i andre brancher i 2013, og jeg tror også, at den vil forsætte i tekstilbranchen. Man kan sige, at det jo ikke hjælper at give medarbejderne beskyttelsesudstyr, hvis man betaler en løn, som de ikke kan overleve for.

En anden tendens kunne være spørgsmålet om, hvorvidt skat skal inkluderes i CSR. Det har været en ”bobler” i debatten i mange år, og nu er det med de åbne skattelister blevet offentligt, hvor meget virksomheder reelt betaler i skat. Derfor tror jeg det vil blive diskuteret, hvordan virksomhederne egentlig bidrager til samfundet. Altså er det for eksempel i orden, at man som virksomhed bygger en skole i Afrika, men ikke kunne drømme om at betale skat i lokalområdet?

Læs også: Her er de fire CSR-megatrends for 2013

Henrik Isaksen, CEO, Green Mobility

"Den grønne bil har førsteprioritet i rigtig mange virksomheder - efter økonomien". Sådan siger de for sjov til hinanden hos Green Mobility, fortæller rådgivervirksomhedens direktør Henrik Isaksen..

Hos Green Mobility rådgiver vi virksomheder og kommuner om, hvordan de sammensætter bilparken, så de sparer CO2 og reducerer transportomkostningerne. Vores fokus i forhold til CSR-tendenser er derfor på grøn transport. Vi oplever, at den grønne bil bestemt har interesse blandt virksomhederne, men at økonomien absolut kommer i første række. I vores virksomhed siger vi i sjov: ”Den grønne bil har førsteprioritet i rigtig mange virksomheder – efter økonomien”.

I dag er der simpelthen bare så meget fokus på, at der skal være økonomi i de ting, man foretager sig, så hvis man skal have succes med at sælge ydelser indenfor CSR-området, så skal virksomhederne have en økonomisk gevinst ud af det. Vi skal altså ud og arbejde hårdt i det kommende år og der er ikke nogen, der bare kommer og omfavner os, men vi oplever, at virksomhederne i stigende grad har fokus på, at de vælger den rette brændstoftype til et givet kørselsbehov. For cirka 60.000 af de biler, der sælges til erhvervsmarkedet i 2013, gælder det, at indkøberne har haft fokus på miljø og energi.

ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.01.2025Toms Gruppen A/S

Sponseret

Toms Gruppen reducerer plastforbruget med 20 procent i ny Pingvin-serie

21.01.2025CSR.dk

Danske kantiner går forrest i udviklingen mod en grønnere kost

20.01.2025ista Danmark A/S

Sponseret

Få overblik over energiforbruget og giv et bidrag til miljøet

17.01.2025ØNSK ApS

Sponseret

“Bøtter der batter!”: et kig på ØNSKs cirkulære kaffeløsning

17.01.2025CSR.dk

Endelig afskaffes prisloftet på overskudsvarme

17.01.2025CSR.dk

Regenerativt landbrug: Udfordringer og potentialer

16.01.2025Atea Danmark A/S

Sponseret

Brd. Klee A/S fik med hjælp fra Ateas Customer Experience-team (CX) mindsket CO2-aftryk og sikret ansvarlig håndtering af udtjent it-udstyr

15.01.2025NRGreen ApS

Sponseret

Hørkram tager ambitiøse skridt mod en grøn omstilling

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

04.12.2024

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Erhvervsakademi Aarhus
Efteruddannelse
ESG-rapportering

Er du ansvarlig for at redegøre for virksomhedens arbejde med bæredygtighed og ansvarlige virksomhedsdrift? Så er kurset i ESG-rapportering det oplagte for dig. ESG-rapportering er jeres måde som virksomhed til at redegøre for arbejdet med bæredygtighed og samfundsansvar. ESG-rapportering er et nødvendigt tiltag I bør forholde jer til, da det kan påvirke jeres omdømme over for fx investorer, kunder og leverandører.

Dato

07.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

TANIA ELLIS - The Social Business Company
Uddannelse
Sustainable Business Change Manager – Praktisk mini MBA med certificering - Hybridhold - Forår 2025

Tid til at forbedre ESG og sustainability-indsatsen I virksomheden – eller til at tage næste karriereskridt? Få nyeste viden og praktiske værktøjer til at opgradere din virksomheds ESG- og bæredygtighedsindsats, din egen faglighed og dit CV. Holdstart januar 2025.

Dato

23.01.2025

Tid

09:00

Sted

Kosmopol/KBH + Online

Dakofa
Webinar
Nye krav til håndteringen og forvaltningen af kritiske råstoffer

En ny EU-forordning skal sikre, at affaldsforebyggelse og genanvendelse i højere grad understøtter cirkularitet i EUs forbrug af kritiske råstoffer. Nye produktlister, mærkningskrav, benchmarks, nationale programmer mv. understøtter, at EUs egen forsyning med kritiske råstoffer øges. Webinaret giver et indblik i forordningens krav, tidsplan og de nye muligheder.

Dato

23.01.2025

Tid

13:00

Aros Business Academy
Kursus
Den Intensive Projektlederuddannelse (DIPLU)

Bliv projektleder på 6 intensive dage! Vi har skruet et program sammen, hvor du får alle værktøjerne til at STYRE og LEDE dine projekter sikkert i mål. Projektlederuddannelsen består af 3 moduler og vil komme både dig, dit team og din arbejdsgiver til gavn

Dato

27.01.2025

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Virksomhedens klimaregnskab

Er jeres virksomhed C02-neutral? Det er svært at svare på spørgsmålet, hvis ikke din virksomhed har opstillet et klimaregnskab. Det får du styr på med et kursus i klimaregnskaber. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

28.01.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J