Varme CSR-tendenser i 2013

Compliance, skat & csr, ordentlige arbejdsforhold på danske virksomheders fabrikker i udlandet og grøn økonomi i transportsektoren bliver nogle af de varme CSR-emner her i 2013, vurderer en række eksperter, som Erhvervsmagasinet CSR har talt med. Læs eksperternes bud her.

19.02.2013

CSR.dk

Hvilke tendenser kommer til at præge CSR-området i 2013?

Sune Skadegaard Thorsen, CEO, Global CSR

Vi vil få mere opmærksomhed på complience, mener Sune Skadegaard Thorsen, CEO Global CSR.

Det helt store emne er i mine øjne, at compliance, med UN Guiding Principles, er blevet en del af CSR. Det er der enighed om i FN, i OECD, i EU og i Danmark. Så nu skal virksomhederne have arbejdstøjet på og implementere de nødvendige processer. For nu kræver det noget at påstå, at man er samfundsansvarlig. Det bliver den helt store CSR-udfordring for alle virksomheder af alle størrelser i 2013.

Kravene er de samme for alle, men forventningerne til det ”apparat”, virksomhederne skal have for at implementere retningslinjerne, er selvfølgelig større til de store virksomheder og mindre til de små virksomheder.

Der er næppe nogen store danske virksomheder, som arbejder med samfundsansvar, som ikke i øjeblikket sidder og vurderer, hvordan de skal implementere de her retningslinjer. Det er dog ikke nogen let opgave, og jeg vil vurdere, at det vil tage op til to år for en større virksomhed at få implementeret retningslinjerne fuldt ud.

Læs også: CSR skal bevise sin værdi for forretningen

Peter Neergaard, CSR-ekspert, CBS Centre for Corporate Social Responsibility

Skat & CSR vil blive diskuteret, mener Peter Neergaard, CSR-ekspert på CBS..

Skat og CSR bliver et tema, der får mere vægt i 2013. Diskussionen har været en smule oppe at vende i 2012, og jeg tror, der kommer mere fokus på problemstillingen i 2013. Baggrunden er, at mange virksomheder proklamerer ansvarlighed, mens de undlader at betale skat eller betaler meget lidt i skat. Det rejser selvfølgelig spørgsmålet, om man kan være samfundsansvarlig og samtidig spekulere i skatte-minimering? Og med åbningen af skattelisterne er det blevet nemt for medierne at konstatere, hvilke virksomheder, der bidrager til statskassen i Danmark og hvem, der ikke gør. Man kan også forestille sig, at enkelte NGO’er vil interessere sig for området.

En anden tendens bliver, at der kommer yderligere fokus på, om CSR-rapportering skal være lovpligtig eller frivillig. I Danmark har vi, som et af de få lande i verden, et rapporteringskrav (paragraf 99a), som pålægger virksomhederne at rapportere, hvis de arbejder med samfundsansvar eller fortælle, hvis de ikke gør. I øjeblikket bliver der i EU ført diskussioner om CSR-rapportering og herunder graden af frivillighed. Hele den diskussion vil vi høre mere til i 2013.

Esben Rahbæk, CSR-ekspert, CBS Centre for Corporate Social Responsibility

Vi kommer til at tale mere omvirksomheder, der benytter fabrikker i Cambodja og Bangladesh, mener Esben Rahbæk..

På det seneste har vi set flere sager om tekstilvirksomheder som H&M og Bestseller, der benytter fabrikker i Cambodja og Bangladesh, hvor de ansatte får en løn, de reelt ikke kan leve for. Man kunne godt forestille sig, at den diskussion også kommer op i andre brancher i 2013, og jeg tror også, at den vil forsætte i tekstilbranchen. Man kan sige, at det jo ikke hjælper at give medarbejderne beskyttelsesudstyr, hvis man betaler en løn, som de ikke kan overleve for.

En anden tendens kunne være spørgsmålet om, hvorvidt skat skal inkluderes i CSR. Det har været en ”bobler” i debatten i mange år, og nu er det med de åbne skattelister blevet offentligt, hvor meget virksomheder reelt betaler i skat. Derfor tror jeg det vil blive diskuteret, hvordan virksomhederne egentlig bidrager til samfundet. Altså er det for eksempel i orden, at man som virksomhed bygger en skole i Afrika, men ikke kunne drømme om at betale skat i lokalområdet?

Læs også: Her er de fire CSR-megatrends for 2013

Henrik Isaksen, CEO, Green Mobility

"Den grønne bil har førsteprioritet i rigtig mange virksomheder - efter økonomien". Sådan siger de for sjov til hinanden hos Green Mobility, fortæller rådgivervirksomhedens direktør Henrik Isaksen..

Hos Green Mobility rådgiver vi virksomheder og kommuner om, hvordan de sammensætter bilparken, så de sparer CO2 og reducerer transportomkostningerne. Vores fokus i forhold til CSR-tendenser er derfor på grøn transport. Vi oplever, at den grønne bil bestemt har interesse blandt virksomhederne, men at økonomien absolut kommer i første række. I vores virksomhed siger vi i sjov: ”Den grønne bil har førsteprioritet i rigtig mange virksomheder – efter økonomien”.

I dag er der simpelthen bare så meget fokus på, at der skal være økonomi i de ting, man foretager sig, så hvis man skal have succes med at sælge ydelser indenfor CSR-området, så skal virksomhederne have en økonomisk gevinst ud af det. Vi skal altså ud og arbejde hårdt i det kommende år og der er ikke nogen, der bare kommer og omfavner os, men vi oplever, at virksomhederne i stigende grad har fokus på, at de vælger den rette brændstoftype til et givet kørselsbehov. For cirka 60.000 af de biler, der sælges til erhvervsmarkedet i 2013, gælder det, at indkøberne har haft fokus på miljø og energi.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V