19.09.2017  |  Klima, miljø og energi

Verdens byer skal være cirkulære

Indhold fra partner Hvad er dette?

Byerne er centrum for kreativitet, innovation og vækst og derfor er byerne også helt centrale i forhold til udvikling og realisering af den cirkulære økonomi.

Ellen MacArthur sætter nu byerne i fokus. 54% af verdens befolkning bor i urbane områder og det forventes, at denne andel vil være stigende i de kommende årtier. Samtidig kan 75% af det globale ressourceforbrug, 50% af den globale affaldsgenerering samt 60-80% af de globale klimagasudledninger tilskrives byerne. Derfor sætter Ellen MacArthur Fonden nu spotlight på byerne i forhold til deres rolle i at transformere til en cirkulær økonomi.

Et første skridt er en ny forundersøgelse, hvor fonden undersøger, hvorfor byerne kan være et oplagt sted at fokusere på cirkulær økonomi. I forundersøgelsen sætter man bl.a. fokus på de udfordringer, som byerne i øjeblikket står over for i forhold til den lineære økonomi, byernes muligheder i forhold til en cirkulær økonomi og man præsenterer samtidig en række foreløbige undersøgelsesresultater i forhold til gevinsterne for en mere cirkulær fremtid i byerne.

Ifølge fonden er byerne oplagte, idet der er mulighed for at opskalere nye forretningsmodeller da de som udgangspunkt både kan tilbyde tilstrækkelige kræfter i forhold til udbud og efterspørgsel. Samtidig kan det være en stor fordel, at de lokale myndigheder har en betydelig og relativt direkte indflydelse på den urbane planlægning, herunder eksempelvis mobilitet, infrastruktur, erhvervsudvikling, beskatning samt det lokale jobmarked, hvilket giver byerne en oplagt mulighed for at dreje økonomien i en cirkulær retning. Beregninger viser eksempelvis, at 70% af de bygninger, som skal stå klar i 2030, endnu ikke er bygget, hvilket giver byerne en oplagt mulighed for at bygge med udgangspunkt i cirkulære principper.

De foreløbige resultater har til gengæld vist, at gevinsterne for byerne bl.a. består i sparede økonomiske ressourcer i forhold til både indkøb og affaldshåndtering, en forventet positiv effekt på jobskabelse, et mere livligt og kreativt innovationsmiljø i byerne samt øget livskvalitet for byens borgere.

Find den nye rapport på Ellen MacArthur Fondens hjemmeside her.

Læs også om, hvordan danske lokale myndigheder i Danmark arbejder med den cirkulære dagsorden i denne artikel fra DAKOFAs maj-konference om emnet.

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere