Verdens skove glemt på Rio-topmøde

Verdens ledere mødes i Rio de Janeiro i Brasilien i denne uge til FN-topmødet Rio+20 om verdens fremtid. Og selvom verdens skove er altafgørende for at skabe en bæredygtig fremtid for planeten, står skovene langt nede på dagsordenen, kritiserer udviklingsorganisationen Care, som med ny rapport vil råbe politikerne op.

Udviklingsorganisationen Care vil have politikernes på denne uges topmøde i Rio til at opprioritere verdens skove. På billedet ses en skovklædt bjergside i Nepal - Foto: Care Danmark.

18.06.2012

CSR.dk

’Hvis vi skal skabe en fælles, bæredygtig fremtid, kræver det, at vi tager truslerne mod verdens skove alvorligt. Og vores erfaringer viser, at løsningen ligger hos de lokalsamfund, der bor i og omkring skovene. Så den danske regering og verdens politikere må arbejde for en aftale på topmødet, der sikrer, at ødelæggelsen af skovene stoppes, og at lokalsamfundene inddrages i at bevare og genoprette skovene”, siger Rolf Hernø, programkoordinator i CARE Danmark i en pressemeddelelse.

Rapporten – Forests for all –  blev lanceret i fredags af udviklingsorganisationen CARE Danmark, Brandbjerg Højskole og Skovdyrkerforeningen, som de seneste syv år har arbejdet sammen på et projekt om at bringe skoven tilbage i Churia-bjergene i det sydlige Nepal.

Verdens skove svinder hurtigt, og det har store konsekvenser for lokalsamfundene. Det kan virke som en uoverkommelig opgave at redde skovene fra alt det, der truer dem, så som Illegal skovhugst, dæmningsbyggeri og produktion af biobrændstof. Men rapporten viser, at løsningerne findes:

Skoven er min bank
Prasad Chhetry, der er projektleder i CARE Nepal, siger: "Vores erfaringer gennem mange år viser, at både skov og lokalsamfund trives meget bedre, når man giver de mennesker, der er afhængige af skoven ret til at forvalte den og uddanner dem i, hvordan de kan bevare skoven samtidigt med, at de kan sikre sig en indkomst fra den”.

Bjergskråningerne omkring Bergnas-søen var for 30 år siden golde og afskovede som følge af rovdrift og overudnyttelse af skoven, og fiskelivet i søen var dødt. Men efter at forvaltningen af skoven er blevet overdraget til de lokale gennem såkaldte skovbrugergrupper, er både skoven, fuglelivet og fiskene i søen vendt tilbage.

Projektet – kaldet Jiwan - har gennem oprettelsen af lokale landsbyhøjskoler uddannet lokalbefolkningen i en mere bæredygtig brug af skoven. Og det har givet resultat. Afskovningen i Churia-bjergene omkring Jaladh-floden, hvor projektet kører, er bremset, og den fattige lokalbefolkning har fundet nye indkomstmuligheder, der ikke truer skoven.

- UB

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

Energi Danmark A/S

Sponseret

PPA-aftaler bidrager til udviklingen af ny solcelle-park

Relateret indhold

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024CSR.dk

Fra idé til virkelighed: Realdania har støttet over 50 virksomheder med at modne grøn byggeinnovation

06.11.2024CSR.dk

Imponerende reduktion i udledninger i EU i 2023

06.11.2024DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Vi kan løfte mere natur sammen, end vi tror

05.11.2024Plastic Change

Sponseret

Plastic Change bliver partner i europæisk projekt for at reducere affald

04.11.2024CSR.dk

Historisk lavt kulforbrug og mere vedvarende energi i 2023

04.11.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

04.11.2024Schneider Electric

Sponseret

WEBINAR: TekTalk med live demo af nyt Spacelogic KNX hybridmodul

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole
Kursus
Strategisk ESG-kommunikation

Du lærer at bruge indsigter fra din organisations ESG-indsats til strategisk kommunikation. Dine undervisere Line Schmeltz og Anna Karina Kjeldsen sørger for, at du efter kurset kan kommunikere aktivt til omverdenen om din virksomheds arbejde med samfundsansvar.

Dato

04.11.2024

Tid

10:00

Sted

Amagerfælledvej 190, 2300 København S

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia