Vi mennesker udrydder naturen: Sådan hjælper vi den tilbage

Vilde dyr og planter udryddes i så højt et tempo verden over, at det nu sammenlignes med, da dinosaurerne forsvandt. Denne gang er det bare ikke en asteroide fra rummet, der er årsagen, men vi mennesker. Vi er dog også løsningen, og Naturfonden er i gang.

Hvid stork er kritisk truet og dermed en af de 379 arter, som er i allerstørst risiko for at uddø i Danmarks vilde natur. Engang ynglede den hos os i tusindvis..

Kloden har mistet helt op til 260.000 dyrearter siden 1500-tallet. Det svarer til 13 procent af kendte arter. Det konkluderer et nyt studie offentliggjort i tidsskriftet Biological Reviews.

”Den helt grundlæggende løsning er, at vi skal give naturen sine levesteder tilbage. Vi skal prioritere at genskabe de levesteder, der er gået tabt, fordi vi mennesker har bygget og dyrket til gavn for os selv.”

Ifølge studiet står vi midt i en biodiversitetskrise, som formentlig kun er begyndelsen på den sjette masseuddøen af biodiversitet. Sidste gang var, da dinosaurerne uddøde for 65 millioner år siden. Men dengang var årsagen, at en kæmpe asteroide ramte jorden.

”Tænk lige over, hvor vildt det egentlig er. Vi mennesker er den direkte og eneste årsag til, at vilde arter i tusindvis forsvinder for altid fra denne verden. Vi udrydder vilde arter af dyr og planter i et antal og tempo, kloden ikke har set, siden en asteroide ramte jorden og udryddede dinosaurerne for 65 millioner år siden,” siger biolog i Den Danske Naturfond, Frederik Møller.

Farvel til stork, ål og kongeørn?
I Danmark er vi desværre også godt med. Det viser blandt andre Den Danske Rødliste. Rødlisten laves af landets mest vidende natureksperter på de vilde arter og måler og vurderer arternes tilstand i Danmark. Eksperterne har opgjort, at 389 af knap 11.000 vurderede arter på listen allerede er udryddet fra den danske natur.

”De vilde arter forsvinder fra Danmark, fordi vi mennesker har fjernet deres levesteder.”

De næste arter i rækken står i kø: Hele 379 arter er kritisk truede og dermed de næste, der kan forsvinde helt. Det gælder blandt andre ikoniske dyr som ål, hvid stork og kongeørn, men også fantastiske arter som perleugle, mosehornugle, sortplettet blåfugl og flere arter vilde orkideer.

”De vilde arter forsvinder fra Danmark, fordi vi mennesker har fjernet deres levesteder. Vi har simpelt hen bygget, pløjet, fældet eller på anden måde udnyttet deres levesteder og skabt et landskab, hvor de mange arter ikke længere kan bo,” siger Frederik Møller.

Vi er løsningen
De fleste fald i artsbestande skyldes storstilet tab eller forringelse af levesteder, ifølge studiet. Det er Frederik Møller enig i. Men han fremhæver, at selv om vi mennesker er hovedårsagen til naturens krise, er vi også løsningen.

”Den helt grundlæggende løsning er, at vi skal give naturen sine levesteder tilbage. Vi skal prioritere at genskabe de levesteder, der er gået tabt, fordi vi mennesker har bygget og dyrket til gavn for os selv, hvor naturen var før. Men vi skal i gang nu, og det kræver, at vi er villigere til at give mere end et hjørne fri hist og her, der skal store arealer til. Her skal vi mennesker give naturen pladsen, hvor den selv kan bestemme,” siger han.

Naturfondens klare formål er netop at vende udviklingen.

”Vi er i fuld gang med at genoprette naturen. Vi skal jo ikke tjene penge på at udnytte vores arealer. De er natur for altid, når vi har købt dem, og det er en helt afgørende forskel fra de fleste andre arealer i Danmark. Derfor kan vi med succes sikre nye og bedre levesteder til de truede arter, når vi køber nye områder,” siger Frederik Møller.

Læs om alle naturområderne her

21.12.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Grøn julegave fra 18.315 danskere: Trine, Camilla og Christian er med til at give en hel skov

19.12.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Sjælden vestjysk skov købt af 18.315 danskere som gave til naturen

13.10.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Truet flue får endnu bedre levesteder i Vejle Ådal

10.10.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Maskiner graver ud: Snart flyder vandet igen frit i Lerbjerg Skov

02.10.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

500 borgere med til at skabe nye naturoplevelser

29.09.2023DEN DANSKE NATURFOND

Sponseret

Sensation i Vadehavet: Truet fugl er tilbage i genoprettet natur