Victoria og Mads er med i Pengeuge – vi gør børn klogere på penge
Over 700 skoleklasser over hele landet har det til fælles, at de bruger en hel uge på at blive klogere på penge og privatøkonomi. Det er Finans Danmark og Danmarks Matematiklærerforening, der i fællesskab står bag den årligt tilbagevendende Pengeuge. Og vi er naturligvis med. Victoria Jakobsen Kyster og Mads Houlberg Olesen fra vores Kolding-afdeling er et par af de kolleger, som bruger nogle timer i denne uge på at undervise i privatøkonomi.
Færre skal havne i bundløs gæld
Vi vil naturligvis gerne gøre vores til, at børn og unge får gode, økonomiske vaner. I bund og grund kan vi kalde det hjælp til selvhjælp, for det er hverken sjovt for den enkelte eller Sparekassen, hvis man havner i økonomisk uføre.
Og det gør alt for mange unge i dag. 48.000 unge mellem 18 og 30 år er i dag registreret i RKI som dårlige betalere. Det tal skal bringes ned, og et af midlerne er undervisning og øget forståelse for, hvad eksempelvis et hurtigt kviklån kan føre med sig af økonomiske kvaler på langt sigt. Ofte begynder gælden med køb af en smartphone. Det er nemt og hurtigt og tager kun få klik at låne penge til en ny telefon. I farten er det nemt at glemme det, der står med småt: ÅOP. De årlige omkostninger i procent er den rigtige måde at sammenligne lån på, og nogle kviklån har en ÅOP på flere hundrede procent. Det betyder, at rentebyrden hurtigt bliver så tung, at det er svært at finde penge til at betale både renter og afdrag på lånet.
Udfordringen bliver ikke mindre af, at mange unge hellere vil gå til tandlægen end i banken. Den holdning vil vi gerne være med til at ændre ved at udbrede kendskabet til, hvordan vi arbejder – og samarbejder – med vores kunder, unge som gamle.
Pengeuge først – personlig rådgivning senere
Vi føler et stort ansvar for, at færre kommer til at stå med en gæld så stor, at den kan blive tæt på umulig at slippe af med igen. Derfor underviser vi i forbindelse med Pengeuge. Vi kommer også gerne på alle andre tidspunkter af året, hvis en skoleklasse gerne vil vide lidt mere om penge og privatøkonomi.
Den store, økonomiske prøve står, når man fylder 18 år. For med den frihed, man får som voksen, følger også et større ansvar. Det hjælper vi gerne med at forvalte bedst muligt. Alle vores kunder får, når de fylder 18 år, tilbudt en samtale med den personlige rådgiver og et ”kørekort” til egen økonomi. Vi tror nemlig på, at den gode relation mellem kunde og rådgiver er et stort skridt på vejen i forhold til at kunne tale sammen, også når der er økonomiske udfordringer.