24.01.2017 | Klima, miljø og energi
Virksomheder har nøglen til den CO2-fri økonomi
Ifølge en ny rapport bør erhvervsindkøb af vedvarende energi være drivkraften bag skiftet til en robust, nuludledningsøkonomi. Danske Bank er nyt medlem af netværket bag.
Virksomheder bør gå forrest med indkøb af vedvarende energi for at sætte skub i den grønne omstilling, mener rapport fra RE100.
Virksomheder skal tage ansvar og gå forrest i omstillingen til grøn energi, det vil nemlig animere en lang række andre parter til at hoppe med på vognen, og på den måde sætte skub i skiftet til den CO2-fri økonomi.
Læs også: Stærke tal for den vedvarende energi
Sådan lyder hovedkonklusionen i årsrapporten fra netværket RE100, der er en gruppe på 87 af toneangivende, globale selskaber, der går efter 100 procent vedvarende energi (VE). Med titlen “Accelerating Change: how corporate users are transforming the renewable energy market” fokuserer rapporten på hastigheden i den erhvervsmæssige transition i retning af renere energikilder.
En lang række af RE100’s medlemmer har sat sig for at opnå 100 procent VE inden 2024, og 11 nåede målet allerede inden 2015. Sammenlagt skaber netværkets medlemmer en efterspørgsel på VE på 107 TWh årligt, svarende omtrent til strømforbruget for Holland.
Europa er førende
Blandt de medlemmer, der har gjort størst fremskridt inden for den seneste tid, er Goldman Sachs, der er oppe på 86 procent VE, Elopak, der er nået til et tilsvarende niveau, og svenske H&M, der har nået en andel på 78 procent.
Dermed ligger H&M godt til i Europa, hvor 14,4 TWh elektricitet, eller næsten al, blev hentet fra vedvarende kilder. Europa er klart førende foran USA, hvor ca. halvdelen er VE, Kina følger efter med knap en fjerdedel, mens Indien er nede på omkring 10 procent.
Rapporten blev præsenteret på World Economic Forums årsmøde i Davos i sidste uge, og ved den lejlighed offentliggjorde RE100 også tre nye medlemmer. Sammen med Phillips og Gatwick lufthavn ved London er Danske Bank Group nu en del af netværket.
Læs også: Danske virksomheder: Vi mangler hjælp til grøn omstilling
Danske Bank har været CO2-neutral via kreditprojekter siden 2009, og arbejder desuden på løbende at nedbringe sit strømforbrug. Derudover arbejder koncernen med at identificere miljøvenlige investeringer i virksomheder, der er godt rustet til at klare klimaudfordringen, ligesom man inddrager klimamæssige muligheder og risici som en væsentlig faktor i sine brancheanalyser.
-AK
Klima, miljø og energi

Ny UV-teknologi skal nedbringe madspild i husholdninger
Madspild er et globalt problem, hvor verdens husstande står for over halvdelen af det totale madspild. Det skal et nyt bakteriedræbende UV- produkt være med til at nedbringe og forlænge madvarernes liv i køleskabet med op til 300 procent.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Samfund

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.