Virksomheder ser muligheder i sociale klausuler
Næsten halvdelen af bygge- og anlægsvirksomhederne finder det rimeligt, at en virksomhed med lærlinge har bedre muligheder for at få ordrer fra det offentlige. Det åbner muligheder for, at flere udsatte får chancen på arbejdsmarkedet, mener ekspert.
Er det rimeligt, at en virksomhed, som ansætter en større andel udsatte ledige eller tager en større andel lærlinge ind end andre virksomheder, har bedre muligheder for at få ordrer fra det offentlige? Sådan har CABI – Center for Aktiv Beskæftigelses Indsats spurgt mere end 400 danske virksomheder. Undersøgelsen viser, at halvdelen af bygge- og anlægsvirksomhederne mener, at en virksomhed med lærlinge skal have bedre muligheder for at få ordrer fra det offentlige.
Læs også: Kommuner diskuterer grønne indkøb
Social klausul
En social klausul er et krav i et offentligt udbud, som giver virksomheden, der vinder udbuddet, en forpligtelse på et socialt ansvar i forbindelse med opgaven, fx om at tage et antal lærlinge, udsatte ledige eller formulere en sygefraværspolitik.
Stort potentiale i det offentlige indkøb på 290 mia.
Kortlægningen viste, at mere end halvdelen af landets kommuner anvender sociale klausuler i udbud, og at flere overvejer at bruge dem i fremtiden. Nu afslører CABI’s nye undersøgelse åbenhed hos virksomhederne over for klausulerne. Det tyder på, at sociale klausuler kan bruges som redskab til at skabe flere lærlingepladser og til at hjælpe nogle af de 750.000 personer uden for arbejdsstyrken med på vognen, forklarer seniorkonsulent Carsten Kjærgaard fra CABI i en pressemeddelelse:
”Kommunerne og det øvrige offentlige Danmark køber ind for ca. 290 milliarder årligt hos landets virksomheder. Hvis der kobles sociale klausuler på bare en mindre del af det beløb, vil det virkelig kunne rykke noget. Og når det nu viser sig, at modviljen hos virksomhederne er relativt lav, er der jo chance for, at de sociale klausuler bliver en del af en god, fælles løsning.” CABI’s undersøgelse viser, at kun hver tiende virksomhed i dag har prøvet at byde ind på offentlige udbud med sociale klausuler knyttet til, så potentialet er fortsat stort.
”Når kun hver tiende har budt ind på opgaver med sociale klausuler, tyder det på, at sociale klausuler fortsat indgår i en meget lille del af det offentliges udbud. Og selv om langt fra alle udbud er velegnede til at opstille sociale klausuler, forekommer det, at der er et stort uudnyttet potentiale her,” siger Carsten Kjærgaard.
Læs også: FSC Danmark langer ud efter offentlige indkøbere
Gevinsten er klar for kommunerne
For kommunerne er gevinsten klar. Det kan man tale med om i Københavns Kommune, som har brugt sociale klausuler til at skaffe lærlinge- og praktikpladser i forbindelse med især bygge- og anlægsopgaver.
”Vi begyndte at stille krav om beskæftigelse af lærlinge for snart to år siden, og vi har lige evalueret vores ordning. Det har været vigtigt for os, at vores ordning ikke opleves som tung og bureaukratisk. Og det er lykkedes, fortæller virksomhederne os. Der er gennemført udbud med krav om beskæftigelse af godt 120 årsværk lærlinge, og tallet vil vokse støt, da vi står over for mange store investeringer på bygge- og anlægsområdet. Men vi ser meget gerne, at andre offentlige instanser – også staten – kommer i gang, for den store helt store virkning får vi først, når der er mange, der bruger metoden,” fortæller overborgmester Frank Jensen.
Frank Jensen uddyber sine synspunkter på arrangementet ’Sociale klausuler – den bedste vej til at belønne virksomheder, der tager socialt ansvar?’ på Folkemødet 2012 sammen med blandt andre Maarten van Engeland, adm. direktør i ISS Facility Services A/S og formand for VFSA – VirksomhedsForum for Socialt Ansvar.
-LRI