WWF: Langsom rejse mod bæredygtige indkøb

I en ny rapport gennemgår WWF Verdensnaturfonden politik og handling omkring bæredygtige indkøb fra en lang række produktions- og detailvirksomheder, og kun ganske få har gjort en reel indsats på området.

Sukkerrør er en af de råvarer, WWF har målt efter i sin rapport. Foto: Flickr/Adam Cohn.

15.06.2016

CSR.dk

Vejen til en bæredygtig forbrugssektor på verdensplan er lang, og rejsen derhen går langsomt. Sådan lyder den lidt forsimplede konklusion i en ny rapport fra WWF Verdensnaturfonden, der netop er kommet på gaden.

Læs også: WWF roser Unilever for CO2-strategi

I rapporten "Slow Road to Sustainability: Sourcing Soft Commodities by Consumer Goods Forum Members” analyserer og bedømmer organisationen politikker og præstationer når det kommer til bæredygtige indkøb hos de i alt 256 forskellige virksomheder inden for produktion og detailhandel, der er medlemmer af Consumer Goods Forum (CGF).

Virksomhederne, som samlet repræsenterer et årligt salg på 3.500 mia. dollars (godt 23 bio. kr.) på verdensplan, er blevet vurderet på baggrund af deres indsats og praksis relateret til 14 varegrupper. WWF har i den forbindelse prioriteret bæredygtig produktion på grund af potentialet til at gøre en positiv forskel i forhold til skovrydning, overfiskeri og vandmangel.

Efter at have analyseret årsrapporter, bæredygtighedsudmeldinger og data på hjemmesider er WWF nået frem til, at kun 14 procent af virksomhederne i undersøgelsen, herunder selskaber som Kimberly-Clark, Waitrose og Unilever, har offentliggjort målbare, tidsbundne forpligtelser relateret til indkøb (sourcing) af deres såkaldte ’bløde’ råvarer som palmeolie, papir, soja, sukkerrør eller fisk fra farme, produceret efter de standarder, WWF selv anbefaler.

Endnu færre, 9 procent, svarende til 22 virksomheder, har forpligtet sig til at indhandle alle deres råvarer efter denne model. Ligesom det er tilfældet i bomuldsindustrien, så mangler der dog detaljer om mange af udmeldingerne, hvilket ifølge WWF understreger det generelle behov for mere transparens i sektoren.

I samme åndedrag medgiver WWF dog, at virksomhederne ikke kan løse problemet selv. Alle aktører, lige fra regeringer, samfundsgrupper, finansielle institutioner og NGO’er, foruden virksomhederne, skal anerkende problematikken omkring råvareproduktion, og arbejde i retning af at balancere denne med hensyn til miljø og økosystemer.

Læs også: Ansvarlige indkøb: partnerskaber reducerer risiko

WWF opfordrer derfor alle virksomheder, ikke kun medlemmerne af CGF, til at offentliggøre målbare, tidsbundne handlingsplaner, der forpligter dem 100 procent bæredygtig sourcing frem mod 2020, og information om, hvordan det skal ske. Derudover bør CGF’s bestyrelse ifølge WWF også aftale med sine medlemmer, at de alle udgiver en årlig bæredygtighedsrapport med baggrund i Global Reporting Initiatives (GRI) guidelines senest i 2018

-AK

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus