WWF: Ny sojamelding fra landbruget er ynkelig
Verdensnaturfonden, WWF, og Danmarks Naturfredsningsforening, DN, finder det pinligt, at det danske fødevareerhverv kun vil stille krav om, at tre-fire procent af de sojabønner, Danmark importerer, skal certificeres.
Det danske fødevareerhverv og Søren Gade fra Landbrug & Fødevarer er slet ikke ambitiøse nok, når de kun stiller krav om, at tre-fire procent af de importerede sojabønner fra Sydamerika skal være certificerede.
Det mener Gitte Seeberg fra Verdensnaturfonden, WWF. Hun bakkes op af Danmarks Naturfredningsforening. I sidste uge afslørede en rapport fra Nationalt Center for Fødevarer og Jordbrug ved Aarhus Universitet, at produktionen i Sydamerika af de sojabønner, vi bruger til dyrefoder i Danmark, skader miljøet, naturen og menneskers sundhed.
Læs også: Søren Gade vil have bæredygtig produktion
Pinligt og utilstrækkeligt
Landbrug & Fødevarer meldte med det samme ud, at erhvervet nu vil stille krav til producenter og leverandører om bæredygtig produktion. Det fik generalsekretær Gitte Seeberg, WWF, til at rose erhvervet, men da hun blev opmærksom på, at der i første omgang kun er tale om krav til tre-fire procent af produktionen, udtalte hun sin skuffelse til DR Viden:
"Man får alt andet lige en oplevelse af, at landbruget har haft behov for at komme med en hurtig udmelding som følge af en tilnærmelse fra pressen".
"I rapporten fra Aarhus Universitet bliver det jo igen klart bevist, at der er massive problemer - herunder med skovrydning - forbundet med produktion af ikke-certificeret soja. Desværre kan Landbrug og Fødevarers udmelding ikke betegnes som andet end pinlig, utilstrækkeligt og skuffende", siger Gitte Seeberg.
Et areal svarende til Langeland
Landbrugspolitisk medarbejder i DN, Thyge Nygaard, siger til DR:
"Det, vi hører, er, at landbruget kun vil købe certificeret soja fra et areal svarende til Langeland. Det er helt utilstrækkeligt, når vi importerer soja fra et areal svarende til Sjælland. Og jeg tror ikke den danske forbruger vil synes, at det er i orden at sige, at sojaen nu er bæredygtig, når det kun er 3-4 procent, som er certificeret".