Årets firmajulegave skaber jobs til kvinder i Afrikas største slum
En række danske virksomheder vil i år give medarbejderne en julegave, der er med til at skabe arbejde til de mest udsatte kvinder i Kenya.
Et nyt dansk koncept kombinerer firmajulegaver med samfundsansvar. Gaven består af kaffe og te produceret af kvindelige småbønder i Kenya, mens gaveæsken og stofposerne er lavet af kvinder i Afrikas største slum, der ligger i Kenyas hovedstad Nairobi.
”Vi har udviklet den samfundsansvarlige firmajulegave, fordi vi tror på, at fast arbejde og ordentlig løn er den stærkeste og mest bæredygtige form for hjælp. Det er nøglen til at styrke de udsatte kvinder, så de kan udvikle deres forretning og deres faglighed. Det er afgørende for, at de i dag og i fremtiden kan forsørge dem selv og deres børn”, siger Rune Sandholt, der står bag initiativet.
En række danske virksomheder har allerede taget initiativet til sig og vil i år give medarbejderne firmajulegaven fra Kenya. En af virksomhederne er Ferring Pharmaceuticals, der giver gaven til sine 550 medarbejdere.
”Vi vil gerne tage et socialt ansvar. Samtidig vil vi også give medarbejderne en god gave som tak for årets store indsats. Gennem dette initiativ kan vi nu gøre begge dele”, fortæller Stefan Nielsen, HR-direktør i Ferring Pharmaceuticals.
Omkring 50 udsatte kvinder i Kenya har i år fået arbejde takket være danske virksomheder. Det tal forventes at blive mere end fordoblet i 2017.
Kvinderne er nøglen til udvikling
Det er ikke kun positivt for de udsatte kvinder, når de får et arbejde og faglig udvikling. Det har også en stor effekt for børnene.
”Vi ved, at de udsatte kvinderne bruger 90 procent af indkomsten på børnene, mens mændene kun bruger 30-40 procent. En fast indtægt til kvinderne betyder, at børnene får den rette ernæring, behandling og uddannelse. Det er med til at styrke det enkelte barns fremtidsudsigter og bidrager samtidig til en positiv udvikling i slummen", siger Rune Sandholt.
Livet i Afrikas største slum
Afrikas største slum ”Kibera” ligger i Kenyas hovedstad Nairobi. Her bor over 1 million mennesker på et område, der er på størrelse med Nørrebro.
- 95 procent lever under fattigdomsgrænsen på 1 dollar om dagen
- Det anslås, at 14 procent af de voksne er smittet med HIV/AIDS
- Hvert tyvende barn dør, inden det bliver fem år
- Gennemsnitsalderen er 30 år. For hele Kenya er den 50 år
Livet i slummen er endnu mere barskt, hvis du er kvinde:
- 54 procent af kvinderne i Kibera har ingen fast indkomst. Det samme gælder 23 procent af mændene.
- 43 procent af pigerne mellem 10-19 år i Kibera går ikke i skole.
- 43 procent af kvinderne i Kibera fortæller, at første gang de havde sex, var det under tvang.
Læs mere om den samfundsansvarlige firmajulegave på www.nguvu.dk eller se video, der går bag konceptet: https://www.youtube.com/watch?v=JEriyTXYLUc