Øvlisen: Skat er ikke CSR

Virksomheders skattebetaling skal ikke blandes sammen med deres CSR-politik, mener Mads Øvlisen. Skat måles ud fra jura, mens CSR måles ud fra et helt andet moralkodeks, lyder argumentet.

01.10.2012

CSR.dk

Mads Øvlisen mener, at skat og CSR bør adskilles. Han er tidligere topchef ved Novo Nordisk og er på nuværende tidspunkt bestyrelsesmedlem af FNs Global Compact og adjungeret professor i Corporate Social Responsibility ved CBS. .

I den seneste tid er virksomheders skattebetaling blevet sat i kontekst med det at være en ansvarlig virksomhed. Nu melder tidligere topchef for Novo Nordisk og nuværende bestyrelsesmedlem af FN’s Global Compact Mads Øvlisen sig på banen for at nedtone relationen mellem CSR og betaling af skat:

”Jeg mener helt klart, at skat er en omkostning. Vi betaler ikke skat af velgørenhed. Vi betaler skat, fordi det er en omkostning for at operere i vores samfund,” siger Mads Øvlisen til Berlingske Business.

Jura og CSR skal ikke sidesættes
Ifølge Mads Øvlisen skal skattelovene selvfølgelig overholdes af virksomhederne, men når virksomhedernes skattebetalinger styres af netop skattelovgivningen, er det heller ikke andet end juraen, der skal være målestokken for, om en virksomhed betaler det, den skal:

Læs også: Danskerne: skat og CSR hænger sammen

”Hvis man omgår skattelovgivningen, er man ude i det område, der hedder uansvarlighed, men det er et område, som skal straffes og reguleres af et lands skatte- og straffelovgivning – ikke af et CSR-båret moralkodeks”, siger Mads Øvlisen.

Problemet er skattereglerne – ikke virksomhederne
Derfor mener han også, at det er urimeligt, når virksomheder hænges til tørre som uansvarlige, når de har fulgt skatteloven til punkt og prikke. I stedet er det skattereglerne, der bør revurderes:

”Man kan eksempelvis ikke bebrejde virksomheder, som for mange år siden, da den danske selskabsskat var højere end nu, søgte at minimere deres skat ved at lægge noget af indtjeningen i lavbeskatningslande for, at de kunne øge deres forsknings- og udviklingsindsats og følge med deres udenlandske konkurrenter,” vurderer Mads Øvlisen.

Læs også: Mads Øvlisen formand for ny mæglings- og klageinstitution

I stedet fremhæver han, at man bør lave skatteregler, der får virksomhederne til at opføre sig, som man ønsker. Og hvis der er tale om omgåelse eller direkte snyd, bør samfundet naturligvis gå efter virksomhederne – ikke ud fra et CSR-synspunkt, men ud fra et love-skal-holdes-synspunkt, understreger Mads Øvlisen.

- OWG

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Nordjylland i grønt gear: Bliv klædt på til grønnere indkøb

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

12.11.2024CSR.dk

Kommuner står med stor energirenoveringsopgave foran sig

11.11.2024CSR.dk

Mangelfuldt fremmøde ved COP29

29.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

ESG skal både være målbart og mærkbart

22.10.2024SustainImpact ApS

Sponseret

Fra korslagte arme til gode kundedialoger

14.10.2024Floral Affairs ApS

Sponseret

Vi fejrer 1-års jubilæum – få en gratis buket fra os!

30.09.2024Miljømærkning Danmark

Sponseret

Gratis seminar: Bliv klogere på forbrugeradfærd og grøn kommunikation

26.09.2024CSR.dk

Følelser afslører hvor meget vi går op i miljø

10.09.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo mindre risiko for skandaler

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V