Øvlisen: Skat er ikke CSR
Virksomheders skattebetaling skal ikke blandes sammen med deres CSR-politik, mener Mads Øvlisen. Skat måles ud fra jura, mens CSR måles ud fra et helt andet moralkodeks, lyder argumentet.
I den seneste tid er virksomheders skattebetaling blevet sat i kontekst med det at være en ansvarlig virksomhed. Nu melder tidligere topchef for Novo Nordisk og nuværende bestyrelsesmedlem af FN’s Global Compact Mads Øvlisen sig på banen for at nedtone relationen mellem CSR og betaling af skat:
”Jeg mener helt klart, at skat er en omkostning. Vi betaler ikke skat af velgørenhed. Vi betaler skat, fordi det er en omkostning for at operere i vores samfund,” siger Mads Øvlisen til Berlingske Business.
Jura og CSR skal ikke sidesættes
Ifølge Mads Øvlisen skal skattelovene selvfølgelig overholdes af virksomhederne, men når virksomhedernes skattebetalinger styres af netop skattelovgivningen, er det heller ikke andet end juraen, der skal være målestokken for, om en virksomhed betaler det, den skal:
Læs også: Danskerne: skat og CSR hænger sammen
”Hvis man omgår skattelovgivningen, er man ude i det område, der hedder uansvarlighed, men det er et område, som skal straffes og reguleres af et lands skatte- og straffelovgivning – ikke af et CSR-båret moralkodeks”, siger Mads Øvlisen.
Problemet er skattereglerne – ikke virksomhederne
Derfor mener han også, at det er urimeligt, når virksomheder hænges til tørre som uansvarlige, når de har fulgt skatteloven til punkt og prikke. I stedet er det skattereglerne, der bør revurderes:
”Man kan eksempelvis ikke bebrejde virksomheder, som for mange år siden, da den danske selskabsskat var højere end nu, søgte at minimere deres skat ved at lægge noget af indtjeningen i lavbeskatningslande for, at de kunne øge deres forsknings- og udviklingsindsats og følge med deres udenlandske konkurrenter,” vurderer Mads Øvlisen.
Læs også: Mads Øvlisen formand for ny mæglings- og klageinstitution
I stedet fremhæver han, at man bør lave skatteregler, der får virksomhederne til at opføre sig, som man ønsker. Og hvis der er tale om omgåelse eller direkte snyd, bør samfundet naturligvis gå efter virksomhederne – ikke ud fra et CSR-synspunkt, men ud fra et love-skal-holdes-synspunkt, understreger Mads Øvlisen.
- OWG