’4 til 1 planet’ udfordrer danske bygherrer: ”Skær jeres klimaaftryk til en fjerdedel”
Et nyt initiativ Boligbyggeri fra 4 til 1 planet vil gøre netop det: bygge med et fire gange så lavt klimaaftryk. Nu søger initiativet progressive bygherrer, der er klar til at tage udfordringen op, med økonomisk støtte som belønning.
Det er ikke nemt at bygge attraktive boliger med et klimaaftryk på kun en fjerdedel af det normale. Ikke desto mindre er det, hvad initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet – som VILLUM FONDEN og Realdania står bag – nu søger ambitiøse bygherrer til at gøre.
Udfordringen går ud på at vise, hvordan vi i Danmark kan bygge boliger med en klimabelastning på 2,5 kg CO2 pr. m2 pr. år.
Det er så stor en udfordring, at initiativet er klar til at støtte de bygherrer, som vil finansiere, udvikle og opføre eksempelbyggerier, der ikke alene har et markant lavere klimaaftryk, men også er skalerbare. Byggerier, der kan inspirere resten af branchen til at gå i en grønnere retning.
Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har afsat midler til udviklingsaktiviteter rundt om eksempelbyggerierne. Det eksempelbyggeri, som opnår det laveste dokumenterede klimaaftryk, vil blive præmieret.
”Det er en kæmpe opgave, som hverken bygherrer, rådgivere eller entreprenører kan løfte alene. Det vil kræve både udvikling og innovation fra den enkelte bygherre. Samtidig er det vigtigt, at der er et samarbejde og sker vidensdeling mellem projekterne, så erfaringerne fra de enkelte projekter hurtigst muligt når ud til resten af byggebranchen,” siger Stig Hessellund, der er projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.
Læs også: Ny pulje: Realdania efterlyser løsninger, der kan fremme klimavenlig renovering
Han suppleres af Michael K. Rasmussen, som er projektchef på vegne af VILLUM FONDEN.
”Hvis vi skal nå i mål med en klimareduktion på 75 procent, er det helt nødvendigt at bygherrer med mod og visioner er med til at finde løsningerne. Vi tror på, at der er bygherrer, som er klar til at sætte deres præg på fremtidens boliger,” siger Michael K. Rasmussen.
Både Michael K. Rasmussen og Stig Hessellund håber, at mange vil melde sig til projektet, som har ansøgningsfrist d. 18. november. De første spadestik i form af udvikling og projektering forventer 4 til 1 planet at tage i løbet af 2023’s første kvartal.
- KCP