’4 til 1 planet’ udfordrer danske bygherrer: ”Skær jeres klimaaftryk til en fjerdedel”

Et nyt initiativ Boligbyggeri fra 4 til 1 planet vil gøre netop det: bygge med et fire gange så lavt klimaaftryk. Nu søger initiativet progressive bygherrer, der er klar til at tage udfordringen op, med økonomisk støtte som belønning.

Den bygherre, der formår at opnå det lavest dokumenteret klimaaftryk, vinder en økonomisk præmie for sit arbejde. Foto: Ian Allenden / 123RF.

29.09.2022

CSR.dk

Det er ikke nemt at bygge attraktive boliger med et klimaaftryk på kun en fjerdedel af det normale. Ikke desto mindre er det, hvad initiativet Boligbyggeri fra 4 til 1 planet  – som VILLUM FONDEN og Realdania står bag – nu søger ambitiøse bygherrer til at gøre.

Udfordringen går ud på at vise, hvordan vi i Danmark kan bygge boliger med en klimabelastning på 2,5 kg CO2 pr. m2 pr. år.

Det er så stor en udfordring, at initiativet er klar til at støtte de bygherrer, som vil finansiere, udvikle og opføre eksempelbyggerier, der ikke alene har et markant lavere klimaaftryk, men også er skalerbare. Byggerier, der kan inspirere resten af branchen til at gå i en grønnere retning.

Boligbyggeri fra 4 til 1 planet har afsat midler til udviklingsaktiviteter rundt om eksempelbyggerierne. Det eksempelbyggeri, som opnår det laveste dokumenterede klimaaftryk, vil blive præmieret.

”Det er en kæmpe opgave, som hverken bygherrer, rådgivere eller entreprenører kan løfte alene. Det vil kræve både udvikling og innovation fra den enkelte bygherre. Samtidig er det vigtigt, at der er et samarbejde og sker vidensdeling mellem projekterne, så erfaringerne fra de enkelte projekter hurtigst muligt når ud til resten af byggebranchen,” siger Stig Hessellund, der er projektchef i Realdania, i en pressemeddelelse.

Læs også: Ny pulje: Realdania efterlyser løsninger, der kan fremme klimavenlig renovering

Han suppleres af Michael K. Rasmussen, som er projektchef på vegne af VILLUM FONDEN.

”Hvis vi skal nå i mål med en klimareduktion på 75 procent, er det helt nødvendigt at bygherrer med mod og visioner er med til at finde løsningerne. Vi tror på, at der er bygherrer, som er klar til at sætte deres præg på fremtidens boliger,” siger Michael K. Rasmussen.

Både Michael K. Rasmussen og Stig Hessellund håber, at mange vil melde sig til projektet, som har ansøgningsfrist d. 18. november. De første spadestik i form af udvikling og projektering forventer 4 til 1 planet at tage i løbet af 2023’s første kvartal.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Denne artikel er del af et tema:

I fokus: nyt fra bæredygtigt byggeri

Hvad sker der i byggeriet? Er der kommet flere let-tilgængelige bæredygtige materialer, nye krav at leve op til, nye ideer? Vi ser på tendenser og udfordringer i det bæredygtige byggeri.

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online