02.02.2023 | Supply chain
11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt
Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.
Vindenergi er en vedvarende energiform, som anses som blandt løsningerne på klimakrisen. Men det betyder ikke, at produktionen af den populære energiform ikke kan blive mere bæredygtig.
Det vurderer en række aktører i industrien, som nu slår sig sammen i et samarbejde med konsulentvirksomheden Carbon Trust for at udvikle mindre ressourcekrævende vindmøller, så klimaaftrykket i både forsyningskæderne og driften mindskes.
Programmet får navnet Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, og de i alt 11 havvindudviklere tæller bp, EnBW, Fred Olsen Seawind, Parkwind, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE, Total Energies, Vattenfall og danske Ørsted, som til sammen har vindmøller oprejst i både Europa, Nordamerika og Asien.
”Produktion af energi udgør stadig 73 procent af den globale CO2-udledning, hvilket gør en hurtig omstilling fra fossil til vedvarende energi den vigtigste klimaindsats,” lyder det fra Ingrid Reumert, der er Senior Vice President og direktør for Global Stakeholder Relations hos Ørsted, som fortsætter:
”Mens vi i branchen forbereder os på en massiv og nødvendig udbygning af havvind, er det vigtigt også at reducere udledningen fra forsyningskæder og drift.”
Blandt de nye partnere er der også en bred enighed om, at arbejdet med at gøre vindmøller mere bæredygtige er vigtigt netop nu, fordi verden står foran en massiv skalering af teknologien i de kommende år.
Læs også: For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
For ved udgangen af 2021 var der installeret en samlet havvindkapacitet på 55 GW på verdensplan, og over en tredjedel af denne kapacitet blev installeret i 2021. Ifølge IEA skal der dog installeres yderligere 70-80 GW om året fra 2030 for at nå en nettoudledning på nul i 2050.
”En fælles indsats på tværs af branchen vil være afgørende for at skabe en konsekvent tilgang til måling af CO2-udledninger og vil øge gennemsigtigheden omkring udledningen fra forsyningskæden og fremskynde samarbejdet på tværs af værdikæden. Den fælles metode vil understøtte, at opskaleringen af havvind sker med så lave CO2-udledninger som muligt,” skriver Ørsted i pressemeddelelsen, der annoncerer projektet.
Det første projekt, der leveres som en del af det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, vil:
- udvikle den første standardiserede metode, der gør udviklere i stand til at beregne udledningen fra deres havvindmølleparker i hele livscyklussen, herunder upstream-værdikæde, anlægsfase og driftsfase
- samarbejde med branchen om at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af data og fremme gennemsigtigheden i forsyningskæden
- identificere de vigtigste kilder til CO2-udledning i værdikæden og i havvindmølleparkens livscyklus.
Programmet startede officielt i januar 2023, og selve metoden forventes at være klar til brug for hele branchen i 2025.
- KCP
Klima, miljø og energi

Energikoncern stopper med at sælge ”grøn strøm”
Danske Norlys vil ikke længere være en del af Forbrugerombudsmandens mærkningsordning for Grøn Strøm. ”Mærkningen giver ikke mere grøn strøm”, lyder forklaringen.
Kommunikation

EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav
EU's udgave af regler om vildledende markedsføring med grønne påstande lbekræfter den danske tilgang - og skruer op for dokumentationskravene.
Klima, miljø og energi

Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores
I den første rapport over Danmarks samlede forbrug af træ konkluderer forskere fra Københavns Universitet, at vi ikke ved, hvor næsten halvdelen af det træ, der fældes i Danmark, kommer fra. Og det er et problem, lyder det fra forskerne bag rapporten, da viden om vores træforbrug er vejen til mere bæredygtighed på området.
Supply chain

Alternativt byggemateriale: Ny teknologi skal erstatte nyopgravet sand og beton med nedrevet beton
Verdens naturlige råstoflagre af sten og sand er under pres, og kan ikke blive ved med at forsyne bygge- og anlægssektorens behov. Derfor er seks byggeaktører gået sammen om at sikre cirkulært producerede råstoffer til nye projekter – blandt andet nedrevet beton fra tidligere byggerier.
Klima, miljø og energi
AP Pension vinker farvel til fossile virksomheder i investeringsporteføljen
73 virksomheder er ikke længere en del af AP Pensions investeringsaktiviteter – blandt andet Shell og Total.
Strategi & ledelse

Mærsk offentliggør nye klimatal senere i år
For første gang vil Mærsk i år fremlægge en række reduktionsformål for en del af udledningerne fra blandt andet fragtindkøb.