02.02.2023  |  Supply chain

11 havvindsaktører går sammen om at gøre vindenergi mere bæredygtigt

Det kan godt blive grønnere. Sådan lyder det fra 11 havvindsaktører, der ikke kun vil nøjes med at udvinde vedvarende energi, men også mindske den belastning, vindmøllers værdikæder er for planeten.

Vindenergi er en vedvarende energiform, som anses som blandt løsningerne på klimakrisen. Men det betyder ikke, at produktionen af den populære energiform ikke kan blive mere bæredygtig.

Det vurderer en række aktører i industrien, som nu slår sig sammen i et samarbejde med konsulentvirksomheden Carbon Trust for at udvikle mindre ressourcekrævende vindmøller, så klimaaftrykket i både forsyningskæderne og driften mindskes.

Programmet får navnet Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, og de i alt 11 havvindudviklere tæller bp, EnBW, Fred Olsen Seawind, Parkwind, RWE, ScottishPower Renewables, Shell, SSE, Total Energies, Vattenfall og danske Ørsted, som til sammen har vindmøller oprejst i både Europa, Nordamerika og Asien.

”Produktion af energi udgør stadig 73 procent af den globale CO2-udledning, hvilket gør en hurtig omstilling fra fossil til vedvarende energi den vigtigste klimaindsats,” lyder det fra Ingrid Reumert, der er Senior Vice President og direktør for Global Stakeholder Relations hos Ørsted, som fortsætter:

”Mens vi i branchen forbereder os på en massiv og nødvendig udbygning af havvind, er det vigtigt også at reducere udledningen fra forsyningskæder og drift.”

Blandt de nye partnere er der også en bred enighed om, at arbejdet med at gøre vindmøller mere bæredygtige er vigtigt netop nu, fordi verden står foran en massiv skalering af teknologien i de kommende år.

Læs også: For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi

For ved udgangen af 2021 var der installeret en samlet havvindkapacitet på 55 GW på verdensplan, og over en tredjedel af denne kapacitet blev installeret i 2021. Ifølge IEA skal der dog installeres yderligere 70-80 GW om året fra 2030 for at nå en nettoudledning på nul i 2050.

”En fælles indsats på tværs af branchen vil være afgørende for at skabe en konsekvent tilgang til måling af CO2-udledninger og vil øge gennemsigtigheden omkring udledningen fra forsyningskæden og fremskynde samarbejdet på tværs af værdikæden. Den fælles metode vil understøtte, at opskaleringen af havvind sker med så lave CO2-udledninger som muligt,” skriver Ørsted i pressemeddelelsen, der annoncerer projektet.

Det første projekt, der leveres som en del af det nye Offshore Wind Sustainability Joint Industry Programme, vil:

  • udvikle den første standardiserede metode, der gør udviklere i stand til at beregne udledningen fra deres havvindmølleparker i hele livscyklussen, herunder upstream-værdikæde, anlægsfase og driftsfase
  • samarbejde med branchen om at forbedre kvaliteten og tilgængeligheden af data og fremme gennemsigtigheden i forsyningskæden
  • identificere de vigtigste kilder til CO2-udledning i værdikæden og i havvindmølleparkens livscyklus.

Programmet startede officielt i januar 2023, og selve metoden forventes at være klar til brug for hele branchen i 2025.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere