27.04.2022  |  Klima, miljø og energi

140 millioner flasker og dåser bliver ikke returneret

Selvom Danmark er verdensmestre i at pante er 140 millioner flasker og dåser stadig uden for systemet. Coca-Cola har undersøgt hvorfor. De har nemlig brug for store mængder genbrugsplast.

Coca-Cola har kortlagt danskernes pantvaner i forbindelse med introduktionen af nye miljøvenlige flasker af genanvendt plast, rPET flasker, på tværs af samtlige brands i løbet af 2022.

93 procent af alt pant finder vej til Dansk Retursystem via fx flaskeautomater og pantstationer, og Coca-Cola ønsker at finde ud af, hvad der forhindrer de sidste 7 procent  i at finde vej tilbage, så de bl.a. kan blive til nye rPET flasker til fordel for klimaet. For selvom danskerne er bedre end alle andre lande til at pante, så svarer de sidste syv procent alligevel til 140 millioner emballager, der aldrig kommer i retur.

Hos Dansk Retursystem understreger man nødvendigheden af, at virksomheder og forbrugere arbejder sammen for at få det sidste med. 

”Selvom vi er blandt verdens absolut bedste til at pante i Danmark, er det afgørende, at vi hjælper hinanden til at blive endnu bedre. Kun ved at løfte sammen og i alle led af kæden, kan vi klare opgaven. Når man smider sin tomme flaske eller dåse i skraldespanden eller i naturen, kan man ikke genanvende materialerne til nye flasker og dåser. Det belaster miljøet at producere helt nyt plast, glas og aluminium i stedet for at bruge det, vi har i forvejen,” forklarer Anne-Mette Bundgaard, Head of Communications & Branding fra Dansk Retursystem.

Ny undersøgelse om danskernes pantprofil

I en landsdækkende undersøgelse, Kantar har foretaget for Coca-Cola, er danskerne blevet spurgt om deres pantvaner. Dette for at finde ud af, hvad barrieren er for at få de sidste flasker og dåser pantet, så brugte emballager kan blive til nye i bæredygtighedens tegn.

  • 79 procent er enige/overvejende enige i, at det er vigtigt for dem, at sodavandsemballagen er bæredygtig.
  • 96 procent er enige/overvejende enige i, at det er problematisk, at vi danskere hvert år smider 140 millioner plastflasker og dåser ud, som kunne have været genanvendt til ny emballage og dermed reducere produktionen af ny plast, glas og aluminium.
  • 44 procent er enige/overvejende enige i, at det er snasket og klistret at pante, fordi der altid er rester tilbage i flaskerne og dåserne.
  • 52 procent af danskerne mener, at det primært er virksomhederne og producenterne, der skal gøre det meget nemmere, at træffe lette og miljøvenlige valg, når de handler.
  • 87 procent mener, at de selv som forbruger bør tage ansvar og vælge produkter, der er miljøvenlige.
  • 87 procent mener, at regeringen skal opstille regler for virksomheder og deres produktion, så det er let for dem at træffe miljøvenlige valg, når de handler.
  • Kvinderne er bedst til at pante. 80 procent af dem synes, det er vigtigt.
  • De ældre på 60+ år er bedre end de unge til at pante. Hele 85 procent synes, det er vigtigt.
  • Sjælland er førende landsdel, når det gælder pantning. 83 procent af sjællænderne synes pantning er vigtig.  

 

Danskerne vil have bæredygtig emballage
Kortlægningen af danskernes pantvaner viser, at 44 procent af danskerne synes, det er snasket og klistret at pante, fordi der altid er rester tilbage i de tomme flasker og dåser. Især de unge peger på dette problem. Hele 63% af de 18-35 årige synes, det er snasket og klistret, når de skal indlevere deres pant.

I den anden retning trækker det resultat, at 79 procent af danskerne synes nemlig, det er vigtigt, at sodavandsemballagen er bæredygtig.

Kvinderne, de ældre og sjællænderne fører an i pantkampen. Hele 80 procent af kvinderne synes, det er vigtigt at nyde sin sodavand i bæredygtig, recirkuleret emballage. 83 procent af sjællænderne og 85 procent af de 60+ årige synes det samme.  

Ifølge læskedrikgigantens undersøgelse er danskerne i høj grad opmærksomme på problemet med engangsemballage. 96 procent af alle danskere synes, det er problematisk, at vi smider så mange pantflasker og dåser ud, og de tager gerne et delt ansvar med producenterne.

87 procent er enten helt eller overvejende enige i, at det primært er virksomhederne og producenterne, der skal gøre det nemmere at reducere miljøpåvirkningen af vores daglige forbrug. Men tilsvarende 87 procent synes også, at pilen peger på dem selv som forbrugere.

”Vi er meget taknemmelige over, at forbrugere i Danmark er så dygtige til at bringe tom sodavandsemballage retur, så Coca-Cola kan lave nye flasker og dåser af brugt plast, glas og aluminium i et cirkulært system. I vores World Without Waste strategi er det vores mål at indsamle det, der svarer til 100 procent af den emballage, vi sælger og begrænse og genanvende materialer til glæde for vores planet,” siger Annette Spanggaard, Public Affairs, Kommunikations- & CSR-direktør for Coca-Cola.

Reduktion på 360 tons plastik om året
Som en del af Coca-Colas bæredygtighedsstrategi, World Without Waste, der er udviklet i 2018 i samarbejde med WWF Verdensnaturfonden og Ellen McArthur Foundation, har virksomheden som mål at indsamle al emballage inden 2030, reducere materialeforbruget ved at genanvende materialet i emballagen, så der minimum er 50 procent genanvendt materiale i alle flasker og dåser, og at al emballage skal være genanvendeligt. 

Introduktionen af nye rPET flasker på hele Coca-Colas portefølje af sodavand i Danmark vil reducere produktionen af ny plastik med hele 360 tons om året i Danmark. WWF Verdensnaturfonden hilser initiativet velkomment.

”Vi står midt i en naturkrise, hvor vi skal nytænke vores forhold til klodens ressourcer radikalt. Det gælder især i forhold til plastik, hvor vi skal være bedre til at reducere vores forbrug, så vi ikke per automatik producerer nyt. På denne mission har vi brug for, at vi alle står sammen, så vi lukker loopet og forbruger smartere,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden. 

- EHS
 

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere