15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

UN Global Compact har listet 15 trends, der vil påvirke det globale erhvervsliv de næste 15 år. Listen byder på både dystre og mere opmuntrende perspektiver. Læs om et udpluk her.

Megabyer som Mexico City er et centralt element for fremtidens erhvervsliv. Både som udgangspunkt for ny forskning og udvikling, men også flere miljø- og befolkningsmæssige udfordringer. Foto: Flickr/Nacho Pintos.

08.01.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Forandring er konstant, og erhvervsledere kan ikke nøjes med et bakspejl for at følge med udviklingen. Med det udgangspunkt har Global Compact, FNs netværk for bæredygtig forretningsførelse, identificeret 15 trends de mener vil præge den internationale forretningsverden de næste 15 år.

Læs også: Global Compact: en global bevægelse for et mere bæredygtigt forretningsliv

Listen rummer både de negative elementer såsom ressourceknaphed, klimaforandringer, energiforsyningssikkerhed, voksende arbejdsløshed og ditto forskelle i indkomst, men også mere positive perspektiver i form af mulighederne i ny teknologi, innovation og bæredygtighed.

Pres på Jorden, ressourcer og arbejdskraft
Den første trend på Global Compacts liste handler om det generelle, menneskeskabte pres på Jordens økosystemer og de afledte konsekvenser i form af klimaforandringer, skovrydning, tab af biodiversitet, forsuring af verdenshavene, udpining af landbrugsjord og forurening over en bred kam. Specielt det langsigtede perspektiv og risikoen for at anrette uoprettelige skader kan få katastrofale følger.

Menneskehedens nærmest eksponentielt voksende ressourceforbrug er andet fokuspunkt på listen. Fortsætter den nuværende tendens skal vi i 2050 bruge tre jordkloder for at dække vores behov for vand, fødevarer og energi. Til den tid vil vandmangel påvirke næsten halvdelen af det globale BNP, og madproduktionen skal tillige øges med 70 procent, hvilket vil medføre enorme udfordringer.

Et skifte til langt mere vedvarende energi er en del af svaret på ovenstående situation. Omkostningerne til VE vil falde dramatisk og øge presset på producenterne af fossil energi og få konsekvenser for forsyningssikkerheden på en lang række markeder. Udviklingslandende vil få en unik mulighed for at springe direkte ind i den vedvarende æra, men de fossile brændstoffers position skaber usikkerhed omkring timingen af denne overgang.

Læs også: Menneskehedens ressourcekvote er opbrugt - for i år

På det globale arbejdsmarked vil stigende automation i en lang række brancher sætte beskæftigelsen under pres nærmest verden over. Og vi har langt fra set toppen endnu, påpeger GC. Det at arbejde kun for at skaffe midler til basale fornødenheder kan blive et levn fra fortiden. Massearbejdsløshed og rigdom samlet på stadig færre hænder vil blive en central udfordring i vor tid.

Byerne kommer til at spille en stadig større rolle fremover. 60 procent af verdens befolkning vil bo i byer i 2030, og de største – megabyerne – vil på en og samme tid være drivere for smart teknologi, bæredygtighed (bl.a. i form af lokal produktion, et andet punkt på listen) og modstandsdygtige løsninger, men også det modsatte i mange udviklingslande. Overbefolkede slumområder med dårlige sanitære forhold, massiv forurening, fattigdom, arbejdsløshed, kriminalitet og sociale spændinger vil brede sig.

Teknologisk udvikling, mere IoT og bæredygtighed
Der er heldigvis også mere opløftende udsigter på Global Compacts liste. Den digitale teknologis udvikling vil fortsætte med at revolutionere vores kommunikationsformer og – specielt via de sociale medier – skabe et endnu større behov for gennemsigtighed (hyper-transparency) i virksomhedernes forretningsgange og forsyningskæder. Rigdom i informationsalderen vil i stadig stigende grad befinde sig i ikke-fysiske aktiver såsom brands, patenter og forbrugertillid.

Et andet teknologisk fænomen, vi skal forholde os til, er Internet of Things (Tingenes Internet, IoT), der allerede nu nærmer sig et tipping point. I 2020 anslår man at op mod 50 milliarder enheder vil være forbundet til nettet og for alvor give os mulighed for autonomt at overvåge, optimere og kontrollere vores liv. Trusler mod vores sikkerhed og privatliv vil følge med, men ikke desto mindre vil IoT revolutionere produktion, ressourceforbrug, smarte netværk og personlig pleje.

Bæredygtig forretningsførelse vil også vinde frem. Traditionelle forretningsmodeller vil blive udfordret af socialt bevidste iværksættere med deleøkonomi, crowd-funding, open source og de cirkulære principper i cradle-to-cradle som centrale tankegange, allerede nu manifesteret i tjenester som Airbnb og Uber. Sociale og miljømæssige påvirkninger vil blive en del af den ’samlede regning’.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

Endelig er der et tveægget sværd i form af radikal innovation. På den ene side vil gennembrud inden for eksempelvis robot- og nanoteknologi, kunstig intelligens og 3D-printning skabe store omvæltninger. På den anden side kan denne teknologi gøre omfattende skade i de forkerte hænder. Genmanipulation, manipulering af økosystemer i stor skala, kommercielle interesser i den menneskelige arvemasse og biologisk krigsførelse skaber grund til bekymring.

Listen er en del af en større rapport, der markerer 15-året for Global Compacts stiftelse. Læs mere og find hele rapporten her.

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

11.03.2025CSR.dk

Eksplosion i greenwashingsager: Ventetiden stiger

11.02.2025Compass Group Danmark A/S

Sponseret

Mavens Hule 2025 søger fremtidens fødevareiværksættere

04.02.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Governance - nøglen til bæredygtig forretningsværdi.

17.01.2025Kinnarps A/S

Sponseret

Kinnarps testlaboratorie

14.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Compliance? Skab engagement med DMA.

07.01.2025SustainImpact ApS

Sponseret

Rykker SMVbestyrelserne på ESG?

Sustainable Business Solutions bliver en del af Beierholm

16.12.2024Sustainable Business Solutions ApS

Sponseret

25.11.2024CSR.dk

Stærk compliance er grundlaget for at ”go beyond”

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Dakofa
Konference
Hvor langt er vi med affaldssorteringen - og hvad venter forude?

Deltag i årets sorteringskonference! Her får du den nyeste status på danskernes affaldssortering, genanvendelsesniveauet i kommunerne og seneste nyt om det udvidede producentansvar for emballage, der træder i kraft i 2025.

Dato

02.04.2025

Tid

09:30

Sted

Centralværkstedet Aarhus

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: Få styr på VSME - EU's nye frivillige standard for bæredygtighedsrapporting

EU-Kommissionen har for nyligt lanceret den såkaldte Omnibus-pakke, der skal forenkle kravene til virksomhedernes bæredygtighedsrapportering og styrke EU’s konkurrenceevne.

Dato

03.04.2025

Tid

11:00

Sted

Online på MS Teams

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle