15 trends der vil påvirke verdens erhvervsliv

UN Global Compact har listet 15 trends, der vil påvirke det globale erhvervsliv de næste 15 år. Listen byder på både dystre og mere opmuntrende perspektiver. Læs om et udpluk her.

Megabyer som Mexico City er et centralt element for fremtidens erhvervsliv. Både som udgangspunkt for ny forskning og udvikling, men også flere miljø- og befolkningsmæssige udfordringer. Foto: Flickr/Nacho Pintos.

08.01.2016

Anders Kampmann, CSR.dk

Forandring er konstant, og erhvervsledere kan ikke nøjes med et bakspejl for at følge med udviklingen. Med det udgangspunkt har Global Compact, FNs netværk for bæredygtig forretningsførelse, identificeret 15 trends de mener vil præge den internationale forretningsverden de næste 15 år.

Læs også: Global Compact: en global bevægelse for et mere bæredygtigt forretningsliv

Listen rummer både de negative elementer såsom ressourceknaphed, klimaforandringer, energiforsyningssikkerhed, voksende arbejdsløshed og ditto forskelle i indkomst, men også mere positive perspektiver i form af mulighederne i ny teknologi, innovation og bæredygtighed.

Pres på Jorden, ressourcer og arbejdskraft
Den første trend på Global Compacts liste handler om det generelle, menneskeskabte pres på Jordens økosystemer og de afledte konsekvenser i form af klimaforandringer, skovrydning, tab af biodiversitet, forsuring af verdenshavene, udpining af landbrugsjord og forurening over en bred kam. Specielt det langsigtede perspektiv og risikoen for at anrette uoprettelige skader kan få katastrofale følger.

Menneskehedens nærmest eksponentielt voksende ressourceforbrug er andet fokuspunkt på listen. Fortsætter den nuværende tendens skal vi i 2050 bruge tre jordkloder for at dække vores behov for vand, fødevarer og energi. Til den tid vil vandmangel påvirke næsten halvdelen af det globale BNP, og madproduktionen skal tillige øges med 70 procent, hvilket vil medføre enorme udfordringer.

Et skifte til langt mere vedvarende energi er en del af svaret på ovenstående situation. Omkostningerne til VE vil falde dramatisk og øge presset på producenterne af fossil energi og få konsekvenser for forsyningssikkerheden på en lang række markeder. Udviklingslandende vil få en unik mulighed for at springe direkte ind i den vedvarende æra, men de fossile brændstoffers position skaber usikkerhed omkring timingen af denne overgang.

Læs også: Menneskehedens ressourcekvote er opbrugt - for i år

På det globale arbejdsmarked vil stigende automation i en lang række brancher sætte beskæftigelsen under pres nærmest verden over. Og vi har langt fra set toppen endnu, påpeger GC. Det at arbejde kun for at skaffe midler til basale fornødenheder kan blive et levn fra fortiden. Massearbejdsløshed og rigdom samlet på stadig færre hænder vil blive en central udfordring i vor tid.

Byerne kommer til at spille en stadig større rolle fremover. 60 procent af verdens befolkning vil bo i byer i 2030, og de største – megabyerne – vil på en og samme tid være drivere for smart teknologi, bæredygtighed (bl.a. i form af lokal produktion, et andet punkt på listen) og modstandsdygtige løsninger, men også det modsatte i mange udviklingslande. Overbefolkede slumområder med dårlige sanitære forhold, massiv forurening, fattigdom, arbejdsløshed, kriminalitet og sociale spændinger vil brede sig.

Teknologisk udvikling, mere IoT og bæredygtighed
Der er heldigvis også mere opløftende udsigter på Global Compacts liste. Den digitale teknologis udvikling vil fortsætte med at revolutionere vores kommunikationsformer og – specielt via de sociale medier – skabe et endnu større behov for gennemsigtighed (hyper-transparency) i virksomhedernes forretningsgange og forsyningskæder. Rigdom i informationsalderen vil i stadig stigende grad befinde sig i ikke-fysiske aktiver såsom brands, patenter og forbrugertillid.

Et andet teknologisk fænomen, vi skal forholde os til, er Internet of Things (Tingenes Internet, IoT), der allerede nu nærmer sig et tipping point. I 2020 anslår man at op mod 50 milliarder enheder vil være forbundet til nettet og for alvor give os mulighed for autonomt at overvåge, optimere og kontrollere vores liv. Trusler mod vores sikkerhed og privatliv vil følge med, men ikke desto mindre vil IoT revolutionere produktion, ressourceforbrug, smarte netværk og personlig pleje.

Bæredygtig forretningsførelse vil også vinde frem. Traditionelle forretningsmodeller vil blive udfordret af socialt bevidste iværksættere med deleøkonomi, crowd-funding, open source og de cirkulære principper i cradle-to-cradle som centrale tankegange, allerede nu manifesteret i tjenester som Airbnb og Uber. Sociale og miljømæssige påvirkninger vil blive en del af den ’samlede regning’.

Læs også: Vi skal deles om de smarte byer

Endelig er der et tveægget sværd i form af radikal innovation. På den ene side vil gennembrud inden for eksempelvis robot- og nanoteknologi, kunstig intelligens og 3D-printning skabe store omvæltninger. På den anden side kan denne teknologi gøre omfattende skade i de forkerte hænder. Genmanipulation, manipulering af økosystemer i stor skala, kommercielle interesser i den menneskelige arvemasse og biologisk krigsførelse skaber grund til bekymring.

Listen er en del af en større rapport, der markerer 15-året for Global Compacts stiftelse. Læs mere og find hele rapporten her.

Miljømærkning Danmark

Sponseret

Netværk for Miljømærket indkøb Årskonference 2024

Bureau Veritas

Sponseret

Online forum om food waste & loss

Relateret indhold

27.03.2024CSR.dk

LEGO sender 16,5 millioner efter CO2-fangst

26.03.2024CSR.dk

Københavns Lufthavn kan lagre grøn strøm

21.02.2024CSR.dk

Lad skruelåget sidde på flasken og bidrag til genanvendelse af 140 ton plast om året

20.02.2024CSR.dk

Ny millionbevilling skal styrke reparationscafeerne i Danmark

19.02.2024CSR.dk

Alle landets kommuner og regioner bakker nu op om Klimaalliancen

08.02.2024CSR.dk

Jo mere bæredygtighed, jo bedre resultater

22.01.2024Brdr. Dahl A/S

Sponseret

Ny top-certificering til Saint-Gobain i Danmark

17.01.2024CSR.dk

Starbucks sagsøges for vildledende markedsføring

Jobmarked

Se alle

Thygesen Textile Group

Struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Thygesen Textile Group søger struktureret og analytisk Corporate Responsibility Manager

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

19.04.2024

Compass Group Danmark A/S

Forretningsanalytiker til nyoprettet stilling i ESG

Brænder du for bæredygtighed, springer nye muligheder i komplekse data frem i dine øjne og vil du have ansvaret for at implementere strategiske nøgleinitiativer på ESG-området? Så er det måske dig vi søger.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

21.04.2024

Region Midtjylland

Udfold dine kompetencer og viden om bæredygtighed til gavn for bæredygtig omstilling i sundhedssektoren

Vil du omsætte dine naturvidenskabelige/tekniske kompetencer inden for grøn omstilling til praktiske løsninger i sundhedssektoren – og har du mod på at løfte en stor udviklingsopgave? Så vælg Region Midtjylland som din kommende arbejdsplads og vær med til at gøre en konkret forskel!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

15.04.2024

Uddannelses- og Forskningsministeriet

Koncernindkøber til Uddannelses- og Forskningsministeriet (Ny frist)

Er du vores nye koncernindkøber? Vi søger en ny kollega, som kan styrke samarbejdet på tværs af UFM koncernen og som bidrager til at gøre UFM’s indkøb endnu bedre og endnu grønnere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

31.03.2024

PwC Danmark

Erfarne rådgivere inden for strategi, rapportering og erklæringer på bæredygtighedsområdet

Hvis du kender os, så ved du, hvad der ligger i rollen. Hvis ikke, så læs videre – så fortæller vi dig mere.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Fortum Waste Solutions A/S

Apprentice Warehouse

Vil du være lagerelev hos os? Er der en indkøber gemt i dig med flair for god kundeservice, så læs videre her om en spændende mulighed for dig!

Område

Syddanmark

Ansøgningsfrist

30.04.2024

BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Klima og GHGP – bliv en central del af ESG-området i BDO

Har du lyst til -og erfaring med at arbejde med bæredygtighed og klimadagsordenen hos Danmarks virksomheder? Så har vi stillingen til dig: ESG-konsulent hos BDO. Med rollen følger en unik mulighed for at kombinere din faglige viden og kompetencer inden for miljø, klimaregnskaber og CO2- reducerende tiltag med en central position i opbygningen af BDO’s ESG-afdeling.

Område

Hele landet

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
PwC Danmark
Webinar
Double Materiality Assessment: Value Creation and Value Leaks

The new Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) makes it a legal requirement to conduct a double materiality assessment.

Dato

02.04.2024

Tid

09:00

Sted

Online

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

03.04.2024

Tid

09:00

Sted

Radisson Blu Scandinavia Hotel, Aarhus

Dansk Industri
Webinar
Tal biodiversitet med finansbranchen: TNFD

Bliv introduceret til det globale biodiversitetsinitiativ med rapporteringsværktøjer og sektorvejledninger fra Taskforce of Nature-related Financial Disclosures (TNFD), og hør hvordan virksomheden Ørsted arbejder konkret med værktøjerne.

Dato

04.04.2024

Tid

13:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

08.04.2024

Tid

08:30

Sted

Severin Kursuscenter, Skovsvinget 25, 5500 Middelfart, Danmark

Aros Business Academy
Kursus
Bæredygtighedskommunikation & brand management

Lær at kommunikere alle jeres fremragende bæredygtige tiltag og styrke jeres bæredygtige brand – og undgå samtidig at falde i fælderne ‘greenwashing’ og ‘greenhushing’!

Dato

08.04.2024

Tid

09:00

Sted

Fredericiagade 15 1310 København K

Klimakurser
Kursus
Klimahandling og klimaregnskab i praksis - Aarhus i april

Klimakurser er effektiv uddannelse, der giver ledere og medarbejdere de vigtigste kompetencer til at tage ansvar og arbejde med klimahandlinger og klimaregnskab i praksis – så virksomheden lykkes med at honorere klimakravene nu og i fremtiden.

Dato

09.04.2024

Tid

09:00

Sted

Aarhus