11.11.2022  |  Klima, miljø og energi

30+ danske virksomheder udviser grøn handlekraft på COP27

En rekordstor dansk erhvervsdelegation er taget til COP27 i Egypten, mens rekordmange sætter og får godkendt klimamål efter Paris-aftalens målsætning.

Med Science Based Targets Initiative (SBTi) har verdens virksomheder fået et redskab til at sætte reelle og konkrete klimamålsætninger, som flugter med de politiske ambitioner, der blev vedtaget på COP21 i Paris i 2015.

Tiltaget har de i den grad taget til sig. Hvor der i 2016 – året efter COP21 – kun var 12 virksomheder med SBTi-godkendte klimamål, var der i 2020 423 og blot året efter hele 1.147. Samtidig afventede 1.082 virksomheder ved udgangen af 2021 stadig godkendelse af deres mål.

Og det danner grundlag for en forsigtig optimisme hos Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, der også understøtter SBTi. Det skriver FINANS.

Science Based Targets-initiative

For at blive godkendt skal virksomhedernes CO2-reduktioner flugte med det globale mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 eller 2,0 grader.

 

”Jeg er optimistisk i den forstand, at jeg tror på, at vi har fundet nogle mekanismer, der virker,” forklarer han, da virksomhedernes klimamål indebærer, at de skruer ned for klimabelastningen fra hele værdikæden, og derfor skal stribevis af underleverandører nu gennemføre lignende ambitiøse klimatiltag, hvis ikke de vil sorteres fra.

Læs også: Danske virksomheder på COP27 ”Taletiden er forbi, nu skal vi se handling”

”Men jeg kan godt være bekymret for, om det går hurtigt nok. Altså, hvor stor når skaden at blive, før kurven vender,” tilføjer Bo Øksnebjerg.

Erhvervsdelegation slår rekord

Derfor glæder det ham også, at den hidtidig største danske erhvervsdelegation i år er taget til Sharm El-Sheikh i Egypten til COP27 for at sprede budskabet om sine grønne løsninger. Mere end 30 virksomheder er repræsenteret.

”Vi (WWF, red.) bruger meget tid på at sætte de internationale virksomheder i kontakt med Mærsk, Ørsted, Velux og alle mulige andre, der har vist vejen. Det er politikernes ambitioner, der har startet det, men i øjeblikket er det virksomhederne, der driver det fremad,” siger den danske NGO-leder.

Ifølge vicedirektør Morten Dyrholm oplever Vestas stor efterspørgsel fra virksomheder, der skal bruge grøn strøm til at omstille deres produktion. Men virksomhederne ikke kommer langt med deres gode intentioner, hvis ikke politikerne spiller med:

Læs også: FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes

”Problemet er, at møllerne skal stå et sted, og det kan tage 7-10 år, fra man har en projektidé, til møllerne er i jorden. Det går bare ikke, og det kommer vi til at fortælle alle, vi møder her under COP’en,” siger Morten Dyrholm, der vil være adresse problemet overfor ministre og embedsmænd fra hele verden i løbet af de to uger COP’en varer.

Samme billede ser man i energivirksomheden Topsoe.

”Mange private virksomheder rykker langt hurtigere end det offentlige system,” fortæller Roeland Baan, CEO i Topsoe. Men uden politisk handling er man tvunget til at stå stille på en række områder, tilføjer han.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere