30+ danske virksomheder udviser grøn handlekraft på COP27

En rekordstor dansk erhvervsdelegation er taget til COP27 i Egypten, mens rekordmange sætter og får godkendt klimamål efter Paris-aftalens målsætning.

Langsomme processer i det offentlige system betyder, at grønne energikilder tager for lang tid at blive opført og bremser grøn omstilling, oplever Vestas. PR-foto: Vestas.

11.11.2022

CSR.dk

Med Science Based Targets Initiative (SBTi) har verdens virksomheder fået et redskab til at sætte reelle og konkrete klimamålsætninger, som flugter med de politiske ambitioner, der blev vedtaget på COP21 i Paris i 2015.

Tiltaget har de i den grad taget til sig. Hvor der i 2016 – året efter COP21 – kun var 12 virksomheder med SBTi-godkendte klimamål, var der i 2020 423 og blot året efter hele 1.147. Samtidig afventede 1.082 virksomheder ved udgangen af 2021 stadig godkendelse af deres mål.

Og det danner grundlag for en forsigtig optimisme hos Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, der også understøtter SBTi. Det skriver FINANS.

Science Based Targets-initiative

For at blive godkendt skal virksomhedernes CO2-reduktioner flugte med det globale mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 eller 2,0 grader.

”Jeg er optimistisk i den forstand, at jeg tror på, at vi har fundet nogle mekanismer, der virker,” forklarer han, da virksomhedernes klimamål indebærer, at de skruer ned for klimabelastningen fra hele værdikæden, og derfor skal stribevis af underleverandører nu gennemføre lignende ambitiøse klimatiltag, hvis ikke de vil sorteres fra.

Læs også: Danske virksomheder på COP27 ”Taletiden er forbi, nu skal vi se handling”

”Men jeg kan godt være bekymret for, om det går hurtigt nok. Altså, hvor stor når skaden at blive, før kurven vender,” tilføjer Bo Øksnebjerg.

Erhvervsdelegation slår rekord

Derfor glæder det ham også, at den hidtidig største danske erhvervsdelegation i år er taget til Sharm El-Sheikh i Egypten til COP27 for at sprede budskabet om sine grønne løsninger. Mere end 30 virksomheder er repræsenteret.

”Vi (WWF, red.) bruger meget tid på at sætte de internationale virksomheder i kontakt med Mærsk, Ørsted, Velux og alle mulige andre, der har vist vejen. Det er politikernes ambitioner, der har startet det, men i øjeblikket er det virksomhederne, der driver det fremad,” siger den danske NGO-leder.

Ifølge vicedirektør Morten Dyrholm oplever Vestas stor efterspørgsel fra virksomheder, der skal bruge grøn strøm til at omstille deres produktion. Men virksomhederne ikke kommer langt med deres gode intentioner, hvis ikke politikerne spiller med:

Læs også: FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes

”Problemet er, at møllerne skal stå et sted, og det kan tage 7-10 år, fra man har en projektidé, til møllerne er i jorden. Det går bare ikke, og det kommer vi til at fortælle alle, vi møder her under COP’en,” siger Morten Dyrholm, der vil være adresse problemet overfor ministre og embedsmænd fra hele verden i løbet af de to uger COP’en varer.

Samme billede ser man i energivirksomheden Topsoe.

”Mange private virksomheder rykker langt hurtigere end det offentlige system,” fortæller Roeland Baan, CEO i Topsoe. Men uden politisk handling er man tvunget til at stå stille på en række områder, tilføjer han.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

27.03.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Vedvarende energi hos Lübech Livings leverandører er ikke en tilfældighed

27.03.2025Troldtekt A/S

Sponseret

Nyt showroom i Aarhus: Oplev karakterfulde Troldtekt akustikløsninger – og interiør fra otte andre brands

26.03.2025CSR.dk

Overraskelse: Mange virksomheders klimaindsats går godt

26.03.2025CSR.dk

Nemmere at klare opgaven med producentsansvar

25.03.2025CSR.dk

I Sønderjylland lever drømmen om grønne flyrejser

24.03.2025CSR.dk

Pantkop i Aarhus er en succes – nu udvides systemet

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
UN Global Compact Network Denmark
Webinar
Nordic Nature Starter Pack: Deep dive on water stewardship

Webinar 4: In this webinar we will zoom in on water stewardship and how companies can build water resilience and strengthen water management to reduce water impacts in their own operations and the value chain.

Dato

02.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online via Zoom

Verarca
Event
Få styr på CO2-beregningen

Klimaregnskab uden bøvl – Få styr på scope 1, 2 og 3 med få klik

Dato

04.04.2025

Tid

10:30

Sted

Online

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:00

Sted

Haraldskær Sinatur Hotel & Konference, Skibetvej 140, 7100 Vejle

Bureau Veritas
Kursus
ISO 14001 Intern Auditor

På ISO 14001 Intern Auditor træner du forskellige auditeringsteknikker og -værktøjer, og hvordan du udfører intern audit af din virksomheds miljøledelsessystem i henhold til de strategiske og operationelle kravelementer i ISO 14001 standarden.

Dato

07.04.2025

Tid

08:30

Sted

Vejle

Aros Business Academy
Kursus
Livscyklusvurdering (LCA)

Tag på kursus i livscyklusvurdering, og lær at styre LCA-processen med blik for din organisations behov – så I ikke ender med at kaste penge efter noget, der ikke kan bruges.

Dato

07.04.2025

Tid

09:00

Sted

Kuglegårdsvej 2, 1. sal, 1434 København

CABI
Webinar
Taler du om sygefravær med hele medarbejdergruppen?

Hvorfor skal du som leder tale om sygefravær med hele medarbejdergruppen og ikke kun 1:1? Den fælles snak er helt central for at kunne forebygge og håndtere sygefravær, og den handler om langt mere end bare sygefraværstallene. Dette webinar giver dig viden og inspiration til at komme i gang med den fælles snak i medarbejdergruppen.

Dato

08.04.2025

Tid

08:30

Sted

Online