11.11.2022 | Klima, miljø og energi
30+ danske virksomheder udviser grøn handlekraft på COP27
En rekordstor dansk erhvervsdelegation er taget til COP27 i Egypten, mens rekordmange sætter og får godkendt klimamål efter Paris-aftalens målsætning.
Langsomme processer i det offentlige system betyder, at grønne energikilder tager for lang tid at blive opført og bremser grøn omstilling, oplever Vestas. PR-foto: Vestas
Med Science Based Targets Initiative (SBTi) har verdens virksomheder fået et redskab til at sætte reelle og konkrete klimamålsætninger, som flugter med de politiske ambitioner, der blev vedtaget på COP21 i Paris i 2015.
Tiltaget har de i den grad taget til sig. Hvor der i 2016 – året efter COP21 – kun var 12 virksomheder med SBTi-godkendte klimamål, var der i 2020 423 og blot året efter hele 1.147. Samtidig afventede 1.082 virksomheder ved udgangen af 2021 stadig godkendelse af deres mål.
Og det danner grundlag for en forsigtig optimisme hos Bo Øksnebjerg, generalsekretær i Verdensnaturfonden WWF i Danmark, der også understøtter SBTi. Det skriver FINANS.
Science Based Targets-initiative
For at blive godkendt skal virksomhedernes CO2-reduktioner flugte med det globale mål om at begrænse temperaturstigningen til 1,5 eller 2,0 grader.
”Jeg er optimistisk i den forstand, at jeg tror på, at vi har fundet nogle mekanismer, der virker,” forklarer han, da virksomhedernes klimamål indebærer, at de skruer ned for klimabelastningen fra hele værdikæden, og derfor skal stribevis af underleverandører nu gennemføre lignende ambitiøse klimatiltag, hvis ikke de vil sorteres fra.
Læs også: Danske virksomheder på COP27 ”Taletiden er forbi, nu skal vi se handling”
”Men jeg kan godt være bekymret for, om det går hurtigt nok. Altså, hvor stor når skaden at blive, før kurven vender,” tilføjer Bo Øksnebjerg.
Erhvervsdelegation slår rekord
Derfor glæder det ham også, at den hidtidig største danske erhvervsdelegation i år er taget til Sharm El-Sheikh i Egypten til COP27 for at sprede budskabet om sine grønne løsninger. Mere end 30 virksomheder er repræsenteret.
”Vi (WWF, red.) bruger meget tid på at sætte de internationale virksomheder i kontakt med Mærsk, Ørsted, Velux og alle mulige andre, der har vist vejen. Det er politikernes ambitioner, der har startet det, men i øjeblikket er det virksomhederne, der driver det fremad,” siger den danske NGO-leder.
Ifølge vicedirektør Morten Dyrholm oplever Vestas stor efterspørgsel fra virksomheder, der skal bruge grøn strøm til at omstille deres produktion. Men virksomhederne ikke kommer langt med deres gode intentioner, hvis ikke politikerne spiller med:
Læs også: FN: Tillid mellem det globale nord og syd er afgørende for COP27’s succes
”Problemet er, at møllerne skal stå et sted, og det kan tage 7-10 år, fra man har en projektidé, til møllerne er i jorden. Det går bare ikke, og det kommer vi til at fortælle alle, vi møder her under COP’en,” siger Morten Dyrholm, der vil være adresse problemet overfor ministre og embedsmænd fra hele verden i løbet af de to uger COP’en varer.
Samme billede ser man i energivirksomheden Topsoe.
”Mange private virksomheder rykker langt hurtigere end det offentlige system,” fortæller Roeland Baan, CEO i Topsoe. Men uden politisk handling er man tvunget til at stå stille på en række områder, tilføjer han.
- KCP
Klima, miljø og energi
Mangel på kloge klimahoveder er byggebranchens største bekymring
En online paneldebat om de nye klimakrav i byggeriet kom hurtigt til at dreje sig over på en kollektiv bekymring om manglen på kvalificeret arbejdskraft til at guide byggebranchen trygt igennem den grønne omstilling.
Klima, miljø og energi

Nyt EU-projekt skal bringe alternative proteiner i forbrugernes søgelys
Hvordan kan vi udvide antallet af både animalske og plantebaserede proteinkilder til gavn for både klimaet og sundheden? Det sætter EU-projektet LIKE-A-PRO spot på i løbet af de næste 4 år
Klima, miljø og energi

Nyt projekt skal give unge en stemme i biodiversitetskrisen
Med en millionbevilling fra Tuborgfondet vil Danmarks Naturfredningsforening skabe et nyt fællesskab for unge, der ønsker at bremse naturens tilbagegang. Projektet skal understøtte de unges naturdannelse, handlekraft og demokratiske indflydelse på biodiversitetskrisen.
Klima, miljø og energi

Ni bygherrer vil skrive danmarkshistorie med nye boligbyggerier
Kan klimaaftrykket fra nyt byggeri reduceres til en fjerdedel allerede i dag? Det skal ni bygherrer finde svar på, efter at de er blevet udvalgt til at bygge nye boliger med en maksimal klimabelastning på 2,5 kg. CO2 per kvadratmeter.
Klima, miljø og energi

Danmark topper anti-korruptionsliste for femte år i træk
Danmark er i en opgørelse lavet af Transparency International verdens mindst korrupte land – for femte gang i træk. Scoren afspejler dog ikke, at Danmark er et korruptionsfrit land, påpeger formand.
Supply chain

For kun halvdelen af indkøbere flugter ESG-mål med forsyningskædestrategi
Selvom vestlige virksomheder har etablerede ambitioner om bæredygtighed, sakker de bagud, når det kommer til at udvikle strategier for sine forsyningskæder.