30.000 træer skal hjælpe industrivirksomhed med at blive klimaneutral

Mekoprint sætter turbo på den grønne omstilling med en plan for CO2-neutralitet på scope 1-2 niveau allerede i 2025. En vigtig del af planen er, at koncernen i samarbejde med organisationen Growing Trees Network har investeret i at plante over 30.000 træer i både Danmark og Ecuador.

Balsatræ er en let træsort, der blandt andet bruges til modelfly og vindmøllevinger. Arkivfoto..

04.04.2023

CSR.dk

Den grønne omstilling er i fuld gang hos industrivirksomheden Mekoprint, og nye delprojekter og initiativer ser hele tiden dagens lys med intern vidensdeling igennem et ”bæredygtighedsforum”.

Det seneste initiativ er plantning af over 6.000 hurtigtvoksende balsatræer i Amazonas i Ecuador for at supplere de to klimaskove, som Mekoprint fik plantet i Danmark i 2021 og 2022.

Mekoprint har siden 2020 haft en årlig investeringsplan for træplantning, da skovrejsning på nuværende tidspunkt anses for både at være den mest naturlige og omkostningseffektive måde at fjerne CO2 fra atmosfæren.

Læs også: Fastfoodkæde planter over 20.000 træer i Skanderborg

”Balsatræer er særligt interessante, fordi de vokser over 1 centimeter om dagen og optager 40 tons CO2 per hektar per år. Derfor supplerer de vores danske klimaskove rigtig godt, da de er 10 år om at optage lige så meget CO2, som balsatræerne gør på ét år. Men til gengæld neutraliserer de danske klimaskove væsentligt mere CO2 over den samlede vækstperiode,” siger Mekoprints CEO, Anders
Kold.

Bruges til produktion af vindmøller
Balsatræerne bliver dyrket på gammel landbrugsjord og fældes efter cirka fem år, når de er 25-35 meter høje, hvorefter de blandt andet benyttes til fremstilling af vindmøllevinger. På den måde benyttes træerne til endnu et godt formål, og de fældede træer vil blive erstattet af nye.

Herudover sikres der samtidig tre hektar af den gamle eksisterende Amazonas regnskov for hver hektar Mekoprint får plantet med balsatræer igennem Growing Trees Network.

Balsatræerne og den lokale beskæftigelse, der sikres i Amazonas, har en omkostning svarende til omkring 300 kroner per tons CO2-optag over den femårige vækstperiode. Til sammenligning er de danske klimaskove væsentligt dyrere per tons CO2-optag i de første fem år, men falder betydeligt til under 100 kroner per tons CO2 set over den samlede vækstperiode.

Mekoprint har i alt plantet 24.000 træer i to klimaskove ved henholdsvis Sæby og Nibe i Nordjylland med et samlet areal på seks hektar, som har fået status af fredskov. Herved understøttes også målet i Danmarks Nationale Skovprogram om, at skovlandskaber skal dække 20-25 procent af landets areal inden udgangen af det 21. århundrede.

Klimaskovene indgår i virksomhedens klimaregnskab, fordi Mekoprint som sponsor også ejer rettighederne til træernes CO2-optag.

Ifølge Anders Kold er det en win-win, når danske virksomheder og kommunale eller private lodsejere tager fælles ansvar og indgår aftaler om klimaskove.

”Vi har indgået et strategisk samarbejde med Growing Trees Network og Naturplant, som vi ser et stort potentiale i. Via dette samarbejde kan vi både opnå en effektiv og varig CO2-reducerende effekt og samtidig halvere vores omkostninger, fordi det er langt billigere at plante klimaskov end at købe CO2-kvoter,” siger han.

Vil være CO2-neutral i 2025
Klimaskov-projektet indgår som en væsentlig del af Mekoprints handlingsplan frem mod at blive CO2-neutral på scope 1-2 niveau allerede i 2025, og der er flere initiativer i gang.

”Vi har en klar plan for at blive CO2-neutrale ved konvertering af naturgas til varmepumper, investering i solceller og brug af vindmøllestrøm til det resterende strømforbrug. Den resterende CO2-udledning relateret til fjernvarme, industrigas og firmatransport vil blive neutraliseret med træplantning,” siger CEO’en.

Læs også: Detailkæde oplever succes med klimastrategi

I 2022 installerede Mekoprint 2.600 m2 solcellepaneler på sin fabrik i Aalborg, og forventningen er at tage store varmepumper i brug på virksomhedens tre fabrikker i Støvring inden for det kommende år.

Mekoprint tilsluttede sig også FN’s Global Compact-initiativer i 2017 og arbejder i dag med en firedobbelt bundlinje, der er relateret til målsætninger inden for arbejdsglæde, økonomisk vækst, kundetilfredshed og samfundsansvar. Udviklingen i de fire bundlinjer følges nøje for at sikre en balanceret langsigtet bæredygtig udvikling.

”Det er vigtigt for os at tage ansvar for det samfund, vi er en del af, og her har vi stadig et stort potentiale for at gøre en forskel – ikke mindst ved at neutralisere vores egen klimabelastning fuldt ud. Men vi er også i proces med at hjælpe vores kunder til at reducere deres CO2-forbrug ved at rådgive om deres produktudvikling, så nye elektronikprodukter kræver færre ressourcer, og hele værdikæden tager ansvar for CO2-udledningen,” siger Anders Kold.

- HCL

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Nyt inspirationskatalog skal hjælpe danske virksomheder i arbejdet med biodiversitet

28.06.2024Byggeriets Samfundsansvar

Sponseret

ESG-råd skal kortlægge udfordringer og muligheder i bygge- og anlægsbranchen

27.06.2024CSR.dk

Regeringen og Novo Nordisk Fonden indgår samarbejde om historisk nytænkning af det danske areal

27.06.2024CSR.dk

Andelsselskab vil støtte landbruget gennem klimakreditter

24.06.2024CSR.dk

DSV og UNICEF indgår partnerskab for at sikre adgang til vitale forsyninger for børn over hele verden

21.06.2024VIA University College

Sponseret

Indre bæredygtighed: Den skjulte men afgørende faktor for ydre bæredygtig forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)