5 skridt mod et fossilfrit Danmark

Danmark har fået en ny energiaftale, der skal gøre landet fri af fossile brændsler inden 2050. Tværkommunal energiplanlægning, retningslinjer for anvendelse af biomasse og strategisk affaldshåndtering er vigtige skridt på vejen, mener Green Cities-kommunerne.

05.09.2012

Leif Pedersen, formand for Green Cities Kommunerne , CSR.dk

På opfordring har Green Cities-kommunerne givet klimaministeren input til de vigtigste indsatser, regeringen kan igangsætte for at understøtte organiseringen af den strategiske energiplanlægning med afsæt i kommunerne. Kommunernes input er centreret omkring fem indsatsområder.

Om Green Cities

Green Cities er et samarbejde mellem kommuner, der vil gøre en ekstra indsats for at beskytte og forbedre miljøet og arbejde langsigtet med at udvikle et bæredygtigt lokalsamfund. Green Cities består af kommunerne Albertslund, Allerød, Ballerup, Herning, Kolding og København.

Læs mere på: www.greencities.dk

1. Retningslinjer for energiplanlægning på tværs af kommunerne
Der er i dag ingen krav om tværkommunal energiplanlægning. Derfor kan vi med de nuværende rammebetingelser ikke sikre, at energiplanlægning, der er til gavn for den ene kommune, ikke er til skade for den anden. Derfor opfordrer vi til, at der udarbejdes klare retningslinjer for samarbejdet på tværs af kommunegrænser om energiplanlægningen. Derudover mener vi, at der er behov for bedre adgang til data om forbrug og forsyning fra energiproducenternes opgørelser.

2. Retningslinjer for anvendelse af biomasse
Der er i energiforliget lagt op til, at biomasse skal erstatte fossile brændsler i el- og varmeproduktionen samt transportsektoren. Omlægningen kan skabe rift om ressourcerne og risiko for, at der planlægges med anvendelse af den samme ressource flere gange. Stor afhængighed af biomasse kan derfor på længere sigt vise sig at være uhensigtsmæssig. Samtidig kan det blive en udfordring at sikre, at den biomasse, der importeres, er produceret bæredygtigt.

Green Cities opfordrer til, at der stilles krav til bæredygtig biomasse til energiproduktion på internationalt niveau, for eksempel gennem EU. Derudover bør der laves en konkret prioritering af, hvor biomassen anvendes.

3. Strategisk affaldshåndtering
Med udviklingen af affaldssektoren vil de kommende anlæg have en el-effekt på over 25 MW. Anlæg af den størrelse skal, som lovgivningen er i dag, administreres på nationalt og ikke kommunalt niveau. Det betyder, at kommunerne mister en væsentlig indflydelse på affalds- og varmeplanlægningen, hvilket, vi mener, er uhensigtsmæssigt.

Derfor ønsker vi, at grænsen for, hvilke anlæg kommunerne må administrere, flyttes. Derudover opfordrer Green Cities til en statslig vurdering af, hvilken plads affald skal have i energiforsyningen.

4. Større kommunalt råderum i forhold til implementering af nye teknologier
På kort og mellemlangt sigt er der ingen tvivl om, at kraftvarmeteknologien er samfundsøkonomisk at foretrække. Men på længere sigt har vi behov for en højere andel af vind og rene varmeteknologier. Den nuværende lovgivning tillader ikke kommunerne at godkende etablering af eksempelvis geotermi, solvarme og varmepumper, da disse teknologier i udgangspunktet vil være fordyrende. For at sikre en tidlig implementering af nye teknologier, har kommunerne behov for et øget råderum og rammebetingelser, der understøtter den implementerende rolle, som kommunerne er tiltænkt.

5. Tilslutningspligt til lavenergibyggeri
I det nuværende energisystem er der ingen tvivl om, at fjernvarme fra kraftvarme i tætte byområder er den bedste opvarmningsform – både i økonomisk og CO2-mæssig forstand – selv for lavenergibyggeri (klasse 2015). Men inden for den nuværende lovgivning har kommunerne ikke mulighed for at pålægge tilslutningspligt til lavenergibyggeri, hvilket resulterer i risiko for suboptimale lokale løsninger. Byerne har her mistet et væsentligt planlægningsredskab, som vi meget gerne så genoprettet.

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

22.11.2024CSR.dk

Opgøret med biomassen

22.11.2024CSR.dk

Resten af ledelsen skal også forstå ESG

22.11.2024CSR.dk

Bureaukratiet hæmmer den grønne omstilling

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Seminar: Science-based update on control of Food Safety Hazards

20.11.2024Bureau Veritas

Sponseret

Webinar: Learn about AQAP2110 Standards and their requirements

19.11.2024CSR.dk

Manglende klimasikring kan koste dyrt

18.11.2024CSR.dk

Ny bog advarer: Bæredygtighed kan ikke stå alene

15.11.2024CSR.dk

Hos stor virksomhed er kødtunge tallerkener fortid

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V