21.08.2015 | Klima, miljø og energi
Aarhus klimainvesterer for 1,4 milliarder
Den jyske hovedstad har gang i adskillige klimatilpasningstiltag, der skal sikre byen mod oversvømmelser. Senest er et 900 meter langt kæmperør blevet færdigt.
Aarhus Å er et centralt værktøj, når byen i fremtiden skal håndtere store vandmængder fra forventede skybrud.
Gennem de senere år har Aarhus, i lighed med en række andre danske byer, oplevet store skybrud med massive oversvømmelser og voksende millionregninger for oprydning til følge. Derfor har bystyret besluttet sig for at investere i alt 1,4 milliarder kroner over 10 år frem til 2020 i en lang række tiltag, der skal sikre byen mod fremtidige vandmasser, når de største regnskyl rammer den jyske østkyst, skriver TV2 Østjylland.
Læs også: Ny klimapartner til Aarhus Kommune
Arbejdet med klimaplanerne har stået på siden 2010 og et af de seneste projekter, der er blevet færdiggjort, er et 900 meter langt rør, 10 meter under jorden og 2,2 meter i diameter, der løber hele vejen under byen og kan lede store mængder regn og spildevand væk fra de centrale områder omkring Aarhus å.
Og for at tage imod vandmængderne har det kommunalt ejede selskab Aarhus Vand, der også er bygherre på kæmperøret, anlagt otte nye spildevandsbassiner, der kan opmagasinere det urensede vand indtil der er plads i byens renseanlæg.
Tidligere er vandet blevet ledt direkte ud i åen og videre ud i havnen, men med de nye tiltag vil vandkvaliteten her blive løftet op på et niveau, hvor man faktisk vil kunne bade i det, sådan som man kender det fra København.
Et andet nyligt færdiggjort tiltag relateret til de konsekvenser ved klimaforandringerne, Aarhus forventer at skulle imødegå, er det sluseanlæg med tilhørende dige, kommunen har opført ved Dokk 1, byens nye hovedbibliotek, hvor Aarhus Å munder ud i havnen. Anlægget skal holde havvandet ude fra midtbyen ved højvande og samtidig gøre det muligt at kontrollere vandstanden i åen.
Læs også: Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by
Slusen lukker automatisk, når vandstanden er 1,4 m over normal vandstand. Med diget på plads, kan vandet i Aarhus Bugt frem over stige 2,5 meter over daglig vandstand uden at skabe oversvømmelse i midtbyen. Den højeste vandstand, der nogensinde er målt i bugten, er 1,8 meter over normalen.
-AK
Klima, miljø og energi

Nestlé rangerer øverst i kaffebæredygtighed
Nestlé lander øverst i et nyt indeks, der rangerer virksomheders sociale, grønne og økonomiske facetter af kaffeproduktion.
Klima, miljø og energi

Rapport: Seks ud af ni grænser er overskredet
I et opdaterende studie kan forskere nu vise, at seks ud af ni grænser for klima og miljø er overskredet som følge af menneskelig påvirkning.
Menneskerettigheder

Kammeradvokaten: Domstol afgør snart, om Danmark dømmes for manglende klimahandling
Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol er i øjeblikket i gang med at behandle tre sager, som kan have betydning for, om sundt klima er en menneskerettighed.
Strategi & ledelse

Cirkulær økonomi er et opgør med mainstream
Hvis ens cirkulære løsninger ikke radikalt ændrer måden at drive virksomhed på, er det ikke cirkulære løsninger. Til gengæld er det bydende nødvendigt at finde netop disse.
Strategi & ledelse

Non-profitordning udvikler beregner forud for producentansvar
Grundet omkostningsusikkerheder har Emballageretur udviklet et prisværktøj, som kan give virksomheder klarhed over, hvad det kommende producentansvar kommer til at koste.
Strategi & ledelse

Purung teknologivirksomhed bliver del af international bæredygtighedsstandard
Den unge teknologivirksomhed Upström er netop blevet certificeret med ansvarligheds-certificeringen, B Corp, som de første i elektronikbranchen i Nordeuropa.