Aarhus klimainvesterer for 1,4 milliarder

Den jyske hovedstad har gang i adskillige klimatilpasningstiltag, der skal sikre byen mod oversvømmelser. Senest er et 900 meter langt kæmperør blevet færdigt.

Aarhus Å er et centralt værktøj, når byen i fremtiden skal håndtere store vandmængder fra forventede skybrud..

21.08.2015

CSR.dk

Gennem de senere år har Aarhus, i lighed med en række andre danske byer, oplevet store skybrud med massive oversvømmelser og voksende millionregninger for oprydning til følge. Derfor har bystyret besluttet sig for at investere i alt 1,4 milliarder kroner over 10 år frem til 2020 i en lang række tiltag, der skal sikre byen mod fremtidige vandmasser, når de største regnskyl rammer den jyske østkyst, skriver TV2 Østjylland.

Læs også: Ny klimapartner til Aarhus Kommune

Arbejdet med klimaplanerne har stået på siden 2010 og et af de seneste projekter, der er blevet færdiggjort, er et 900 meter langt rør, 10 meter under jorden og 2,2 meter i diameter, der løber hele vejen under byen og kan lede store mængder regn og spildevand væk fra de centrale områder omkring Aarhus å.

Og for at tage imod vandmængderne har det kommunalt ejede selskab Aarhus Vand, der også er bygherre på kæmperøret, anlagt otte nye spildevandsbassiner, der kan opmagasinere det urensede vand indtil der er plads i byens renseanlæg.

Tidligere er vandet blevet ledt direkte ud i åen og videre ud i havnen, men med de nye tiltag vil vandkvaliteten her blive løftet op på et niveau, hvor man faktisk vil kunne bade i det, sådan som man kender det fra København.

Et andet nyligt færdiggjort tiltag relateret til de konsekvenser ved klimaforandringerne, Aarhus forventer at skulle imødegå, er det sluseanlæg med tilhørende dige, kommunen har opført ved Dokk 1, byens nye hovedbibliotek, hvor Aarhus Å munder ud i havnen. Anlægget skal holde havvandet ude fra midtbyen ved højvande og samtidig gøre det muligt at kontrollere vandstanden i åen.

Læs også: Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by

Slusen lukker automatisk, når vandstanden er 1,4 m over normal vandstand. Med diget på plads, kan vandet i Aarhus Bugt frem over stige 2,5 meter over daglig vandstand uden at skabe oversvømmelse i midtbyen. Den højeste vandstand, der nogensinde er målt i bugten, er 1,8 meter over normalen.

-AK

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart