21.08.2015  |  Klima, miljø og energi

Aarhus klimainvesterer for 1,4 milliarder

Den jyske hovedstad har gang i adskillige klimatilpasningstiltag, der skal sikre byen mod oversvømmelser. Senest er et 900 meter langt kæmperør blevet færdigt.

Gennem de senere år har Aarhus, i lighed med en række andre danske byer, oplevet store skybrud med massive oversvømmelser og voksende millionregninger for oprydning til følge. Derfor har bystyret besluttet sig for at investere i alt 1,4 milliarder kroner over 10 år frem til 2020 i en lang række tiltag, der skal sikre byen mod fremtidige vandmasser, når de største regnskyl rammer den jyske østkyst, skriver TV2 Østjylland.

Læs også: Ny klimapartner til Aarhus Kommune

Arbejdet med klimaplanerne har stået på siden 2010 og et af de seneste projekter, der er blevet færdiggjort, er et 900 meter langt rør, 10 meter under jorden og 2,2 meter i diameter, der løber hele vejen under byen og kan lede store mængder regn og spildevand væk fra de centrale områder omkring Aarhus å.

Og for at tage imod vandmængderne har det kommunalt ejede selskab Aarhus Vand, der også er bygherre på kæmperøret, anlagt otte nye spildevandsbassiner, der kan opmagasinere det urensede vand indtil der er plads i byens renseanlæg.

Tidligere er vandet blevet ledt direkte ud i åen og videre ud i havnen, men med de nye tiltag vil vandkvaliteten her blive løftet op på et niveau, hvor man faktisk vil kunne bade i det, sådan som man kender det fra København.

Et andet nyligt færdiggjort tiltag relateret til de konsekvenser ved klimaforandringerne, Aarhus forventer at skulle imødegå, er det sluseanlæg med tilhørende dige, kommunen har opført ved Dokk 1, byens nye hovedbibliotek, hvor Aarhus Å munder ud i havnen. Anlægget skal holde havvandet ude fra midtbyen ved højvande og samtidig gøre det muligt at kontrollere vandstanden i åen.

Læs også: Aarhus vil ikke længere være Fairtrade-by

Slusen lukker automatisk, når vandstanden er 1,4 m over normal vandstand. Med diget på plads, kan vandet i Aarhus Bugt frem over stige 2,5 meter over daglig vandstand uden at skabe oversvømmelse i midtbyen. Den højeste vandstand, der nogensinde er målt i bugten, er 1,8 meter over normalen.

-AK

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere