Affaldet er en resurse
Affaldets potentiale i byggebranchen blev i denne uge diskuteret på Building Green messen. Det skete kort efter regeringens offentliggørelse af ny affaldstrategi.
Hvad er Grøn Industrisymbiose?
En grøn industrisymbiose er et kommercielt samarbejde, hvor en eller flere virksomheders restprodukter eller affald udskilles og genanvendes som input i en anden eller flere virksomheders produktionsprocesser.
Mandag offentliggjorde regeringen en ny affaldsstategi. Målet med strategien er, at Danmark i 2022 skal genbruge halvdelen af landets affald.
Det var miljøminister Ida Auken, der mandag fremlagde planen Danmark uden affald. Regeringen har afsat 200 millioner kroner til den nye plan, og det er penge, som primært skal gå til teknologiudvikling og støtte til kommunerne, der er en stor medspiller i strategien om at genanvende mere affald.
Læs også: 30 procent flere besøgte Building Green
Til Building Green messen i Forum i denne uge blev genbrug af affald også diskuteret. Carina Ohm chefkonsulent fra Erhvervsstyrelsen holdt et oplæg om Grøn Industrisymbiose torsdag eftermiddag.
Grøn Industrisymbiose er navnet på en aftale mellem regeringen og Enhedslisten. Den indgår som en del af Finansloven for 2013. Sammen med en række regioner har Erhvervsstyrelsen nedsat en task force, som skal hjælpe danske virksomheder med dels at finde potentielle genbrugsområder, dels at finde et match med en eller flere andre virksomheder og i sidste ende at udvikle en handlingsplan. Som et ekstra tilbud har virksomhederne efter at have været i dialog med task forcen mulighed for at søge tilskud til yderligere rådgivning.
Initiativet er en god måde at få virksomhederne på banen, når det handler om at genbruge affald. I oplægget kom der flere eksempler på, hvordan samarbejde mellem forskellige virksomheder kan være til gavn for udnyttelsen af output, og det lød alt i alt som en god forretningen for virksomhederne at satse på industriel symbiose.
Læs også: Egetæpper er mest certificerede tæppeproducent i verden
Men da oplægget nåede til spørgerunden, viste en vis skepsis fra salen, at der mangler viden og erfaring på området. Derfor lød budskabet fra Carina Ohm, at netop Grøn Industriymbiose skal være med til at udvikle flere erfaringer, og at virksomhederne, der benytter sig af tilbuddet, skal være fremtidens gode eksempler på, hvordan output kan blive input.
Der blev i øvrigt tilbudt én til én sparring med task force-konsulenter efter oplægget.
Læs her hvad task forcen kan tilbyde din virksomhed