Aldrig har den strøm, vi bruger, været mere grøn

Sidste år udledte danskerne i gennemsnit 96 gram CO2 pr. kWh. Det er ifølge Green Power Denmark rekordlavt og kun en fjerdedel af den CO2, vi udledte for ti år siden.

Ifølge foreløbige tal fra Green Power Denmark blev der udledt 363 gram CO2 pr. kWh i 2013 - til sammenligning blev der sidste år udledt 96. Foto: Green Power Denmark.

09.01.2024

CSR.dk

CO2-udledningen fra en gennemsnitlig kilowatt-time (kWh) var sidste år 23 procent lavere end i 2022 og 74 procent lavere end i 2013. Det viser foreløbige tal, Green Power Denmark har beregnet.

”Det er et tydeligt bevis på, at den grønne omstilling flytter noget. Det er markant mindre belastende for klimaet, når vi i dag bruger strøm i husholdningerne og industrien, end det var for bare få år siden,” siger Kristian Jensen, der er administrerende direktør i Green Power Denmark.

Læs også: Projekt undersøger ny ejerkonstellation ved vindmøller og solceller

Han mener, at en væsentlig forklaring på den lave CO2-udledning er, at produktionen fra solceller og vindmøller satte rekord – selvom rekorden godt nok blev sat ret sent i 2023.

”Det er især solcellerne, som har leveret mere energi i 2023. Det skyldes, at der blev stillet mange nye solceller op i slutningen af 2022 og første halvdel af sidste år. Desværre var det samme ikke tilfældet for vindmøllerne,” siger Kristian Jensen.

”De største skridt skal vi først tage nu”
Danmark importerer strøm fra nabolandene, når det er vindstille, og vi eksporterer, når der er gang i produktionen fra vindmøllerne. 

I de senere år er der også kommet flere vindmøller og solceller i nabolandene, og det er endnu en årsag til, at CO2-udledningen pr. kilowatt-time falder.

”Vi får vandkraft fra Norge, solenergi fra Holland og vindkraft fra Tyskland. Det er økonomisk og klimamæssigt en fordel, at vi udveksler strøm med hinanden. På den måde udnytter vi den vedvarende energi mest effektivt, og det er helt afgørende, når vi i de kommende år skal sænke CO2-udledningen yderligere – gerne ned på nul inden 2030,” siger Kristian Jensen.

I både Holland og Tyskland er andelen af vedvarende energi i elproduktionen nu steget til over 50 procent.

Læs også: Erhvervsministeren vil fjerne besværlige barrierer i den grønne omstilling

I de kommende år bliver en af de store udfordringer at få bilerne, industrien og varmesektoren til at bruge strøm. Det vil få strømforbruget til at stige markant.

”Den grønne strøm erstatter fossile brændsler. Og når det er vindmøller og solceller, som leverer den grønne strøm, vil vi opnå markante gevinster for klimaet. Vi er kommet langt i den grønne omstilling, men de største skridt skal vi først tage nu, siger Kristian Jensen.

- HCL

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Kan du samle det stærkeste hold klimakæmpere?

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø