07.10.2021  |  Klima, miljø og energi

Analyse: Andelsboliger er grønnere end ejerboliger

Indhold fra partner Hvad er dette?

Ny analyse fra Realkredit Danmark viser, at andelsboliger i gennemsnit har energimærke C, mens ejerboliger i gennemsnit lander på et D.

Der er fuld fokus på den grønne omstilling, og i den forbindelse er energiforbedringer af hjemmet et væsentligt bidrag. Ny analyse fra Realkredit Danmark baseret på udlånsdata kombineret med data fra Energistyrelsen viser nu, at andelsboligforeningerne har taget teten, når det kommer til energiforbedringer. For selvom en større gruppe af andelsboligerne har flere år på bagen, så er de bedre energioptimeret end ejerboligerne, hvor der de senere år ellers er opført mange boliger med energimærke A.

”I det hele taget viser det sig, at energieffektiviteten i de danske andelsboligforeninger er relativ god sammenlignet med etageboliger og parcelhuse. Små 50 % af andelsboligforeningerne har energimærke C, og der er en relativ lille andel af andelsboligforeningerne med de dårligste energimærkninger fra E til G. Således er det kun godt 5 % af andelsboligforeningerne der har disse energimærker mod næsten 40 % af de danske parcelhuse og lidt mere end 27 % af etageejendommene,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Fokus på energi
Forklaringen skal findes i energioptimerede tiltag i andelsboligforeningerne, hvor det løbende vedligehold tilsyneladende også har haft et fokus på at skifte til energibesparende løsninger.

Tallene understreger, at andelsboligforeningerne generelt har været gode til at inddrage energiforbedrende tiltag, når de har vedligeholdt og opdateret deres bygninger – også taget i betragtning af, at der findes mange ældre andelsboligforeninger. Omkring 2/3 af de beboede private andelsboliger er således opført før 1980.

Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom, Realkredit Danmark

Potentiale for mere

Men selvom andelsboligforeningerne er lidt grønnere, er der dog fortsat plads til forbedring. En tredjedel af ejendommene har nemlig energimærke D eller dårligere. Ca. 5 procent har energimærket E eller dårligere.

”Det er klart, at der selvfølgelig er grænser for, hvor meget man kan forbedre energiregnskabet i den enkelte bolig. Typisk siger man, at har man et dårligt energimærke, kan det som tommelfingerregel rykkes én til to karakterer, hvis man gennemfører energiforbedringer. Det kan også lade sig gøre at rykke endnu længere på skalaen, men det kræver i henhold til Energistyrelsens vurdering, en såkaldt ”gennemgribende” energirenovering at rykke sig fra G til C på energimærkeskalaen,” siger Christian Hilligsøe Heinig.

Potentialet varierer desuden på tværs af landsdele, men potentialet er umiddelbart størst i Region Hovedstaden, hvor mængden af ældre andelsboligforeninger da også er temmelig stor.

”Ser vi på tværs af landet, så fremstår potentialet for energiforbedringer af andelsboligforeningerne størst i Region Hovedstaden. Her er hele 43,5 % af bygningsmassen placeret i energimærke D til G, mens denne andel er helt nede på godt 20 % i Region Midtjylland.

Mere fra Danske Bank

Danske Bank

https://danskebank.com/da/baeredygtighed

En stærk nordisk bank Danske Bank er en nordisk bank med stærke lokale rødder og tætte forbindelser til resten af verden. I mere end 145 år har vi hjulpet mennesker og virksomheder i Norden med at indfri deres ambitioner. Vi ønsker at hjælpe vores kunder med at opnå økonomisk tryghed og  at opbygge deres liv og forretninger p…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere