Analyse: Halvdelen af danske virksomheder har ingen kvindelige bestyrelsesmedlemmer
Det halter med kønsdiversiteten i de danske virksomheders bestyrelseslokaler. Det viser en ny analyse, som Dansk Industri har lavet. Udviklingen går dog den rigtige vej – men der skal endnu mere fart på, mener direktør.
Kvinder er stærkt underrepræsenteret i danske virksomheders bestyrelser.
Det er konklusionen i en stor kortlægning, som Dansk Industri (DI) har foretaget. Den viser, at kvinder i 2023 sidder på blot 17,5 procent af bestyrelsesposterne. Og det er endda en lille stigning fra 13,9 procent i 2018.
“Hvis Danmark skal være verdens bedste land at leve og drive virksomhed i, så kræver det, at vi får alle talenter i spil. Kvinder udgør halvdelen af Danmarks talentpulje, men de er enten ikke tilstede eller stærkt underrepræsenteret i mange danske virksomheders bestyrelser, hvilket ikke bare er et problem for virksomhederne, der går glip af talent, men hele samfundet, som går glip af vækst- og udviklingsmuligheder,” siger Kinga Szabo Christensen, rådgivningsdirektør i Dansk Industri.
Analysen viser også, at lidt over halvdelen – 50,9 procent – af de danske virksomheders bestyrelser har udelukkende mænd siddende, mens blot 0,2 procent af virksomhederne udelukkende har kvindelige bestyrelsesmedlemmer.
Andelen af virksomheder uden en eneste kvinde i bestyrelsen er dog faldet med 8,3 procentpoint siden 2018.
“Selvom udviklingen går den rigtige vej, så er det stadig ikke godt nok, at kvinder er så markant underrepræsenteret i de danske virksomheders bestyrelser. Vi skal have endnu mere fart på på udviklingen, og det kræver, at vi får øget opmærksomhed på udfordringerne, taler om dem og handler på dem," siger Kinga Szabo Christensen.
Store virksomheder er lig med flere kvinder
Det er første gang, at DI har kortlagt kønssammensætningen i danske virksomheders bestyrelser med den nyeste data, der findes.
Undersøgelsen dækker alle danske virksomheder med mindst 50 ansatte og deres generalforsamlingsvalgte bestyrelsesmedlemmer. Kortlægningen viser blandt andet også, at de store virksomheder i højere grad lykkes med at tiltrække kvinder til deres bestyrelser, men at det halter med de mellemstore virksomheder.
“De store virksomheder har oftere en mere mangfoldig kønssammensætning i deres bestyrelser, end de mellemstore virksomheder. Vi hører ofte, at der er mange poster, der ikke bliver slået op, og her kan vi lære meget af civilsamfundsorganisationer, hvor der er en mere lige kønssammensætning i bestyrelserne,” siger Kinga Szabo Christensen.
Store regionale forskelle
Der forekommer også stor geografisk variation i kønsfordelingen i virksomheders bestyrelsesposter, viser undersøgelsen.
I 2023 har virksomheder i Region Hovedstaden den klart højeste andel af kvindelige bestyrelsesmedlemmer med 22,1 procent, mens Region Nordjylland og Region Midtjylland i samme år har de laveste andele på henholdsvis 13,2 procent og 13,6 procent.
De store regionale forskelle kalder på en målrettet lokal indsats, mener DI-direktøren.
“Når det gælder kønsdiversitet i de danske bestyrelser, så kan vi se, at der er store regionale forskelle. Det kan skyldes, at der er flere store virksomheder i Region Hovedstaden. Hvis vi skal fremme kønsdiversitet i hele Danmark, så kræver det en lokal og målrettet indsats, som vi vil have endnu større fokus på fremadrettet,” siger Kinga Szabo Christensen og fortsætter:
“Derfor har vi også lavet databasen Fremtidens Bestyrelser, som indeholder en masse spændende og kvalificerede bestyrelseskvinder, der er klar til at sætte sig på bestyrelsesposterne i de danske virksomheder. Jeg vil opfordre alle til at søge i databasen næste gang, der skal findes nye bestyrelsesmedlemmer.”
- HCL