Antallet af arbejdsskader er alt for højt
Flere og flere danskere får smerter i kroppen eller døjer med psykiske problemer på grund af deres arbejde. Det viser tal fra ArbejdsmiljøNET, der nu vil gøre noget ved problemet.
I løbet af de sidste fem år er antallet af danskere, der føler sig psykisk overbelastede som følge af arbejdet, steget med 17 procent. Og det går udover både medarbejdere og arbejdspladser, der betaler de personlige og økonomiske omkostninger ved et dårligt arbejdsmiljø. Det fastslår foreningen ArbejdsmiljøNET.
”Det er svært at vide, hvad der helt præcist er årsagen til den meget triste udvikling, men det er noget, vi helt klart skal have rettet op på – og så hurtigt som muligt. Så vi arbejder fokuseret på, at vores medlemmer skal kunne lære af hinanden, dele deres hands-on erfaringer og få den sparring, som de ofte mangler på deres arbejdsplads”, siger Charlotte Breinholt, der er formand for foreningen ArbejdsmiljøNET, der vil tage problemet op ved sin årlige arbejdsmiljøkonference den 14. maj.
Og i sidste ende koster arbejdsgenerne statskassen dyrt.
Konference skal forebygge arbejdsskader
Den kedelige udvikling har også fået beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) op af stolen. Regeringen har nedsat en ekspertgruppe, som skal se kritisk på arbejdsforholdene og ikke mindst arbejdsmiljøreglerne. Og det glæder foreningen, der er af den overbevisning, at den negative kurve afspejler en mangel på viden på området.
”Et godt og givende arbejdsmiljø skal prioriteres, og det kan jo helt lavpraktisk ses på bundlinjen, når ens medarbejdere har det godt. Derfor er det vigtigt at lære af de dygtigste, at få delt viden på området og at gøre et godt arbejdsmiljø til et selvstændigt mål. Men den politiske opbakning er også helt afgørende, så reglerne på området er så gode som muligt”, siger Charlotte Breinholt.
Ministeren selv er første mand på podiet, når ArbejdsmiljøNETs konference går i luften i næste måned. Det skal lægge an til en vigtig debat om fremtidens arbejdsmiljø. Og Charlotte Breinholt håber, at det vil give medarbejdere og arbejdsgivere mere viden på området.
Læs også: Her er vinderne af Årets Arbejdsmiljø 2018
En af foreningens hovedopgaver er at videreformidle og informere nyeste forskning angående arbejdsmiljø. Og til konferencen vil en ny undersøgelse fra Sverige præsenteres. Her anmeldes cirka halvt så mange arbejdsulykker som i Danmark indenfor bygge- og anlægsbranchen. Og det håber ArbejdsmiljøNET at danske virksomheder kan lade sig inspirere af.
ArbejdsmiljøNETs årskonference finder sted i Kolding d. 14. til 16. maj.
- EST