Arbejdstøj bliver til stilhed med nyt samarbejde

Som en del af Bygmas Take Back-ordninger kan man nu aflevere gammelt arbejdstøj, som HAACK Recycling bruger i produktionen af akustikplader.

Fra højre er det Cathrine B. Sørensen og Christina Haack – begge stiftere af HAACK Recycling.. Foto: Haack

16.05.2024

CSR.dk

I Danmark bliver der årligt smidt mere end 100.000 tons tekstilaffald ud om året. I et nyt samarbejde vil den største danskejede leverandør af byggematerialer i form af Bygma og HAACK Recycling nedbringe det tal. Bygmas kunder i kan nemlig nu indlevere udtjent arbejdstøj, der efterfølgende bliver nedbrudt og genanvendt for at blive til akustikprodukter – og det er ved sidstnævnte man finder hele humlen i samarbejdet.

“Samarbejdet med HAACK Recycling udspringer af vores nye take back-ordninger, og vi er meget glade for, at det er indgået. Vi ser det som vores ansvar at sætte ind over for det store spild af ressourcer der, hvor vi kan," siger regionsdirektør Morten Kvist fra Bygma.

Han bliver suppleret af bæredygtighedskonsulent i Bygma, Søren Rasmussen.

“Der hvor partnerskabet for alvor kommer til gode er afsættelsen af og omdannelsen af arbejdstøjet. Det skaber en efterspørgsel og et marked, der er vigtigt. Vi kan have høje tanker om indsamling og genanvendelse, hvilket vi også er rigtig gode til. Men der hvor der er stor værdi, er når produkterne bliver afsat,” lyder det. 

Bygma har for nylig lanceret virksomhedens Take Back-ordninger på de tunge fraktioner i byggeriet. Her man indgået en række strategiske partnerskaber for at spare miljøet for unødvendig CO2 og hjælpe kunderne med at optjene point til certificerede projekter.

Et samarbejde med kunderne og miljøet for øje

For stifter af HAACK Recycling, Christina Haack, er et samarbejde som dette afgørende for, at virksomhedens mission om at udvikle metoder til at afsætte tekstilaffald kan lykkes. Når man sammen tager ansvar, og bidrager med ens kompetencer, er chancerne gode.

“For en nystartet virksomhed som vores er det vigtigt at have en stor spiller som Bygma med på vores rejse. Det er det en fornøjelse, at Bygma tager ansvar for den store udfordring, som mængden af tekstilaffald er. Det er med til at gøre en stor forskel,” siger Christina Haack.

Hun bliver suppleret af Morten Kvist, der peger på, at samarbejdet ikke kun kommer til gode for miljøet – kunderne kommer også til at nyde godt af det.

“Med samarbejdet sikrer vi, at vores kunder kan styrke deres grønne profil både i deres ESG-rapportering og i deres egen markedsføring. Samtidig har kunderne styr på arbejdstøjet, så medarbejdere eller tidligere medarbejdere ikke benytter det i en anden kontekst,” lyder det fra Morten Kvist.

Flere arbejdspladser og mindre transport

I HAACK Recycling gør de en dyd ud af holde de indleverede tekstiler i Danmark. Det er godt for lokale arbejdspladser og en lavere grad af transport. 

'Vi gør meget ud af at genanvende tekstilaffaldet lokalt og transparant. Det betyder at vi, og resten af værdikæden ved, hvad der sker med det. I mange af løsningerne der findes i dag, bliver tøjet sendt til lande som Tyskland eller Holland. Men vi holder det i Danmark for at skabe arbejdspladser og minimere transporten," siger Christina Haack.

Afslutningsvis peger Morten Kvist på, at Bygma hele tiden ser på, hvordan man kan udvikle løsninger og bidrage positivt til branchen.

“Som en stor dansk virksomhed har vi et ansvar for at udvikle løsninger og skabe partnerskaber til fordel for omverdenen. Det er vores Take Back ordninger og partnerskabet med HAACK Recycling et fremragende eksempel på – og vi har hele tiden fingeren på pulsen,” lyder det fra Morten Kvist.

- EHS

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Sponseret

Ubehandlet jord, harpet muldjord, FFL-jord eller Allétræsmuld?

SUSTAINX ApS

Sponseret

Gap-analysen: Et vigtigt skridt mod CSRD-rapporteringen

Relateret indhold

21.11.2024CSR.dk

Nyt projekt vil kortlægge plastforurening

21.11.2024CSR.dk

Slagsmålet mellem Ben & Jerry’s og deres ejere Unilever blusser op på ny

20.11.2024Merkur Andelskasse

Sponseret

Merkur deler ud af indtjeningen gennem andelskassens Værdipulje: Her er modtagerne

20.11.2024CSR.dk

Hvor bliver jeres usolgte varer af?

20.11.2024CSR.dk

Politisk tøven koster virksomheder og Europa dyrt

19.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Elis’ 2025-mål for genanvendelse er allerede opnået

18.11.2024Elis Danmark A/S

Sponseret

Nye analyseresultater viser hvorfor det er vigtigt at vaske måtter

18.11.2024CSR.dk

Kan man flyve på spildevand?

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
FSR - danske revisorer
Uddannelse
Bæredygtighed for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med bæredygtighed og ESG - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og ny indsigt i de krav CSRD stiller til store selskabers rapportering om bæredygtighed ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser.

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

FSR - danske revisorer
Uddannelse
Nye roller og ESG kontroller for ledere og medarbejdere i finans og regnskab

Arbejder du med vurdering af risici og kontroller inden for bæredygtighed - eller skal du til at gøre det - kan du få værdifuld viden og indsigt i den måde I kan gribe arbejdet an på ved at uddanne dig inden for FSR – danske revisorers bæredygtighedskurser

Dato

01.11.2024

Sted

Onlineundervisning selvstudie

MäRK
Kursus
Impact Manager

Join the Impact Manager program in Copenhagen to lead your company towards a sustainable future. Become an expert in B Corp tools and connect with a community of change-makers dedicated to helping businesses measure what matters and improve their impact.

Dato

05.11.2024

Tid

09:00

Sted

Copenhagen

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i Aarhus

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

06.11.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2, 8000 Aarhus C

Bureau Veritas
Kursus
Intro til CSRD-rapportering

EU’s Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) er en game changer for bæredygtighedsrapportering, da det blandt andet fastsætter ensartede metoder og måleenheder for virksomheders rapportering af miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige aspekter (ESG).

Dato

07.11.2024

Sted

Bureau Veritas Business Academy, Oldenborggade 25-31, 7000 Fredericia

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Sustainability Management i praksis - Efterår 24 i København

Sustainability Management i praksis er en eksklusiv, konkret og handlingsorienteret uddannelse til dig, der har ansvar for ESG og bæredygtighed. Du får overblik og indblik, der gør dig klar til at sætte mål og eksekvere på dem med det samme.

Dato

12.11.2024

Tid

09:00

Sted

Tivoli Hotel og Congress Center, Arni Magnussons Gade 2 1577 København V