20.01.2015  |  Strategi & ledelse

Arla vil vise ansvarlighed i Afrika

Arla planlægger at vokse på en række afrikanske markeder de kommende år. Dog skal væksten ske på en ansvarlig måde, og koncernen forankrer derfor en menneskeretspolitik.

Mejerikoncernen Arla vil øge sin nuværende forretning i Afrika syd for Sahara fra en årlig omsætning på cirka 650 millioner kroner til cirka to milliarder kroner i 2017.

Det er især ved salg af mælkepulver og langtidsholdbar UHT-mælk, som er efterspurgt af den hastigt voksende middelklasse i og omkring de afrikanske storbyer, at Arla vil vokse. 

Læs også: Børnefonden: Gode vækstmuligheder i Afrika for danske virksomheder

Men Arla ønsker ikke, at selskabets aktiviteter og vækstplaner i Afrika har eller kan få negative konsekvenser for de lokale landbrugssektorer eller mejeriaktører. Derfor har mejerikoncernen nu iværksat en række tiltag, der blandt andet skal sikre:

  • Nødvendig omhu før og under salg af mælkeprodukter i udviklingslande
  • Overholdelse af OECD’s retningslinjer for multinationale selskaber samt FN’s retningslinjer for menneskerettigheder og erhverv
  • Gennemførelse af due diligence-processer forud for nye opkøb eller partnerskabsaftaler i udviklingslande
  • Undersøgelse af den eksisterende forretning i Elfenbenskysten og Nigeria for at sikre, at der ikke er eventuelle negative konsekvenser for lokale aktører

Finn Hansen, koncerndirektør for Arlas internationale forretningsenhed, siger i en pressemeddelelse, at flere og flere afrikanere efterspørger mejeriprodukter af en karakter, der ikke alle steder kan fremstilles lokalt i tilstrækkelige mængder.

”Vi tilbyder god ernæring gennem vores mælkepulver, og vi vil samtidig sikre, at vores forretning ikke har en utilsigtet negativ effekt for de lokale landmænd”, lyder det fra Finn Hansen.

Et positivt tiltag
Arla har igennem længere tid rådført sig med blandt andet Mellemfolkeligt Samvirke, og det har bekræftet behovet for at sætte de nævnte tiltag i gang.

Læs også: Arla lancerer ny strategi for bæredygtig mælkeproduktion

”Nøglen til at bekæmpe fattigdom og skabe global udvikling til gavn for alle er en mere ansvarlig og bæredygtig produktion af fødevarer. Derfor er det meget positivt, at Arla nu engagerer sig mere systematisk i at forstå og forhindre eventuelle utilsigtede negative effekter af koncernens forretning”, siger Frans Mikael Jansen, generalsekretær for Mellemfolkeligt Samvirke, i en pressemeddelelse.

Ud over aftalen med Mellemfolkeligt Samvirke indgår Arla desuden i et projektsamarbejde med hjælpeorganisationen Care Denmark om udvikling af den lokale mejerisektor i afrikanske lande.

-KLZ

Mere fra Katrine

Katrine Zachariassen

Journalistisk medarbejder

Uddannelse: Kandidat i dansk og kommunikation ved Roskilde Universitet 2013-2016.Bachelor i dansk og kommunikation ved Roskilde Universitet 2010-2013.

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere