01.05.2018  |  Samfund

Bæredygtigt samarbejde bag nyt botilbud i Tankefuld

Indhold fra partner Hvad er dette?

I Svendborgs bæredygtige bydel, Tankefuld, er en helt ny og energioptimeret bygning ved at blive gjort klar til indflytning. Bygningen til 25 mio. kr. skal fungere som et bo- og aflastningstilbud for børn og unge mellem 0-23 år med psykiske og fysiske handicap. Bag projektet står Svendborg Kommune, som meget tidligt i forløbet besluttede, at der skulle lægges vægt på at opføre et bæredygtigt byggeri.

Grønne ord blev til handling, da Svendborg Kommunes overordnede projektgruppe for byggeriet nedsatte en miljøstyregruppe, som har udarbejdet bæredygtighedskonceptet for bygningen. En gruppe, som består af MiljøForum Fyn, Arkitektfirmaet TKT A/S og Oluf Jørgensen A/S.

– Svendborg Kommune foranledigede allerede tidligt i processen en drøftelse og fastlæggelse af miljømålene for byggeprojektet. Det skete som led i udarbejdelsen af aftalen mellem kommunen og MiljøForum Fyn og betød, at vi havde afklarede rammer for arbejdet med miljøforholdene i byggeprogrammet og den efterfølgende projekteringsfase. Den gode dialog, som jeg synes, vi har haft i miljøstyregruppen, skyldes bl.a. at den indgåede aftale satte rammerne og målene, siger Conny Krog, arkitekt ved Arkitektfirmaet TKT A/S og projektleder på den bæredygtige døgninstitution.

Bæredygtighed som det bærende element
I miljøstyregruppen definerede samarbejdspartnerne i projektet en række parametre, hvor de har sat ind for at gøre institutionen bæredygtig. Her har de bl.a. kigget på:

  • Arbejdsmiljø
  • Indeklima
  • Brug af bæredygtige materialer
  • Screening af kemi i materialer
  • Minimering af brug af farlige stoffer i byggeriet
  • Energiforbrug i forbindelse med drift
  • Drift i forbindelse med vedligehold

– Vores gode erfaringer med Humlebien, som er Danmarks første bæredygtige daginstitution i Svendborg med et DGNB-certifikat, inspirerede os til at bygge den nye institution efter de samme bæredygtige principper. Placeringen af byggeriet i Tankefuld og vores medlemskab og dialog med MiljøForum Fyn har yderligere styrket den bæredygtige helhedstankegang, som ligger til grund for byggeriet, siger Viben Kræmmer, afdelingsleder for Kommunale Ejendomme i Svendborg Kommune.

Materialer til bæredygtigt byggeri
På opfordring fra MiljøForum Fyn er materialer til bæredygtigt byggeri også blevet en del af projektet. Et fokusområde, som MiljøForum Fyn beskæftiger sig med i kraft af forretningsnetværket for materialeproducenter og produktportalen for materialer til bæredygtigt byggeri, P-BB.dk.

– Vi tilbyder et helt specielt setup, da vi i MiljøForum Fyn samarbejder med en del byggeherrer, hvoraf Svendborg Kommune er en af dem. En bygherre får i dialog med os vist værdien af at anvende produkter og services til bæredygtigt byggeri, og det har også gjort sig gældende i det her projekt, siger Lars Holm, projektleder ved MiljøForum Fyn – Byggeri.

Den værdifulde viden om materialernes energieffektive egenskaber har bl.a. ført til en positiv og økonomisk aha-oplevelse.

– Svendborg Kommune og vi tog tidligt imod MiljøForum Fyns tilbud om introduktion til materialer, der er velegnede til bæredygtigt byggeri. Vi valgte en nærmere markedsdialog med seks potentielle leverandører. Den fælles oplevelse med bygherren havde stor betydning i den indledende fase. Undervejs har vi bl.a. oplevet, at miljømærkede materialer ofte fås til samme pris som ikke-mærkede, siger Conny Krog.

Byggeriet bliver behandlet og redegjort i henhold til MiljøForum Fyns standard for miljøredegørelser, som på sigt kan føre til et miljødiplom.

Mere fra BYG FYN

BYG FYN

www.bygfyn.dk

Velkommen til BYG FYN...Vi er en regional klynge, der også arbejder nationalt, og som skaber udvikling mellem virksomheder, uddannelsesinstitutioner og det offentlige, og vi fokuserer vores indsatser på bæredygtigt byggeri, digitalisering og kompetenceudvikling. Konkret samler vi virksomheder i faglige samarbejder og tilbyder viden, matchmaking, innovation og forretningsudvikling i disse kern…

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere