18.05.2015  |  Supply chain

Indisk arbejdsreform åbner op for mere børnearbejde

Den indiske regering vil svække rettighederne for de mest udsatte arbejdere, herunder børn, for at fremme udenlandske investeringer. Det kan dog have den modsatte effekt, vurderer britisk avis.

Den indiske premierminister Narendra Modi arbejder på reformer af arbejdsmarkedet, så flere investeringer vil komme ind i Indien, og indiske entreprenører vil være ramt af færre forhindringer i produktionsfasen.

Det kan dog få store konsekvenser, skriver den britiske avis The Guardian. For det er love, der beskytter Indiens mange arbejdere på bunden af samfundet – herunder børn.

Læs også: 25 millioner kroner til tekstilarbejdere og teplukkere

Blandt andet går reformen ud på at svække fagforeninger og flytte arbejdslove fra strafferetslige spørgsmål til civile søgsmål. Mest opsigtsvækkende er måske, at premierministeren ønsker at fjerne Indiens nuværende totale forbud mod børnearbejde.

Reformpakken møder stor modstand i dele af det indiske parlament, hvor oppositionen anklager regeringen for at starte et ”ræs mod bunden” af lønningspyramiden for at hjælpe toppen af indisk erhvervsliv.

Læs også: Minister efter nyt fabrikskollaps i Bangladesh: Stadig lang vej

Lovpakken kommer på trods af, at Indien allerede har store problemer med at overholde regler om børnearbejde og slavelignende tilstande for de millioner af Indiens fattige, der er ansat i landbrugs- og industriarbejde.

Selvom baggrunden for lovpakken er et ønske om øgede investeringer og økonomisk vækst, kan den have den modsatte effekt, vurderer The Guardian. For det kan fjerne den sidste rest af tvivl hos udenlandske investorer om at holde sig væk fra Indien, da landet allerede har et tvivlsomt omdømme, når det handler om arbejdsstyrkens rettigheder. 

-JPN

Mere fra Joacim

Joacim Præst Nielsen

Redaktionsassistent

Uddannelse: Journalist ved Danmarks Medie- & Journalisthøjskole 2011-2015 og Institut Hautes Études de Communication Sociale i Bruxelles. Kandidatstuderende ved Center for Mellemøststudier, Syddansk Universitet. Udlært som journalist ved Udenrigsministeriets Presseenhed, Dagbladet Børsen. Fokusområder: Internationale relationer, EU, erhvervsjournalistik og virksomheder i hans arbejds- og studi…

Se profil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere