23.06.2021  |  Klima, miljø og energi

Banker skruer klimaambitioner op: ”Poseidon Principles var kun startstedet”

I 2019 oprettede 11 banker Poseidon Principles, som et redskab til at sikre bæredygtighed i shippingbranchen. Nu – to år senere – får rederier og forskeres opfordringer om højere ambitioner bankerne til at genoverveje målene selv samt deres egen rolle i den grønne omstilling.

"Som jeg ser det, er det ikke nok, at Poseidon Principles følger IMO-målet, da organisationens mål ikke passer med Paris-aftalens ambition om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader”.

Sådan skrev klimaforsker ved fra University of Manchester og Tyndall Centre of Climate Change Research, Simon Bullock, i en kommentar til ShippingWatch tidligere på måneden, hvor han erklærer sig enig med rederierne BW LPG og Klaveness, som op til da havde kritiseret ambitionsniveauet for grøn omstilling i shippingbranchen.  

Læs også: Denmark, Norway, and the United States in new alliance for emission-free shipping

Rækken af kritiske kommentar har ikke været uden effekt. I de store banker bag Poseidon-principperne vågner man op og ser, at forventningerne til bankers rolle i den grønne omstilling har rykket sig.

"Vi er under et stort pres fra alle sider for at forblive relevante, omstille os og indgå større forpligtelser såsom bankalliancer og Paris-aftalen. Vi kan ikke bare låne penge ud. Hvis man er en seriøs spiller på markedet, er man nødt til at have en mere seriøs strategi", siger Paul Taylor, der viceformand for komiteen bag principperme, ifølge ShippingWatch.

De 27 finansielle institutter, som i dag bakker op om Poseidon-principperne, tæller blandt andet Citi, ABN Amro Bank, Kfw Ipex-Bank og DNB, samt danske Nordea, Danske Bank og Danish Ship Finance. De har tilsammen ydet lån for over 185 mia. dollar til international shipping.

Refleksion året ud
Indtil videre er Poseidon-principperne sat ud fra IMO’s klimamål, som efter et nyligt afholdt topmøde kritiseres fra mange sider for at sigte ikke bare lavt, men skuffende lavt. De holder stadig fast i CO2-reduktioner inden 2030 og en halvering i shippingbranchens CO2-udledning inden 2050.

I november afholdes COP26 i Glasgow og et par uger senere fremlægger bankerne deres årlige rapport om deres shippingporteføljer. De to forhold er de perfekte omstændigheder til at tage et nyt kig på klimaambitionerne for shippingbranchen, mener Michael Parker, der er chef for shipping og logistik hos banken Citi og formand for Poseidon Principles.

"Vi forventer at bruge den anden Annual Disclosure Report i december 2021 til at reflektere et ambitionsniveau, der passer med beslutningerne fra COP26, som ventes at guide og opdatere IMO's mål," udtaler han til ShippingWatch og fortsætter: "Underskriverne af Poseidon Principles vil blive ved med at reflektere over den kollektive fremgang og tillade principperne at udvikle og udvide sig over tid”.

Den første rapport fra Poseidon Principles, som gennemgik 15 bankers udlån til shippingindustrien og sammelignede dem med IMO's klimamål, viste, at kun tre af bankerne – nærmere bestemt BPI France, Eksportkreditt fra Norge og hollanske ING – har shippingporteføljer, der er på linje med IMO's mål - og langt fra Paris-aftalens mål. 

Læs også: Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen

Han bliver suppleret af sin kollega Shreyas Chipalkatty, som er global industry head, shipping & logistics hos Citi. Det er vigtigt at huske på, at det hele tiden har været tiltænkt, principperne var et startsted, som man nu kan udvide på for at stille højere krav til branchen, argumenterer han.

Og spørger man Paul Taylor kan det ligefrem ses som et positivt tegn, at de nuværende målsætninger allerede kaldes for uambitiøse.

"Det er ikke perfekt, men vi skal ikke lade det stå i vejen for udvikling. Da vi begyndte for to år siden, mente folk, at det var ret ambitiøst, og nu hører vi, at folk kritiserer det for ikke at være ambitiøst nok – det siger lidt om, hvor langt branchen har rykket sig," forklarer han.

- KCP

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere