Banker skruer klimaambitioner op: ”Poseidon Principles var kun startstedet”

I 2019 oprettede 11 banker Poseidon Principles, som et redskab til at sikre bæredygtighed i shippingbranchen. Nu – to år senere – får rederier og forskeres opfordringer om højere ambitioner bankerne til at genoverveje målene selv samt deres egen rolle i den grønne omstilling.

Indtil videre er Poseidon-principperne sat ud fra IMO’s klimamål, som netop er blevet beskyldt for at sigte for lavt. Arkivfoto..

23.06.2021

CSR.dk

"Som jeg ser det, er det ikke nok, at Poseidon Principles følger IMO-målet, da organisationens mål ikke passer med Paris-aftalens ambition om at holde temperaturstigningen under 1,5 grader”.

Sådan skrev klimaforsker ved fra University of Manchester og Tyndall Centre of Climate Change Research, Simon Bullock, i en kommentar til ShippingWatch tidligere på måneden, hvor han erklærer sig enig med rederierne BW LPG og Klaveness, som op til da havde kritiseret ambitionsniveauet for grøn omstilling i shippingbranchen.  

Læs også: Denmark, Norway, and the United States in new alliance for emission-free shipping

Rækken af kritiske kommentar har ikke været uden effekt. I de store banker bag Poseidon-principperne vågner man op og ser, at forventningerne til bankers rolle i den grønne omstilling har rykket sig.

"Vi er under et stort pres fra alle sider for at forblive relevante, omstille os og indgå større forpligtelser såsom bankalliancer og Paris-aftalen. Vi kan ikke bare låne penge ud. Hvis man er en seriøs spiller på markedet, er man nødt til at have en mere seriøs strategi", siger Paul Taylor, der viceformand for komiteen bag principperme, ifølge ShippingWatch.

De 27 finansielle institutter, som i dag bakker op om Poseidon-principperne, tæller blandt andet Citi, ABN Amro Bank, Kfw Ipex-Bank og DNB, samt danske Nordea, Danske Bank og Danish Ship Finance. De har tilsammen ydet lån for over 185 mia. dollar til international shipping.

Refleksion året ud
Indtil videre er Poseidon-principperne sat ud fra IMO’s klimamål, som efter et nyligt afholdt topmøde kritiseres fra mange sider for at sigte ikke bare lavt, men skuffende lavt. De holder stadig fast i CO2-reduktioner inden 2030 og en halvering i shippingbranchens CO2-udledning inden 2050.

I november afholdes COP26 i Glasgow og et par uger senere fremlægger bankerne deres årlige rapport om deres shippingporteføljer. De to forhold er de perfekte omstændigheder til at tage et nyt kig på klimaambitionerne for shippingbranchen, mener Michael Parker, der er chef for shipping og logistik hos banken Citi og formand for Poseidon Principles.

"Vi forventer at bruge den anden Annual Disclosure Report i december 2021 til at reflektere et ambitionsniveau, der passer med beslutningerne fra COP26, som ventes at guide og opdatere IMO's mål," udtaler han til ShippingWatch og fortsætter: "Underskriverne af Poseidon Principles vil blive ved med at reflektere over den kollektive fremgang og tillade principperne at udvikle og udvide sig over tid”.

Den første rapport fra Poseidon Principles, som gennemgik 15 bankers udlån til shippingindustrien og sammelignede dem med IMO's klimamål, viste, at kun tre af bankerne – nærmere bestemt BPI France, Eksportkreditt fra Norge og hollanske ING – har shippingporteføljer, der er på linje med IMO's mål - og langt fra Paris-aftalens mål. 

Læs også: Nyt initiativ skal samle shippingbranchen om at nå målene i Paris-aftalen

Han bliver suppleret af sin kollega Shreyas Chipalkatty, som er global industry head, shipping & logistics hos Citi. Det er vigtigt at huske på, at det hele tiden har været tiltænkt, principperne var et startsted, som man nu kan udvide på for at stille højere krav til branchen, argumenterer han.

Og spørger man Paul Taylor kan det ligefrem ses som et positivt tegn, at de nuværende målsætninger allerede kaldes for uambitiøse.

"Det er ikke perfekt, men vi skal ikke lade det stå i vejen for udvikling. Da vi begyndte for to år siden, mente folk, at det var ret ambitiøst, og nu hører vi, at folk kritiserer det for ikke at være ambitiøst nok – det siger lidt om, hvor langt branchen har rykket sig," forklarer han.

- KCP

Dansk Standard

Sponseret

DSB anvender ISO 14001 til at skabe struktur på deres arbejde med bæredygtighed

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

22.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Aktiv transport med 10 virksomheds initiativer

22.04.2025Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electrics Go Green Competition vender tilbage i 2025 – danske grønne talenter skal i spil

10.04.2025Klimakampen ApS

Sponseret

Dit transportvalg har betydning for dit helbred og vores planet

09.04.2025CSR.dk

93,6 millioner sikrer CONCITOs fortsatte indsats

09.04.2025CSR.dk

Vognmænd får mulighed for at søge om støtte til grønne lastbiler

04.04.2025Denteks A/S

Sponseret

Bæredygtigt arbejdstøj og linned

28.03.2025CSR.dk

Offentlige bygherrer vil bruge færre nye råstoffer

27.03.2025ANDERS ANDERSENS RENGØRING

Sponseret

OVERSHOOT DAY 2025

Jobmarked

Se alle

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Erhvervsakademi Aarhus
Kursus
Kursus: Bæredygtighed og adfærdsdesign

Med kurset opnår du relevante analyseværktøjer og forbrugerindsigter til at arbejde med adfærdsdesign, hvor fokus er at flytte virksomhedens interessenter i en mere bæredygtig retning. 4 kursusdage i Aarhus på statsgodkendt efteruddannelse med ECTS-point.

Dato

23.04.2025

Tid

09:00

Sted

Erhvervsakademi Aarhus, Ringvej Syd 104, 8260 Viby J

UN Global Compact Network Denmark
Generalforsamling
Generalforsamling 2025

Det er os en stor fornøjelse at invitere alle repræsentanter fra vores medlemsvirksomheder og -organisationer til vores årlige generalforsamling. I år foregår generalforsamlingen online. Udover at få et overblik over vores aktiviteter, fremgang og økonomi, vil du også kunne deltage i det vigtige valg til bestyrelsen. I år er der seks bestyrelsesposter på valg.

Dato

23.04.2025

Tid

14:30

Sted

Online

DNV Business Assurance Denmark
Webinar
Webinar: The EU AI Act: What you need to know - and do

Get an in-depth understanding of the EU AI Act with legal expert Niels Christian Ellegaard. He will provide a comprehensive overview of the regulation, highlight important deadlines, and explain how to approach and manage the EU AI-Act at this stage.

Dato

24.04.2025

Sted

Online

DTU
Webinar
Master in Sustainable Leadership Information Session

Discover how you can elevate your career and bring significant value to your company with a Master in Sustainable Leadership.

Dato

24.04.2025

Tid

09:00

Sted

Online

Bureau Veritas
Webinar
Er din virksomhed underlagt Bekendtgørelse 761/2024? Vær sikker på, at du opfylder de nye krav

Den 1. juli 2024 udsendte Energistyrelsen Bekendtgørelse 761/2024 med opdaterede krav til obligatoriske energiledelsessystemer og energi- og klimasyn for visse virksomheder.

Dato

24.04.2025

Tid

10:00

Sted

Online på MS Teams

MäRK
Gå-hjem-møde
B Corps Evolution of Standards: Få et overblik over, hvad det betyder for dig

B Lab offentliggør i april sine nye, opdaterede standarder for, hvad virksomheder skal opfylde, hvis de vil være B Corp. Men hvad betyder det for dig og din virksomhed?

Dato

24.04.2025

Tid

14:00

Sted

Strandboulevarden 66, st, 2100 København Ø