29.03.2023  |  Samfund

Bankkollaps puster til transatlantisk antiklimakamp

I USA når kritikken af selskabers fokus på ESG nye højder, efter at Silicon Valley Bank for nylig lukkede dørene, og den amerikanske præsident var nødsaget til at nedlægge veto mod et anti-ESG-forslag.

De højreorienterede republikanere er kommet med en opsigtsvækkende forklaring på, hvorfor den amerikanske Silicon Vally Bank for nylig var nødsaget til at erklære konkurs – den har simpelthen lagt for meget vægt på ESG-dagsordenen og ikke nok på aktionærernes afkast.

Det skriver Børsen.

Læs også: EU melder ud om bindende anti-greenwashingkrav

Det er ikke første gang, at republikanske politikere har rettet hård kritik mod selskaber, der i højere grad er på begyndt at fokusere på bæredygtighed, social ansvarlighed og generel god ledelse.

Senest i 2022 har en række republikanske delstater gjort det forbudt for offentligt ansattes pensionsfonde at tage højde for ESG – også i forbindelse med hvilke virksomheder, de benytter.

Det resulterede blandt andet i, at både Nordea og Danske Bank kom på den sorte liste. Og ifølge Eric Pedersen, chef for bæredygtige investeringer i Nordea Asset Management, er tendensen også udelukkende politisk.

“Det er også interessant at bemærke, at de fleste store virksomheder og finansielle institutioner i USA åbent anerkender klima og andre ESG-risici som relevante. Modstanden er i altoverskyggende grad politisk,” skriver han i en mail til Børsen.

Læs også: Rapport: Op mod 44 procent af det træ, der fældes i Danmark, kan ikke spores

Eric Pedersen tilføjer, at den amerikanske præsident, Joe Biden, var nødt til at bruge den første veto siden sin indsættelse for at standse et anti-ESG-lovforslag.

Det skulle blandt andet gøre det sværere for pensionsfonde at bruge ESG-kriterier i udvælgelse af investeringer og var egentlig blevet vedtaget 1. marts. Men det blev stoppet den 20. marts.

Mandag er det desuden kommet frem, at den amerikanske First Citizens Bank køber Silicon Valley Bank og overtager dets ind- og udlån.

- HCL

Mere fra CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

CSR.dk - Forum for bæredygtig forretning

www.csr.dk

CSR.dk – forum for bæredygtig forretning – er Danmarks eneste erhvervsmedie og community med dedikeret fokus på forretningsdrevet CSR. Medlemmer på CSR.dk kan bidrage aktivt med indhold og erfaring og betragtes som en indsigtsfuld vidensressource i udviklingen af CSR.dk. Vi udkommer dagligt på CSR.dk, ugentligt med nyhedsbreve samt fire gange om året med magasinet CSR Quarterly.

Se virksomhedsprofil  

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere