Behov for meget mere og hurtigere klimatilpasning

Det bliver dyrt, at Europa og Danmark er ikke klar til at håndtere klimaforandringerne. Forsikringsgigant efterlyser national plan og ekspert anbefaler klimafond. Minister afviser at staten skal betale.

Foto: Flickr

15.03.2024

CSR.dk

”Vores nye analyse viser, at Europa står over for akutte klimarisicis, der vokser hurtigere end vores samfundsmæssige beredskab,” udtaler Leena Ylä-Mononen, EEA's administrerende direktør, i en pressemeddelelse i forbindelse med udgivelsen af den første europæiske klimarisikovurdering nogensinde.

Planeten jorden er siden slutningen af 1800-tallet blevet 1,2 grader varmere. Men i Arktis er temperaturen allerede steget fire grader og i Europa ser man allerede en stigning på to grader. Det er forklaringen på de seneste års store oversvømmelser og langvarige tørkeperioder. 

IEA’s rapport præsenterer hele 36 store klimarisicis for kontinentet. IEA peger på, at der er brug for øjeblikkelig handling ved 21 af dem. 

Koster allerede ekstra

Rapporten anslår, at oversvømmelser langs kystområder på grund af stigende vandstand kan komme til at koste 1.000 milliarder euro om året. Det manglende beredskab kan også komme til at koste danske boligejere dyrt. 

Det kan allerede ses i priserne på forsikring hos Tryg, som bruger DMI’s bud på klimaforandringer til at sætte prisen på et forsikringstilbud. Jo større risiko for oversvømmelser der er, i det område man bor i, jo højere vil prisen være. Og i fremtiden vil der være boliger, som ikke kan forsikres overhovedet. 

Ansvaret for at stoppe denne udvikling, bør være statens. Det siger Trygs administrerende direktør, Johan Kirstein Brammer, til Finans. 

” Opgaven med at sikre husstandene i de mest udsatte områder i Danmark er så omfattende, at hverken forsikringsselskaberne eller landets kommuner er i stand til at løse opgaven alene. Danmark er ikke klar til at håndtere klimaforandringerne. Vi har været det land i EU, som siden 1980 har næstflest udgifter per indbygger til at håndtere klimaskader. Det er altså ikke en liste, som man ønsker at ligge i toppen af,” siger han til Finans.

Tryg-chefen opfordrer derfor til, at Danmark får en national plan for forebyggelse af oversvømmelser. Og professor Kirsten Halsnæs fra DTU, der forsker i klima og økonomi og er ledende hovedforfatter på flere store rapporter fra FN’s klimapanel, anbefaler etableringen af en landsdækkende fond til at finansiere de de klimatilpasninger, der er brug for.

Staten melder - næsten - pas

Den slags penge er miljøminister Magnus Heunicke dog ikke klar til at lægge på bordet. Det bliver for dyrt. 

”Det indebærer reelt, at alle skatteydere skal betale for klimasikringen. I dag er modellen, at de lodsejere, der har nytte af klimasikringen, skal betale for den, herunder grundejere fra erhvervslivet og det offentlige,” siger han til Finans.

Regeringen har dog nedsat en taskforce til at vurdere behovet for nye indsatser som følge af ny viden og reguleringsmæssige udfordringer.

- EHS

Dansk Standard

Sponseret

Global standard for bæredygtighed i event-, møde-, sports- og oplevelsesbranchen nu på dansk.

Rambøll A/S

Sponseret

Final Call: ESRS Deep-dive webinar

Relateret indhold

21.02.2025CSR.dk

Byer må ikke sprede sig, hvis der skal være plads til fremtiden

20.02.2025CSR.dk

Danske influencere holder liv i fast-fashions overforbrug

20.02.2025Lübech Living ApS

Sponseret

Votives – Et sundere og mere miljøvenligt alternativ til fyrfadslys

19.02.2025CSR.dk

Esbjerg Havn rykker tættere på CO₂-neutralitet: Svitzer vælger biobrændstof

19.02.20252030 Builders

Sponseret

Fra Ord til Handling: En Fælles Rejse Mod en Bæredygtig Fremtid

18.02.2025BWT

Sponseret

Coffee by Storm passer på miljøet – med hjælp fra BWT

18.02.2025CSR.dk

Forskere slår fast: Genbrug er ikke nok

17.02.2025CSR.dk

Energiforsyning fra sol og vind kan blive mere robust

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
CBS Executive Fonden
Kursus
SERVICE EXCELLENCE LEADERSHIP ACADEMY

Tidligere SECA-uddannelse! En executive diplomuddannelse med fokus på dit personlige lederskab, forretningsudvikling og kundedreven innovation. Service Excellence Leadership Academy har til formål at udvikle ledere og servicevirksomheder ved at udvide den enkelte deltagers ledelses- og forretningsmæssige kompetence samt ved at udvikle netværk og styrke konkurrence- og innovationsevnen.

Dato

27.01.2025

Sted

Porcelænshaven 22, 2000 Frederiksberg

Folkekirkens Nødhjælp
Event
Invest in Women: En aften for forandring i verden ~ Folkekirkens Nødhjælp

Gå ikke glip af årets mest inspirerende aften! Deltag i velgørenhedsarrangementet Invest in Women i Moltkes Palæ. En spændende aften om kvinders økonomiske empowerment og ligestilling – med stærke keynote-speakers og netværk.

Dato

06.02.2025

Sted

Moltkes Palæ, Dronningens Tværgade 2, 1302 København K

Dansk Standard
Kursus
Diplomkursus i Energiledelse - ISO 50001

Med ISO 50001 bliver du klar til at efterleve det nye Energy Efficiency Directive, der i 2024 vil gøre det lovpligtigt for flere virksomheder end hidtil at implementere et certificeret energiledelsessystem eller genneføre et energisyn.

Dato

24.02.2025

Tid

08:00

Sted

Dansk Standard, Nordhavn

Bureau Veritas
Webinar
Webinar: LCA for ESG/CSRD reporting and the role of AI

In today’s rapidly evolving sustainability landscape, regulations place increasing demands of data transparency and sustainability reporting. Transparency in environmental impacts and sustainability strategies is no longer optional—it's essential.

Dato

25.02.2025

Tid

15:00

Sted

Online

CABI
Webinar
Kort og godt om de nye sygedagpengeregler

Pr. 1. januar 2025 er sygedagpengereglerne blevet opdateret. Det ændrer, hvordan og hvor ofte kommunen skal lave opfølgning, når dine medarbejdere er sygemeldte. På dette webinar får du en gennemgang af de nye regler, og hvilken betydning det får for dig som arbejdsgiver.

Dato

26.02.2025

Tid

08:30

Sted

Online

Dansk Standard
Kursus
Kursus i Svanemærket renovering

Du får en dybdegående gennemgang af Svanemærkets krav til renovering af byggeri. Kurset tager udgangspunkt i kriteriegeneration 2 for renovering, der bl.a. stiller krav til miljøundersøgelser og kortlægning af eksisterende byggeri, energi, klima, ressourceeffektivitet, cirkulær økonomi, indeklima, materialer og kemi.

Dato

26.02.2025

Tid

09:00

Sted

Hindsgavl Slot, Middelfart