24.10.2017  |  Klima, miljø og energi

Belysningsstolper i komposit til gader, parker og pladser

Indhold fra partner Hvad er dette?

En belysningsstolpe i kompositmateriale er et vindende materialekoncept, der er perfekt i forhold til holdbarhed, miljø, sikkerhed og ergonomi, og samtidig giver nye muligheder for lysdesign i uderummet.

Komposit er et glasfiberforstærket polyestermateriale, der dækkes med en gelcoat som afsluttende overfladebehandling. Egenskaberne og fordelene herved, kan opdeles i fire hovedområder:

  • Økonomi – et stærkt alternativ if. metal set over produktets levetid (60+ år)
  • Æstetik – giver øget mulighed for at skabe et smukkere og mere interessant gade- og bybillede
  • Miljø – har meget lav negativ miljøpåvirkning over hele levetiden
  • Sikkerhed – leder ikke strøm og reducerer dermed risikoen for alvorlig personskade pga. elektricitet.

​Kompositmateriale er et bæredygtigt materiale, der giver hidtil usete muligheder. Det er billigere at fremstille og transportere (både på råvare og færdigvare niveau) end metaller og kan genbruges som fyldstof. Der bruges næsten ingen vand i produktionsprocessen. Det mest spændende er dog nok, at man kan få det til at ligne alt fra et birketræ og til en girafhals, og man kan lægge LED lys ind i masten, så man kan give et område sit helt eget udtryk.

Svenske MSL International AB i Laholm, tilbyder udvikler, markedsfører, sælger og distribuerer kompositstolper og belysningsudstyr bæredygtige belysningssystemer til veje, gader og parker på det internationale marked, primært til kommuner, entreprenører og ejendomsselskaber. Deres program af designede belysningsstolper fremstillet af kompositmateriale opnåede i år 2016, at få ”Plastonova” innovationsprisen i Sverige - begrundet i perspektiverne for holdbarhed, sikkerhed og ergonomi.

Da både NEWTEK og MSL arbejder proaktivt med bæredygtighed og med en ledelsesfilosofi baseret på innovation, kvalitet og CSR, er der derfor spændende perspektiver i et nyt samarbejde om det potentielle danske marked. På den kommende Building Green i Forum den 1. – 2. november, vil dette samarbejde fremstå på vores stand med eksemplar på designede kompositstolper.

Designet gør produktet attraktivt og spændende, ikke mindst fordi indholdet kan gøres fleksibelt afhængigt af applikationen og miljøet. Løsningen bidrager til øget levetid sammenlignet med andre stolper på markedet.

Model ”Birk” har mønster fra et birketræ og smelter smagfuldt ind i parker, vandre- og cykelruter såvel som i haver. LED armaturet på toppen af stolpen vælges af kunden og der er et stort udvalg at vælge imellem. De giver både god lysstyrke og lavt energiforbrug.

Model ”Linser” har et indlæg med samme karakteristika, men har et andet mønster med flere farver, hvilket gør den ideel til legepladser, skoler og parker.

Designstolperne kan også fås, hvor stolpen er forseglet øverst og ikke beregnet til at have et LED armatur. Den er så konsekvent udstyret med indbygget LED belysning (hvid, gul eller blå), der giver både et mere diffus lys, en god lysstyrke og et lavt energiforbrug.

Belysningsstolper kan også fås i standardfarver (grå/sort) som bæredygtigt alternativ til koniske stolper/master i metal til forskellige applikationer som stier, parker, villaveje og (idræts)pladser. NEWTEK leverer disse til montage i et præfabrikeret indstiksfundament, til montering i jord eller til montering med fodflange. Bunddiameter kan tilpasses efter ønske. Fås i forskellige længder og former.

Tags: NEWTEK ApS

Denne artikel er en del af temaet I fokus: bæredygtige byer

  CSR.dk anvender cookies, som vi bruger til at huske dine indstillinger og statistik m.m. Når du fortsætter med at bruge websitet accepterer vores nye cookie- og persondatapolitik. Læs mere