Partnerskab anbefaler: Virksomheder skal standse og genoprette naturtab

22 organisationer fra den private sektor, civilsamfund og videninstitutioner er klar med deres anbefalinger til, hvordan danske virksomheder kan styrke biodiversitet.

14.06.2024

CSR.dk

For at styrke virksomhedernes indsatser for at beskytte verdens biodiversitet nedsatte miljøminister Magnus Heunicke i maj 2023 et nyt partnerskab: Biodiversitetspartnerskabet. Det blev nedsat på baggrund af efterspørgsel fra flere virksomheder, erhvervs- og brancheorganisationer og NGO’er, der ønskede større klarhed og samarbejde om virksomheders biodiversitetsindsatser.

Biodiversitetspartnerskabet har haft til opgave at levere anbefalinger til både virksomheder, myndigheder og videninstitutioner, der skal fremme og understøtte effektfulde frivillige biodiversitetsindsatser hos virksomheder.

”For mange har en opfattelse af, at det er ”politikerne”, der skal gøre noget ift. standsning af biodiversitetskrisen, men vi har alle et ansvar. Virksomheder har et særligt stort ansvar, fordi deres aktiviteter og værdikæder er i direkte kontakt med biodiversiteten. Derfor har det været rigtig positivt - og livsbekræftende - at være en del af Biodiversitetspartnerskabet og være med til fødslen af anbefalingerne,” siger Katherine Richardson, professor i biologisk oceangeografi og indstillet til partnerskabet af CONCITO:

Biodiversitetspartnerskabet er nu klar med sine anbefalinger, som blev overrakt til Miljøministeren på Folkemødet den 13. juni. Der er anbefalinger til virksomheder, erhvervsorganisationer, politikere og myndigheder og forskningen - med i alt 40 gode råd under fem hovedoverskrifter.

Biodiversitetspartnerskabets anbefalinger

  1. At virksomheder kortlægger indvirkninger og afhængigheder af biodiversitet, undgår eller reducerer negative indvirkninger på biodiversitet og bidrager til at beskytte og genoprette biodiversitet, samt bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
  2. At branche- og erhvervsorganisationer arbejder for, at virksomheder undgår eller reducerer deres negative biodiversitetsaftryk, bidrager til naturgenopretning og bidrager til en samlet fremgang for biodiversiteten.
  3. At regeringen og myndighederne understøtter virksomhederne i at udvikle og forbedre biodiversitetsindsatser, samt går forrest og viser, hvordan man kan reducere sin indvirkning på biodiversitet og bidrage til samlet fremgang for biodiversiteten.
  4. At videninstitutionerne fokuserer på data- og vidensopbygning, der understøtter virksomhedernes og myndighedernes arbejde med biodiversitet.
  5. At det bredt sammensatte Biodiversitetspartnerskab fortsættes og i fællesskab nedsætter tematiske underarbejdsgrupper, der kan bidrage til at understøtte virksomheders biodiversitetsindsatser yderligere.

Udover anbefalinger har Biodiversitetspartnerskabet formuleret en fælles mission og vision, som sætter mål for virksomhedernes indsatser. Biodiversitetspartnerskabets vision er, at virksomheder bidrager til at løse biodiversitetskrisen, og bidrager til at opfylde målene i EU’s Biodiversitetsstrategi og i den globale Kunming-Montreal biodiversitetsaftale om at stoppe det globale tab af biodiversitet frem mod 2030 og sikre fremgang for biodiversiteten i 2050. Biodiversitetspartnerskabets mission er, at virksomheder bidrager til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrager til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land.

”Det er et stærkt signal, at 22 organisationer på tværs af Danmark nu kan præsentere 40 anbefalinger til, hvordan man bedst understøtter danske virksomheders målrettede arbejde med biodiversitet. Mange danske virksomheder står i en sårbar situation, når naturen forsvinder, men har til gengæld mulighed for at stå ekstra stærkt, hvis de formår at handle ambitiøst og takle tilbagegangen i biodiversitet. Jeg vil anbefale alle virksomheder at komme i gang hurtigst muligt. Der er god inspiration at hente fra de virksomheder, der allerede er i gang," siger Jacob Fjalland, miljøfaglig chef i WWF Verdensnaturfonden. 

Inden oktober 2024 skal miljøministeren give en tilbagemelding til Biodiversitetspartnerskabet på anbefalingerne til myndigheder og regeringen.

- EHS

Læs hele rapporten her.

Toyota Material Handling A/S

Sponseret

3 centrale trin til ESG i din materialehåndtering

Danmarks Medie- og Journalisthøjskole

Sponseret

Brainy Brunch: S’et i ESG: 3 stærke råd til at kommunikere om social ansvarlighed

Relateret indhold

02.07.2024CSR.dk

Eksperter: CO2-afgift skaber ikke grundlæggende forandring af landbruget

02.07.2024CSR.dk

Dansk pensionskasse trækker investeringer ud af boreplatforme

28.06.2024CSR.dk

Klimarådets forperson reagerer på regeringens klimaafgift

28.06.2024CSR.dk

Eksperter ser udfordringer i ny trepartsaftale

27.06.2024Schneider Electric

Sponseret

Schneider Electric kåret som verdens mest bæredygtige virksomhed af Time Magazine

27.06.2024CSR.dk

Nyt træningscenter skal træne beredskaber i håndtering af klimahændelser

26.06.2024Food Nation

Sponseret

Denmark will be the first country in the world to introduce climate tax on biological processes in agriculture

25.06.2024BEWI Insulation Danmark A/S

Sponseret

Isolering i et klima under forandring

Jobmarked

Se alle

Beierholm

ESG-Seniorkonsulent til Beierholm Bæredygtighed

Til vores nyopstartede afdeling for Bæredygtighed søger vi erfarne konsulenter, der kan være med til at sætte deres præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Midtjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hofor

Seniorprojektleder og talsperson for regn- og spildevandsprojekter i Hovedstadsområdet

Vil du være med til at klimasikre hovedstadsområdet og kommunikere de udfordringer, vi oplever som spildevandsforsyning? Så har du mulighed for at blive en del af holdet i Spildevand Plan HOFOR.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

22.07.2024

Hofor

Biomass Sustainability Officer til HOFOR – hovedkontoret i Ørestad

Vil du være med til at sikre bæredygtigt biomasse til København?

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

16.07.2024

Sparekassen Danmark

ESG-controller

Brænder du for ESG og rapportering? Så er du måske vores nye kollega til en spændende, nyoprettet stilling som ESG-controller.

Område

Nordjylland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Andel

Sustainability Supply Chain Specialist – Skab en bæredygtig fremtid i vores indkøbsafdeling!

Vil du være med til at prioritere grønne indkøb og arbejde med ansvarlig leverandørstyring? Vær med til at sætte dit præg på bæredygtighedsrejsen i vores indkøb og leverandørkæde. Vi er en ny funktion i indkøbsafdelingen, det betyder at dit ansvarsområde og dine opgaver løbende tilføres og tilpasses, i forhold til din og forretningens udvikling.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

14.07.2024

SUSTAINX ApS

Vil du være med på et stærkt ESG-Hold? 🌱

Som Senior ESG Advisor hos SustainX bliver du en aktiv del af den grønne omstilling, og sammen leverer vi ESG løsninger, der omfatter alt fra strategi til direkte projektudførelse.

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Anlægsgartner Gottlieb A/S

Anlægsgartner Gottlieb A/S privathave afdelingen søger formand

Anlægsgartner Gottlieb Søger formand til udførsel af anlægsopgaver

Område

Sjælland

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Beierholm

Senior Manager til erklæringsafgivelse på bæredygtighedsområdet

Til vores nystartede afdeling for erklæringsafgivelse på bæredygtighedsrapporteringer søger vi en Senior Manager, der kan være med til at sætte sit præg på afdelingen fra dag ét!

Område

Hovedstaden

Ansøgningsfrist

Snarest muligt

Hold dig opdateret med CSR.dk

Tilmeld dig nyhedsbrevet og følg med i alt som rører sig indenfor ESG og bæredygtig udvikling Nyhedsbrevet kommer kun to gange ugentligt. Herudover sender vi dig relevante temaer og spændede events.

Se flere temaer

Events

Se alle
Klimakampen ApS
Workshop
Klimakampen - Marts 2024

Er du kontorets klimahelt? Saml dit hold og dyst mod dine kollegaer i at udføre klimavenlige handlinger i 4 uger. Tilmeld jer Klimakampen nu!

Dato

04.03.2024

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - Aarhus

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

19.06.2024

Tid

09:00

Sted

Comwell Aarhus, Værkmestergade 2 8000 Aarhus C

Sustainable Business Solutions ApS
Kursus
Klimadata og klimaregnskaber i praksis - København

Efterspørges der en baseline på virksomhedens carbon udledninger, og har du behov for at blive bekendt med klimaregnskabets scope 3? Dette to-dages kursus vil ruste dig til at håndtere klimadata og klimaregnskaber effektivt.

Dato

25.06.2024

Tid

09:00

Sted

IDA Conference, Kalvebod Brygge 31-33, 1530 København V

SUSTAINX ApS
Webinar
Webinar: Spørgetime om ESG

- Med CEO og Partner i SustainX, Line Amtorp

Dato

26.06.2024

Tid

11:00

Sted

Online

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis webinar - Scope 3: Downstream-udledninger

Bliv klogere på de 7 downstream-udledninger i klimaregnskabets scope 3, når vi gennemgår dem én efter én med konkrete eksempler og gode råd. Webinaret er en del af Sustainable Business Solutions gratis webinarrække "ESG to the point".

Dato

02.07.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)

Sustainable Business Solutions ApS
Webinar
Gratis Webinar - CSRD: Hvad skal der rapporteres på?

Bliv fortrolig med de nye CSRD-krav og forstå, hvad der er obligatorisk, og hvad der afhænger af dobbeltvæsentlighedsanalysen. I dette gratis webinar fra Sustainable Business Solutions vil vores seniorrådgivere give dig et detaljeret indblik i implementeringstidslinjen, ESRS-hierarkiet, og hvordan en CSRD-rapport ser ud. Webinaret er en del af vores "ESG to the point" webinarserie.

Dato

06.08.2024

Tid

08:15

Sted

Live online (Zoom)