Bliv klogere på den europæiske standard E4: Biodiversitet og økosystemer

Arbejdet med biodiversitet og økosystemer favner meget bredt, og E4 er en af de mere komplekse standarder, derfor klæder vi jer i denne artikel på til at rapportere på biodiversitet og økosystemer.

Foto: Pexels

Virksomheder, der er omfattet af CSRD, skal rapportere på en række fælles europæiske standarder, hvoraf en af disse er standarden "Biodiversitet og økosystemer" (ESRS E4). Denne standard omhandler virksomheders påvirkning af biodiversitet, herunder beskyttelse af økosystemer, naturgenopretning og bæredygtig udnyttelse af naturressourcer. 

Som et led i rapporteringen skal virksomheder berette om deres strategier og politikker, der har til formål at minimere negative effekter på biodiversiteten og fremme positiv indvirkning, hvor det er muligt. Dette emne bliver stadig vigtigere, da både reguleringer og investorer i stigende grad efterspørger, hvordan virksomheder håndterer deres påvirkning af naturen. 

Teknisk opbygning af E4 

At forholde sig til biodiversitet kan være et nyt område for mange virksomheder, og ESRS E4 er en af de mere komplekse standarder inden for bæredygtighedsrapportering. Denne standard indeholder otte oplysningskrav, som dækker både kvalitative og kvantitative datapunkter. Oplysningskravene i ESRS E4 spænder over politikker og strategier for naturbeskyttelse, konkrete mål for biodiversitetsforbedring samt vurdering af virksomhedens afhængighed af økosystemtjenester.  

Indfasning 

For at give virksomhederne tid til at tilpasse sig de nye rapporteringskrav, er der flere indfasningsmuligheder under ESRS E4, som gør det muligt at udskyde visse kvantitative krav i de første tre rapporteringsår. 

Ved indfasningen af E4-6 omhandlende de finansielle konsekvenser af virksomhedens afhængighed af og påvirkning på biodiversitet og økosystemer, gælder en specifik mulighed. I de første tre rapporteringsår kan virksomheder vælge at levere kvalitative beskrivelser i stedet for kvantitative data, hvis det ikke er muligt at opnå præcise målinger. Dette gør det muligt for virksomheder at opbygge de nødvendige systemer til at indsamle data over tid. 

Yderligere kan virksomheder med maksimalt 750 ansatte vælge at udelade hele rapporteringskravet for ESRS E4 i de to første rapporteringsår. De skal dog stadig oplyse, om de har vurderet emnerne som væsentlige samt give en kort beskrivelse af deres politikker, målsætninger og tiltag inden for området. 

Eksempel på to virksomheder, der skal rapportere på ESRS E4 

Biodiversitetsrapportering kan være en udfordrende opgave for mange virksomheder, da det kræver detaljerede oplysninger om påvirkning og afhængighed af naturen. For at illustrere, hvordan ESRS E4 kan behandles i praksis, har vi udarbejdet to eksempler med de fiktive virksomheder – Frisør A/S og Stål A/S. 

Tjenestevirksomheden Frisør A/S 

Selvom Frisør A/S primært er en tjenestevirksomhed med fokus på hårbehandlinger og kosmetik, har de en indirekte påvirkning på biodiversitet gennem de produkter, de anvender og sælger. Mange af produkterne indeholder ingredienser, som kan have en negativ indvirkning på økosystemer, hvis de udledes til vandkilder. 

For at opfylde kravene i ESRS E4 skal Frisør A/S udarbejde en politik for indkøb af produkter, som kan have en mindre negativ påvirkning på biodiversitet og økosystemer. Desuden skal Frisør A/S implementere en strategi for at vælge leverandører, der anvender miljøvenlige og bæredygtige metoder. 

Produktionsvirksomheden Stål A/S 

Stål A/S opererer i en industri, der har en væsentlig påvirkning på miljøet, især gennem deres udvinding og brug af råmaterialer samt energiintensive processer. Dette har en direkte påvirkning på biodiversitet og økosystemer, da aktiviteter som minedrift og affaldsdeponering kan skade naturlige habitater. For at imødekomme kravene i ESRS E4 skal Stål A/S identificere de økosystemer, som deres aktiviteter påvirker, og udarbejde konkrete mål for at reducere denne påvirkning. Dette kan inkludere naturgenopretning og genplantning af skovområder, der er blevet beskadiget af deres aktiviteter. 

Kontakt os 

Har I brug for hjælp til at forstå, hvordan jeres virksomhed kan rapportere på biodiversitet og økosystemer under ESRS E4?  

Hos BDO har vi et team af eksperter, der kan hjælpe jer med at kortlægge jeres påvirkning og sikre, at I lever op til kravene om biodiversitetsrapportering. Kontakt os for at høre mere her

16.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E5: Ressourceforbrug og Cirkulær Økonomi

09.12.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan rapporterer du på forbrugere af din virksomheds ydelser og produkter?

23.10.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Bliv klogere på den europæiske standard E4: Biodiversitet og økosystemer

30.09.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan tæller skovbrug med i dit klimaregnskab?

16.09.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

Hvordan rapporterer du på arbejdstagere i værdikæden?

02.09.2024BDO Statsautoriseret revisionsaktieselskab

Sponseret

E3: Vand- og havressourcer